Skocz do zawartości

Jak rozpoznac wersje zawieszenia e34 touring 1994

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Po pierwsze - możesz sprawdzić czy masz nivo - zapakuj do stojącego samochodu kilka ciężkich kamieni na tył (lub posadź na krawędzi bagażnika ciężką osobę, tak by ty "przysiadł" ), zapal silnik i patrz z boku czy się podniesie ( mój potrzebował 5 sek.), po drugie - na korku od płynu do wspomagania jest oznaczenie ( ATF - bez niva 0 CHF - z nivem ) po trzecie możesz obejrzeć płyn od wspomagania ( ATF - czerwony, CHF - zielony ) Nivo nie jest regulowane ( podnosi do poziomu, tyle ile trzeba ), nie ma kontrolki.
Opublikowano

Witam

Najprościej zobaczyć jaki się ma zbiornik od płynu wspomagania jeśli dużą puszkę o pojemności ok litra to jest Nivo jeśli standardową małą, nie ma niva. Tak jak przedmówca pisał od układu nivo na korku jest napisane CHF11S(ja tak mam). Jeśli są jakieś jeszcze wątpliwości to widać przy tylnych amorach jak odchodzą przewody ciśnieniowe wtedy na 100% masz nivo. Aha nivo nie ma amortyzatorów tylko siłowniki hydrauliczne(a wygląda to jak amortyzator) jednak nie pełni funkcji tłumika nierówności. W nivo tłumią nierówności akumulatory ciśnieniowe jeśli są zużyte to auto nie ma amortyzacji i tył skacze jak piłeczka.

pozdro

Opublikowano
Z tego co słyszałem to we wnęce koła zapasowego w wersji z nivo jest jakby wypukłość. I przy amortyzatorach chyba idą węże od hydrauliki.
Może być każde auto,pod warunkiem że będzie to BMW...
Opublikowano
Za to głowy nie daje,bo to zasłyszane. Ale reszta w tym temacie się raczej zgadza ;)
Może być każde auto,pod warunkiem że będzie to BMW...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
kolego ja mam zawiecho bez niwo i maly zbiorn. na plyn ale na korku pisze ze mam lac plyn CHF i taki leje bo ma znaczenie jaki rodzaj pompy jest zastosowany.na jaki olej.u ciebie przy tylnych amorach powinny byc takie okragle gruszki i wezyki podlaczone do rury tloczyska i napewno duzy zbiornik na plyn na olej CHF i taki musi byc przy nivo