Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Dzisiaj przetestowalem webasto przy wiekszym mrozie -19. Ustawilem na 7.20, odpalilo sie bez problemu. Po 20 minutach przyszedlem do samochodu, szyby byly juz czyste.

Po przekrecniu stacyjki wskazowka od temperatury ruszyla sie, ale byla na niebieskim kolorze. W srodku nie bylo az tak cieplo.

Pytanie do osob, ktore tez maja wlaczone dogrzewanie kabiny. Czy trzeba cos zmienic aktywaujac dogrzewanie oprocz STANDHEIZUNG na activ?

Co z ustawieniem STANDHEIZUNG_KONZEPT? Jak macie ustawione? Ja mam na nicht_activ.

A moze wszystko mam w porzadku? Pierwszy raz uruchamialem przy takim mrozie.

pozdarwiam

Tomek

Opublikowano

Witaj,

Na wstępie chciałem pogratulować za to, że w końcu udało Ci się to ustrojstwo rozgryźć. Szkoda tylko, że kosztem tylu wydanych pieniędzy i straconego czasu ciągłym wyciąganiem i wkładaniem tego cholerstwa :wink:

Poza tym chciałem Ci podziękować za twoją sugestię w rozwiązywaniu mojego problemu - kodowanie o jakim wspomniałeś przyniosło rezultat i od dzisiaj piecyk działa :dance:

Z tego co zauważyłem, to podczas kodowania facio z laptopem, którego znalazłem z lokalnego ogłoszenia w mojej okolicy, podjął się tematu i kodując wprowadzał opcje związane z webasto na "aktiv". Jakie dokładnie to tego nie pamiętam, ale mogę go podpytać i Ci odpisać na priv.

A tak na marginesie to nikt z początku nie wierzył, że twoja sugestia może być kluczem do rozwiązania mojego problemu. Pozostawiam to bez komentarza.

Pozdrawiam

Filip

http://www.auto-scanners.com/PIC/bmw-icom-a2-b-c-792L_1.jpg
Opublikowano
Witam

Dzisiaj przetestowalem webasto przy wiekszym mrozie -19. Ustawilem na 7.20, odpalilo sie bez problemu. Po 20 minutach przyszedlem do samochodu, szyby byly juz czyste.

Po przekrecniu stacyjki wskazowka od temperatury ruszyla sie, ale byla na niebieskim kolorze. W srodku nie bylo az tak cieplo.

Pytanie do osob, ktore tez maja wlaczone dogrzewanie kabiny. Czy trzeba cos zmienic aktywaujac dogrzewanie oprocz STANDHEIZUNG na activ?

Co z ustawieniem STANDHEIZUNG_KONZEPT? Jak macie ustawione? Ja mam na nicht_activ.

A moze wszystko mam w porzadku? Pierwszy raz uruchamialem przy takim mrozie.

pozdarwiam

Tomek

Sprawdź czy masz dodatkową pompkę obiegu pod zaworami ogrzewania. Jeśli one są to podobno lepiej to wszystko działa niż tylko na tej biednej pompce od webasta.

Nigdy nie kłóć się z idiotami, sprowadzą Cię do swojego poziomu i pokonają doświadczeniem.
Opublikowano
Witam

A moze wszystko mam w porzadku? Pierwszy raz uruchamiałem przy takim mrozie.

pozdarwiam

Tomek

Sprawdź czy masz dodatkową pompkę obiegu pod zaworami ogrzewania. Jeśli one są to podobno lepiej to wszystko działa niż tylko na tej biednej pompce od webasta.

Witam

No niestety mam same zaworki. Widziałem na allegro takie zaworki z pompa. Jak taki zaworek z pompa wstawię, to gdzie podłączyć pompe? Oryginalnie jest pewnie do IHKA, ale nie mam pociągniętego przewodu - no i pewnie trzeba zmienić coś w module IHKA - chyba ZUSATZWASSERPUMPE na activ i może coś jeszcze ????

Czy ktoś dostawiał taki zawór z pompka? Jeśli tak, to jak ja podłączyć?

pozdrawiam

Tomek

Opublikowano

Pociągnij kabelek.

Po aktywacji webasto ta pompka chyba automatycznie się aktywuje.

Rozpis będzie w WDS pewno.

Nigdy nie kłóć się z idiotami, sprowadzą Cię do swojego poziomu i pokonają doświadczeniem.
Opublikowano
Pociągnij kabelek.

WItam

Chyba nie automatycznie, webasto mi działa i nie mam żadnych błędów. Samochód szybko sie nagrzewa jak włączę silnik - gorzej na postoju bez włączonego silnika..

Pociągnę sobie przewody (pin 9 z IHKA), kupie ta pompkę. Pytanie tylko, co muszę aktywować w IHKA aby działało?

pozdro

Opublikowano
Mi się automatycznie aktywowało bo mam błąd że ta pompka jest niesprawna... co wynika z tego że jej nie mam poprostu.
Opublikowano
Mi się automatycznie aktywowało bo mam błąd że ta pompka jest niesprawna... co wynika z tego że jej nie mam poprostu.

Aktywowałeś DIS'em czy NCS'em?

Ja NCS'em i "ZUSATZWASSERPUMPE" mam na nicht_activ (tak mialem w oryginale). Wyłącz sobie ta opcje jak nie masz pompy.

pozdro

Opublikowano

Aktywowałem DISem,

nie będę na razie wyłączał bo ten jeden błąd mi nie przeszkadza a jak się zmobilizuje to zmienię zaworki na te z pompą.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Witam

Webasto naprawione !!!.

Przyczyna był uszkodzony sterownik. Wstawiłem naprawiony i działa idealnie.

Jeżeli komuś uruchamia sie wentylator w webascie podczas otwierania samochodu lub drzwi to na 100% uszkodzony sterownik.

pozdrawiam

Tomek

Witam

Kolego polowiec czy mógłbyś zdradzić gdzie naprawiłeś ten sterownik i za ile, bo ja już dwa wymieniłem i znowu padło.

pozdrawiam

Opublikowano
Witam

Webasto naprawione !!!.

Przyczyna był uszkodzony sterownik. Wstawiłem naprawiony i działa idealnie.

Jeżeli komuś uruchamia sie wentylator w webascie podczas otwierania samochodu lub drzwi to na 100% uszkodzony sterownik.

pozdrawiam

Tomek

Witam

Kolego polowiec czy mógłbyś zdradzić gdzie naprawiłeś ten sterownik i za ile, bo ja już dwa wymieniłem i znowu padło.

pozdrawiam

Witam

Naprawiałem tutaj - http://www.allegro.pl/item910104793_naprawa_plytek_webasto_do_bmw.html

pozdrawiam

Opublikowano

A czy twoja diagnoza odnośnie tego tranzystora BTS132 była słuszna? Zwróciłeś może uwagę co zostało wymienione po naprawie? Nie ukrywam że jeśli byłby to ten tranzystor to zaoszczędziłbym sporo kasy, a tym samym reszta kolegów z forum która ma z tym problem.

pozdrawiam

Piotrek

Opublikowano
A czy twoja diagnoza odnośnie tego tranzystora BTS132 była słuszna? Zwróciłeś może uwagę co zostało wymienione po naprawie? Nie ukrywam że jeśli byłby to ten tranzystor to zaoszczędziłbym sporo kasy, a tym samym reszta kolegów z forum która ma z tym problem.

pozdrawiam

Piotrek

Nawet jak to był tranzystor to pewnie bez przyczyny się nie spalił, wymienisz sam tranzystor i za kilka dni znów będziesz wyciągał centralkę ...

Opublikowano
A jak ci się przekznik spali to szukasz przyczyny w instalacji

Oczywiście, przekaźnik jest bardzo bardzo ciężko spalić, przeważnie przestaje działać ze względu na brak dobrego styku spowodowanego przeskokiem łuku przy przełączaniu.

Nie wiem czy naprawiałeś kiedyś elektronikę ale w 98% przypadków spalenie tranzystora nie wzieło się z powietrza, poza tym nie wiem czemu porównujesz element mechaniczny do tranzystora....

Opublikowano

pozdrawiam

Piotrek

Witam

Tranzystor BTS132 sam wymieniłem przed wyslaniem do naprawy - to nie byla jego wina.

pozdrawiam

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Zastanawia mnie jakie warunki muszą być by webasto załączyło się i by chodziło i do kiedy pracuje...

Poniżej jakiej temp się ono załączy i gdzie jest czujnik?

Jak świeci nam się rezerwa to też się nie załączy, tak?

I do kiedy pracuje (np ustawiam na 6.00). Czy pracuje okreslony czas czy jak osiągnie się jakaś temp wewnątrz auta?

Jak ktoś zna te parametry to były by wielce pomocne wielu osobom walczącym z webasto.

• 2 lata później...
Opublikowano
Pociągnij kabelek.

WItam

Chyba nie automatycznie, webasto mi działa i nie mam żadnych błędów. Samochód szybko sie nagrzewa jak włączę silnik - gorzej na postoju bez włączonego silnika..

Pociągnę sobie przewody (pin 9 z IHKA), kupie ta pompkę. Pytanie tylko, co muszę aktywować w IHKA aby działało?

pozdro

I jak, dołożyłeś zawory z pompką od tamtego czasu ?

http://www.auto-scanners.com/PIC/bmw-icom-a2-b-c-792L_1.jpg