Skocz do zawartości

318iM43 Wolne obroty przy odpaleniu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam szanownych forumowiczów :)

Mam pytanie do szpeców w swojej dziedzinie(BMW), mianowicie chodzi o wolne obroty przy odpaleniu. Wciskam sprzęgło, przekręcam kluczyk, nie dotykam gazu i odpalam. Auto odpla i wkęca się na 1100-1200 a potem szybko próbuje zredukować obroty i schodzi na 500, troche nim potrzęsie i zaraz podnosi na 1000, znowu obniza na ~600 i dopiero ustalenie na 850. Na zimno stabilizuje się szybciej na ciepło troche wolniej.

Pamietam, że kiedyś chyba tak nie było :) Czy mozliwe, że to "lewe" powietrze ? i silnik od wolnych nie nadąża z regulacją ??

Pozdrawiam Radek

Opublikowano
to juz nie lewe powietrze. Zgłoś sie do tego co ci ten gaz zakładał.Widac niezly bigos ci narobił. Jak nie wystrzał to obroty... :jawdrop:
DARK SIDE OF POWER!
Opublikowano

raczej nie kojarze żeby to miało związek ze strzałem, ale może...

raczej później to sie stało

Opublikowano
Zobacz ? Czyli wymień ? a może znasz jakis inny sposób na ich sprawdzenie. Ostatnio brodziłem w wodzie na pół koła i potem było jakieś jakieś parskanie i przerywanie pod maską. Może to faktycznie przewody.
Opublikowano
jak masz kumpla to podmien, generalnie jak mialem sierre na benzynie nie bylo problemow, ale jak zalozylem gaz to wymienialem raz na rok (oryginalne), zboacz ich stan czy nie sa popekane, albo maja jakis nalot, u mnie jak bylo jakies przebice to jak padal deszcz bylo czuc takie przerywanie (to byl silnik DOHC EFI takze nowoczesny) i czasami strzelal wydech.
Opublikowano

dziwnie się składa :) ja też miałem sierre tylko że 1,8 OHC i potwierdzam że była wrażliwe na przewody WN, ale od momentu kiedy kupiłem oryginalne to zapomniałem o nich na 3 lata. Obejrzałem u mnie przewody, są bardzo krótkie i trwałe . Podobno starczają na lata i lata. To pewnie dlatego są bardzo drogie (350).

Myśle jednek że to nie przewody bo chodzi równiuteńko, predz chwilą wyczyściłem końcówki.

Opublikowano
sprawdz silnik krokowy,przepływomierz.oblukaj dobrze rury gumowe przy kolektorze ssącym czy któraś ie spadła,albo ta duża co jest miedzy przepływka a kolektorem na tej harminijce czy nie pęcła :lol:
Opublikowano

znalazłem pęknięcie na rurze od przepływki do kolektora. rura stara lekko sparciała także raczej napewno to nie było od strzału gazu. pęknięcie jest ledwo widoczne, ale powietrze sobie napewno swoją drogę znajdzie. Gdzie można taką rurę kupić najlepiej nową i ile to może kosztować ??

Czy ktoś wie ??

Pozdro RD