Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hejka.

Po co zostało to zrobione? Bo nie sądzę żeby taki błąd został przeoczony?

Jeśli ktos nie słyszał to krótki przepis:

Wyłączyć silnik, wyjąć kluczyk, wcisnąć sprzęgło, nacisnąć StarEngine.

Silnik pracuje a kluczyk w ręku... Kosmos normalnie... :shock:

Ale po kiego... ?

Pozdroofka

TT

Opublikowano

No tak jest. Dopóki nie otworzysz drzwi, to po zgaszeniu możesz odpalać bez kluczyka w stacyjce. Możliwe, że mały jest to mały błąd w oprogramowaniu.

Moim zdaniem zrobili tak specjalnie, żeby trzeba było wkładać kluczyk przy zapłonie do stacyjki, żeby nie było tak jak w funkcją dostępu komfortowego. A, że później dzieje się tak jak w dostępie komfortowym, to już mały szczegół :)

E30, E36, E60, E87, F48

Opublikowano

Cześć

Wyjaśniam to działanie :)

Dlaczego się tak dzieję ? immobilajzer po wyciągnieciu kluczyka ze stacyjki ma kilku sekundową zwłokę w każdym aucie jest taka zwłoka , niestety nie poleca się jezdzić bez klucza w stacyjce ponieważ może zdarzyć się tak że elektroniczna blokada kierownicy może zadziałać i np. na zakręcie zablokuje się nam kierownica

Jeżeli wykonamy tą czynność Wyłączyć silnik, wyjąć kluczyk, i poczkekamy 10 sek auto już nam nie odpali bez kluczyka (działa to tylko zaraz po wyjęciu klucza ) ponieważ zaczyna działa immobilizer odpowiadający za uniemożliwienie uruchomienia samochodu .

Bez sensu by to było gdyby napierw musiał ktoś wsadzić klucz a pózniej go wyciągnąć :) dla mnie i tak rozwiązanie kluczo-karty który należy wsadzić do stacyjki i wcisnąć przycisk START jest głupotą bo albo zrobić zwykły kluczyk ze stacyjką jak np. w bmw e60 do 2006r albo zrobić tak jak jest teraz tylko że można mieć kluczyk np. w kieszeni wciskasz start i jezdziesz

Opublikowano
jak rozumiem, to jakaś funkcja obok dostępu komfortowego? czy da sie zrobić jakoś w ten sposób, nie wiem, może zaprogramowac, zeby podchodząc do auta nie trzeba było używac kluczyka?

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

Opublikowano

Niestety w naszym przypadku czegoś takiego nie da się zastosować , chyba z tego co wiem jest to opcjonalne jeżeli na klamce z lewej strony zewnętrznej patrząc od góry są pod palcem wykrywalne takie paski to jest w samochodzie system w którym jest otwieranie samochodu bez użycia kluczyka przykładasz tam palec (pod warunkiem że kluczyk jest np. w kieszeni lub blisko samochodu) i auto ci się otwiera tak samo jest z zamknięciem

Ja jeszcze tego nie widziałem w żadnej bmw wyczytałem to z instrukcji .

Ale cieszmy się że jest rozwiązanie jakie jest w naszych BMW :) bo to co Honda zrobiła Civic/u ( który jest obecnie produkowany ) szok ! jeżeli ktoś nie wie wytłumaczę

Jest normalny kluczyk który aby uruchomić samochód musisz wsadzić do stacyjki przekręcić na drugą pozycję (tak jak w zwykłym samochodzie zapalają się kontrolki a pózniej przekręcając dalej odpala się silnik a kluczyk wraca ) a w Hondzie jest tak że nie przekręca się dalej tylko z lewej strony jest guzik start/stop . Do tej pory chyba nikt nie wie w czym ma być lepszy ten system

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
w Hondzie jest tak że nie przekręca się dalej tylko z lewej strony jest guzik start/stop .

mala poprawka - tylko start, wylacza sie kluczykiem, - zrobili tak chyba zeby zrobic zamieszanie, zreszta np audi rs tez tak ma