Skocz do zawartości

520i '91-Awaria automatycznej skrzyni 5HP-18

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszytskich,

Jestem szczesliwym posiadaczem e34 520i '91r i od powrotu z wakacji zaczalem miec problemy z asb 5hp-18. Mianowicie zaczelo sie od tego, ze przy dodawaniu gazu obroty silnika rosly a samochod nie przyspieszal, po chwili jednak nastepowalo glosne walniecie i skrzynia przechodzila w tryb awaryjny. Autko w tym trybie nie moglo ruszyc z miejsca niezaleznie od pozycji lewarka, obroty oczywiscie rosly w miare dodawania gazu.

Warsztat zdiagnozowal uszkodzenie mechaniczne i zasugerowal wymiane. Po wymianie skrzyni objawy nie ustaly a ulegly pogorszeniu. Jedyne co sie poprawilo to, to ze samochod wogole rusza z miejsca w trybie awaryjnym. Teraz auto nie wkreca sie wyzej niz 3 tys obrotow silnika, dlawi sie, strzela jak na gazie, dalej nastepuje efekt slizgania sie sprzegla i po chwili takiej jazdy czuc we wnetrzu nagrzany olej.

Z informacji w internecie czytalem, ze to moze byc wiele roznych usterek. Zaczynajac od samej skrzyni, sprzegla hydrokinetycznego, jakiegos koszyczka od biegow, poprzez sterownik skrzyni, cewke zaplonowa i na zwarciach na instalacji konczac. Z racji tego, ze juz troche zainwestowalem w naprawe tej usterki a nie chce bezskutecznie robic tego dalej was w zwiazku z tym mam pytanie. Czy ktos z was mial podobny problem lub moze powiedziec cos wiecej o takim zachowaniu sie pojazdu a dokladnie co moze je powodowac? Dziekuje bardzo za wszelka pomoc i pozdrawiam.

Opublikowano
Witam kolego rownierz posiadam e34 m60 b30 w automacie i powiem ci ze mam juz trzeciom skrzynie a objawy byly identyczne.Powiedz czy po wymianie skrzyni byles na diagnostyce komputerowej bo jesli nie to zrub to jak najszybciej.W moim aucie po wymianie skrzyni pozostajac przy starym sterowniku auto nie mialo zadnego biegu .Podmienilem z innego auta i byl tylko draiw a do tego sie slizgal dopiero kiedy pojechalem do typa od kturego bralem skrzynie i zakupilem sterownik do obecnej skrzyni auto zaczelo smigac jak nalerzy.Powiec mi jeszcze czy sprawdzales olej i jak jest wlany
Opublikowano
Witam wszytskich,

Jestem szczesliwym posiadaczem e34 520i '91r i od powrotu z wakacji zaczalem miec problemy z asb 5hp-18. Mianowicie zaczelo sie od tego, ze przy dodawaniu gazu obroty silnika rosly a samochod nie przyspieszal, po chwili jednak nastepowalo glosne walniecie i skrzynia przechodzila w tryb awaryjny. Autko w tym trybie nie moglo ruszyc z miejsca niezaleznie od pozycji lewarka, obroty oczywiscie rosly w miare dodawania gazu.

Warsztat zdiagnozowal uszkodzenie mechaniczne i zasugerowal wymiane. Po wymianie skrzyni objawy nie ustaly a ulegly pogorszeniu. Jedyne co sie poprawilo to, to ze samochod wogole rusza z miejsca w trybie awaryjnym. Teraz auto nie wkreca sie wyzej niz 3 tys obrotow silnika, dlawi sie, strzela jak na gazie, dalej nastepuje efekt slizgania sie sprzegla i po chwili takiej jazdy czuc we wnetrzu nagrzany olej.

Z informacji w internecie czytalem, ze to moze byc wiele roznych usterek. Zaczynajac od samej skrzyni, sprzegla hydrokinetycznego, jakiegos koszyczka od biegow, poprzez sterownik skrzyni, cewke zaplonowa i na zwarciach na instalacji konczac. Z racji tego, ze juz troche zainwestowalem w naprawe tej usterki a nie chce bezskutecznie robic tego dalej was w zwiazku z tym mam pytanie. Czy ktos z was mial podobny problem lub moze powiedziec cos wiecej o takim zachowaniu sie pojazdu a dokladnie co moze je powodowac? Dziekuje bardzo za wszelka pomoc i pozdrawiam.

W 91r. chyba nie było 5hp18 tylko 4hp22. Ale to nie ważne. Dodatkowo do tych przyczyn mogą dojść tarczki,wtedy auto nie przyspiesza a obroty rosną.Może być pierdoła a może nie.W każdym razie warsztat poszedł na łatwizne,zobaczył asb i BMke to odrazu wymiana.Ja bym sugerował remont,wiesz co masz wtedy.Wymieniało się skrzynie kilka lat temu,kiedy wartość tych aut była większa i nie było to takie ryzykowne trafić na szmelc. Jedź do tych "speców" i reklamuj to,przecież jak coś robią to chyba ma być dobrze.Żądaj naprawy i potwierdzenia tego,oraz gwarancji.Tak samo jeśli by chcieli wymienić skrzynie na kolejną.

ps.

zakupilem sterownik do obecnej skrzyni auto zaczelo smigac jak nalerzy.Powiec mi jeszcze czy sprawdzales olej i jak jest wlany

Warsztat pewnie poszedł na łatwizne olał wszystko.Olej wlał inny.O ile w ogole wymienili skrzynie,a nie tylko coś pokombinowali.

Może być każde auto,pod warunkiem że będzie to BMW...
Opublikowano
Kolega dobrze pisze .Dostales starom spowrotem.Powiedz ile juz przejechales z tak pracujacom skrzynkom.DZIWNE ZE JESZCZE JEZDZI bo kiedy tarcze sie slizgaja to znaczy ze sie spalaja a pisales ze smierdzi spalonym olejem.Nie wycieka ci olej z uszczelniacza z pod gruchy,morze leciec na wydech i smierdzi.Ja to swojom zalatwilem tak ze kosze sie potopily ahhehehe :D
Opublikowano

szarpanie przy zmianie biegów nie musi być spowodowane przez skrzynie, nie zapominaj że masz jeszcze takie elementy jak łącznik elastyczny na wale, podpora wału, poduszkę dyfra, poduszki tylnej belki...

no i jak ktoś wyżej pisał jak silnik nie jest ok to skrzynia też potrafi zgłupieć

ps jak ktoś chętny to mam automat z 525i do sprzedania, siedzi jeszcze w samochodzie więc można sprawdzić, auto idzie jako dawca na swap więc złomu nie kupowaliśmy :)

Opublikowano
Przemo TDS.Jaki motor pakujecie do tej E34 .Posiadam M60 B30 97rok na sprzedarz lub 3.5 z 91 rok. :mrgreen:
Opublikowano
E30 2.5 ogien he :evil: 1200 Z CHLODNICA ZBIORNICZKI WSZYSTKO DO SWAPA.silnik jest z 7 emki jezdzil na automacie
Opublikowano
E30 2.5 ogien he :evil: 1200 Z CHLODNICA ZBIORNICZKI WSZYSTKO DO SWAPA.silnik jest z 7 emki jezdzil na automacie

Rombana widze ze sprzedajesz moje m30 b35 skąd wymysliłes te cene? nie szalej jak bede chciał go pogonic sam wystawie ogłoszenie na forum!!!