Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich. Mam przepotezny problem w mojej E34 520i z ktorym ni jak nie moge sobie poradzic. Mianowicie trzesie mi cala buda w lewo i prawo przy predkosci 100 125km/h. Wymienilem maglownice (juz nie trzesie kierownica tak jak wczesniej nia majtalo przed wymiana) lecz cala buda nadal telepie sie na boki. Wywazylem kola zrobilem zbieznosc mechanik sprawdzal zawieszenie i powiedzial ze jest ok (zadnych luzow itp). Co to moze byc? Czy ktos ma jakies pomysly lub spotkal sie z takim problemem? Pomozcie prosze bo mnie juz trafia... Z gory dziekuje
Opublikowano
tuleje wachaczy górnych,amorki, jak masz regulowana kierownice to masz jeszcze taka srubke na kolumnie pod osłona stacyjki...najlepiej zmaien koła z przodu na tył .. po drugie jestr kilka postów na tym forum w temacie to popularny problem e34 jest czułe na luzy.. a te nowa przekładnie regulowałes ??? maglownica jest w e30:).. popatrz tez na gumy podpory wału łacznik elastyczny wału ze skrzynia..
Opublikowano
dokladnie, wachacze, tuleje, koncowki drazka, drazek, te elementy, luz moze byc tez na krzyzaku ktory idzie do przekladni kierowniczej
Opublikowano
wymienilem tuleje czy gumy na wahaczah nie znam sie az tak bardzo i dalej to samo. jak zmienilem przod na stare borbety troche lysawe to telepie ale o wiele mniej. nie mam pierscieni centrujacych ale w piatek postaram sie je dostac moze to faktycznie to bo ciasno to kola nie wchodza w piasty. Dzieki wszystkim za pomoc:) no i walcze z tym dalej p....onym telepaniem
Opublikowano
Słuchaj ja raz tez taki mialem przypadek, sprawdz opony!! ja powymieniałem to wszystko co wy wymieniliscie wyżej a sie okazało ze w oponie pękło włukno i opona juz nie byla wywazona i wpłyneło to na geometrie i zbierzność i po jakims czasie własnie powyzej 120 Km/h trzesło mi autem... ale oczywiscie tak było w moim przypadku wiec jak nie pomogą ci te wszytkie wymiany to sprawdz opony :)
Opublikowano

ja jeszcze sie zastanawiam nad tym w jaki sposob Ci buda telepie? ciaga Cie po koleinach, czy samochod lata po calej drodze nawet jak jest rowna?

tak sobie teraz mysle, ze tuleje tylnej belki moga miec duzy wplyw na to, szczegolnie na zachowanie dupska auta

a pozatym to wszelkie luzy tak jak wczesniej pisalem

Opublikowano
samochodu nie sciaga w zadna ze stron a telepanie wyglada w ten sposob ze buda trzesie w lewo i w prawo na zmiane sukcesywnie z powtarzalnoscia i kierownica tez lata w lewo i w prawo przy okazji. Zaczyna sie to od ok 90siatki max jest od 100 d0 110 po przekroczeniu 125 lzeje. Sprawdzalem to w rozny sposob i raczej wykluczam wal a to z tego powodu ze dajac na luz dalej trzesie. Co do opon raczej tez wykluczam gdyz jak juz wczesniej pisalem po zmianie felg na inne (lyse) jest to samo ale o wiele wiele mniej wyczuwalne. Powiedzcie co wy na to? Acha obydwa komplety felg jakie mam nie posiadaja pierscieni centrujacych ale w piatek juz powinienem miec wiec moze to to. Z gory dziekuje za wszelakie podpowiedzi!!!
Opublikowano
Samochod jedzie prosto po prostej drodze ale caly sie telepie, buda mianowicie sie telepie bardzo nie mile uczucie jkby miala sie zaraz rozpasc:(
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)
Jeżeli felga przesunie się nawet o 1,5 milimetra samochód w zakresie miedzy 90 a 130 może wpadać w takie drgania. Powodem mogą być felgi np od E39 które mają otwór centrujący 74mm a w E34 jest 72,5MM. Pomóc może pierścień centrujący lub zmiana felg na właściwe. Zakładam że tuleje tylnej osi są podokręcane, i w dobrym stanie technicznym. Edytowane przez TSA55
Bandite Motor Wagen
Opublikowano

najlepiej wyciągnij jedna felgę i po prostu zmierz średnice suwmiarka powinno być 72,5mm...jak kiedyś przez przypadek kupiłem felgi o średnicy 76mm i nawet pierścienie za wiele nie pomogły...dod. sprawdź jakie masz ET czyli osadzanie powinno być 20....

Mój problem znikł dopiero wtedy jak sprzedałem te felgi i kopiłem oryginalne 16' do E34

Opublikowano
Witam ponownie. Pierscienie nic nie zmienily a po zmierzeniu borbety maja 72.6 a bbs sa od e39 i w nich sa potrzebne pirscienie ale to dalej nie to:( Zmieniam mechanika i pod koniec miesiaca sie do niego wybieram bo narazie cienko z kaska moze on cos wymysli i w koncu mi powie co nalezy zrobic. Wyczytalem we wczesniejszych postach ze kolega mial podobny problem wiec spisalem co naprawial plus kilka innych rzeczy i wszystko z listy bedzie skrzeynie sprawdzone:) Pozdrawiam
  • 1 rok później...
Opublikowano

Witam serdecznie

Moje auto to bmw e34 2,0 24V m50 z 94r. Przebieg jeśli wierzyć licznikowi to 168000km. U mnie ostatnio pojawił się ten sam problem . Wymieniłem juz mnóstwo rzeczy tj. prawie cała zawiecha przód:) , podpora wału ,łacznik elastyczny wału , amortyzator drgań skrętnych wału ,tuleje tylniej belki ,amorki + mocowania z tyłu, łączniki stabilizatora tył oraz gumy , poduszki skrzyni i silnika 6szt.Wymieniłem również świece .Odwiedziłem kilka warsztatów i wulkanizatorów.Zmieniałem koła na inne i dalej to samo. Jedyne co zmniejszyło troche te wibracje to nowe poduszki tylniej belki. Można z tym jeździć bo te wibracje czasami znikaja ,ale jak nie znikaja to znika komfort z jazdy :cry: . Stawiałem też tył auta na podnosnik i rozpedzałem go do tych predkosci z kołami i bez ,ale dgrania były takie same, odkrecałem półosie od dyfra i drgania dalej były.

Moze ktoś juz uporał się z tym problemem?

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam mam ten sam problem Wczesnej robilo mi to powyzej 140 km/h Teraz po wymienie amortyzatorow, lewego wahacza, obydwoch tulej wahaczy oraz przednich tarcz hamulcowych robi mi to przy okolo 100 km/h Najbardziej wyczowalne te wibracje sa na rownej gladkiej nawierzchni (trzesie sie cala buda oraz kieownica, sadze ze drgania dochodza z przedniej osi) Znalezliscie juz koledzy z forum jakies rozwiazanie? Czy przyczyna moga byc zle dobrane felgi albo troche za dlugie szpilki? Mam takze nowe opony i kola mialem wywazane 2 razy

Pozdrawiam