Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, podpiąłem auto pod kompa i okazało się że jest za niskie ciśnienie doładowania.

Gdzie szukać przyczyny???

Opublikowano

1. Filtr powietrza i/lub intercooler zanieczyszczone.

2. Problem z czujnikiem ciśnienia powietrza (w kolektorze ssącym)

3. Problem z turbiną lub jej sterowaniem.

4. W zależności od rocznika, problem z klapkami w kolektorze ssącym.

To chyba wszystko, co ma wpływ na ciśnienie doładowania.

Powodzenia

Opublikowano

Auto rok 1999

filtr powietrza wymieniony

czyściłem egr i przy okazji zdjąłem kolektor, w kolektorze ssącym nie ma klapek(poprzednik mnie wyręczył, czy w tych rocznikach ich nie było)

a czy można jakoś sprawdzić ten czujnik ciśnienia powietrza w kolektorze???

auto przy gwałtownym wciśnięciu pedału gazu puszcza czarną chmurę ???

Opublikowano
Auto rok 1999

filtr powietrza wymieniony

czyściłem egr i przy okazji zdjąłem kolektor, w kolektorze ssącym nie ma klapek(poprzednik mnie wyręczył, czy w tych rocznikach ich nie było)

a czy można jakoś sprawdzić ten czujnik ciśnienia powietrza w kolektorze???

auto przy gwałtownym wciśnięciu pedału gazu puszcza czarną chmurę ???

Najpierw napisz jak sprawdziłeś ciśnienie doładowania i o ile było mniejsze. Co do czarnej chmury, to pojawia się również przy problemach z wtryskami, przy złym odczycie przepływomierza...

Opublikowano
a jak sprawdzic to sterowanie turbiny? Bo rozumiem ze filtr to prosta sprawa, klapek nie mam, a tak sie zastanawiam...

I to jest problem, bo turbina jest sterowana elektro-pneumatycznnie. Najczęściej problem dotyczy zaworka sterującego lub membrany. Dobre firmy, które zajmują się regeneracją turbin, mają urządzenia do testowania, natomiast jak to zrobić na aucie, tego nie wiem.

Opublikowano
jakie było dokładnie ciśnienie doładowania nie wiem, z braku czasu wysłałem brata na kompa, na pewno było poniżej 12 bar
Opublikowano
jakie było dokładnie ciśnienie doładowania nie wiem, z braku czasu wysłałem brata na kompa, na pewno było poniżej 12 bar

Chyba coś pomyliłeś, bo max ciśnienie, jakie może wydmuchać turbina, to niewiele ponad 2 bar.

Opublikowano
:duh: być może, nie wiem ile powinno być powtarzam tylko to co mi powiedział ( najwyraźniej błędnie)
Opublikowano
Chyba coś pomyliłeś, bo max ciśnienie, jakie może wydmuchać turbina, to niewiele ponad 2 bar.

Razem z atmosferycznym :norty:

Prawidłowe doładowanie wynosi 2.1- 2.3 bara . czyli po odjęciu atmoserycznego 1.1 do 1.3bara :cool2:

Wszyscy wiedzieli że tego nie da się zrobić. Aż pojawił się jeden co nie wiedział...i zrobił.