Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam, byłem w serwisie gazu, żeby wyregulowali mi gaz bo za dużo spala ale powiedzieli, że niemożna zmniejszyć obrotów silnika i z tego wynika większe spalanie ... więc jak można zmniejszyć obroty ? :D

pozdr

Opublikowano

Samochód dużo pali bo ma wysokie obroty na jałowym :duh: A to Ty samochodem jeździsz czy przeważnie stoisz? Jak się wstawiło najtańszą istalkę bo się chciało przyoszczędzić przy montażu to się wydaje więcej w trakcie eksploatacji :norty:

Skoro gazownicy rozkładają ręce to coś mi się nie widzi że sam to wyregulujesz. Podjedź do innego warsztatu i zobacz co tam powiedzą

Opublikowano
Samochód dużo pali bo ma wysokie obroty na jałowym :duh: A to Ty samochodem jeździsz czy przeważnie stoisz?

fakt jest taki że wysokie obroty jałowe od razu zwiększają koszty,zwłaszcza jeśli ktoś się porusza w mieście.Bo w mieście przeważnie się stoi.

A little piece of heaven in my hands
Opublikowano
Jako takiej regulacji obrotów niema, możesz sprawdzić szczelność dolotu, wszelkich połączeń gumowych pod maską, blisko silniczka krokowego-u mnie minimalna nieszczelność przy silniczku krokowym powodowała podwyższone obroty i nierówną pracę silnika. To na początek zrób :)
Opublikowano
Samochód dużo pali bo ma wysokie obroty na jałowym :duh: A to Ty samochodem jeździsz czy przeważnie stoisz?

fakt jest taki że wysokie obroty jałowe od razu zwiększają koszty,zwłaszcza jeśli ktoś się porusza w mieście.Bo w mieście przeważnie się stoi.

No zależy jeszcze jakie to miasto i o ile te obroty są podwyższone - o 100 czy o 1000 obr/min

Kiedyś miałem okazje się przekonac ile pali auto na postoju. Audi 1.8T z LPG i włączoną muzyką chodziło prawie przez całą noc (ok 10h) - spaliła w tym czasie ok 30L gazu. Więc jeśli obroty jałowe są nieco wyższe nie ma co liczyć że silnik na postoju zacznie palić 2x tyle.

Może auto ma uszkodzony czujnik temp i dlatego ma podwyższone obroty i więcej pali?