Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam pytanko czy ktoś spodkał się z takim przypadkiem.

Mam E39 523 i silnik wydaje się być słaby do 3000 obr, po przekroczenu tych obrotów idzie jak burza.

Przy wyłączonym ASC nie chce zabuksować kołłami na piasku.

Dodam że na komputerze wyskakuje błąd położenia wałka rozrządu czy to może mieć jakieś znaczenie?? :mad2:

Opublikowano

Dodam że na komputerze wyskakuje błąd położenia wałka rozrządu czy to może mieć jakieś znaczenie?? :mad2:

No chyba raczej ma znaczenie na pracę silnika. Poza tym pytanie: auto Ci się widocznie "zamula" do tych trzech tysięcy :?: Nie wchodzi płynnie na obroty :?: Jeżeli tak to stawiałbym na przepływomierz.

Masz gaz :?:

Opublikowano

nie mam gazu, a silnik pracuje stabilnie i równo wkręca się na obroty.

Dla laika mogło by się to wydawać normalne, ale jezdziłem 528 :lol: :evil: i tam czegoś takiego nie było, po wyłączeniu ASC mieli kołami aż miło

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

stanowcze

po pierwsze, jak masz taki błąd, to sprawdź sprawę i ewentualnie popraw

po drugie, położenie wałka rozrządu ma bardzo duże znaczenie, po to się robi zmienne fazy rozrządu, które mogą modyfikować znacznie charakterystykę momentu obrotowego

może właśnie u ciebie przez przesunięcie (przy wymianie łańcucha albo z powodu słabego/braku napinacza tak się dzieje

z drugiej strony, każde chyba BMW ma tak, że do 3-3,5tys. obrotów ciągnie słabiej, a potem to ogień...

ale żebyś nie mógł na piasku... to już za bardzo

Kai
Opublikowano

Błąd czujnika połozenia wałka rozrządu ewidentnie powoduje zmulenie auta na niskich. Trzeba wymienić - właśnie wczoraj przerabiałem - 300 część + 100 robota.

pozdrawiam

loco

'08 530iA touring xdrive; '05 118iA; '04 F650GS Dakar

['05 325i touring; '91 325i touring; '90 318iA; '01 320td; '01 530iA touring; '00 525i; '97 523i; '95 525i touring; '90 318is; '85 320i]