Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ale chcesz lawete typu ze ktos przyjezdza i zawozi ci samochod czy ze wpozyczasz lawete typu na hak i sam zawozisz?

jesli lawte ze ktos ci zawiezie na pace - to podzwon po pomocach drogowych - i pytaj ile biora - a i tak zawsze sie dogadasz co do ceny :cool2:

jesli lawte na hak - to np w krakowie za 1 dzien w wypozyczalni placisz cos kolo 60-80 zl

Opublikowano
całkowity cieżar auta+przyczepy nie moze byc wiekszy od auta które ciagnie przyczepe i tyle jesli chodzi o osobowe
Opublikowano
zastanawiam sie nad ta z hakiem, ale nie wiem jak samochod na nia wloze, bo zeby go popchnac po prostej trzeba 5 osob, to ile bedzie trzeba zeby go wepchnac na przyczpe bez wyciagarki.... :?:

Każda laweta ma tzw "lebiodkę" czyli wyciągarkę ręczną - zapinasz auto za hak lub podłużnicę i kręcisz rytmicznie :) Bez zbytniego wysiłku wciągnies ją na lawetę.

~~Oby nasze dzieci miały bogatych rodziców~~

Pozdrawia Elwis

E34 525tds '95 touring executive

http://stud.wsi.edu.pl/~elwis/e34bok.jpg

Opublikowano

Miałem podobny problem. Sytuacja wygląda w ten sposób:

Na wyporzyczenie lawety musisz mieć kogoś kto posiada prawo jazdy na przyczepe z dwiema osiami (nie ma lawet z jedną osia). Jeśli chodzi o ciężar laweta + samochód na lawecie żeczywiście nie może być cięższy od auta ciągnącego... ale ja ze swoją benią przejechałem 130 km i mijałem 2 patrole niebieskich i mnie nie zatrzymali. Swoją benie ciągnołem Fordem mondeo combi i napewno laweta + 318i była cięższa od kombiaka. Lawetę wypożyczyłem na stacji STATOIL. Jedna doba 100pln + kaucja 400pln. Ale nie wyporzyczą jak nie masz odpowiedniego prawka.

P.S. jak nie masz osoby z takim prawkiem może...może mógłbym pomóc. Daj znać na priV.

Powodzenia i współczucia.

Opublikowano
Niestety na laweta doczepiana na hak do osobówki trzeba mieć kat B+E u mnie nie pytali o prawko w wypożyczalni ,śmigaj śmiało bez prawka żadko sprawdzają a w ostateczności zasponsorujesz im jakieś dobre 0,7 l. ja bez tej kategorii jechałem 2000 km do niemiec i byłko ok 2x prezencik dla panów policjantów w czechach ale itak wyszło duuuuzo taniej niż laweta.