Skocz do zawartości

śwecące kirunkowskazy, czy to normalne???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,jak włączam światła postojowe to wraz z nimi świecą się kierunkowskazy z przodu . Przy pozycyjnych już kierunki nie świecą.

Czy tak powinno być, czy w moim e39 jest coś nie tak???

Opublikowano
Witam,jak włączam światła postojowe to wraz z nimi świecą się kierunkowskazy z przodu . Przy pozycyjnych już kierunki nie świecą.

Czy tak powinno być, czy w moim e39 jest coś nie tak???

Światła postojowe i pozycyjne to nie to samo?. U mnie nie świecą się kierunki przy włączeniu świateł pozycyjnych.

Def zaczerpnięta z internetu:

Światła postojowe - mają zastosowanie przy postoju pojazdu.

Silnik unieruchomiony - zapłon wyłączony - może swiecić się jedna strona - mogą być ułożone na tych samych żarówkach co światła pozycyjne.

Światła pozycyjne - wskazują pozycję pojazdu w ruchu.

Pracujący silnik - włączony zapłon - światła z przodu i z tyłu pojazdu.

Różnica jest taka że można włączyć je z jednej strony, ale to te same żarówki. Jutro sprawdzę i Ci powiem jak jest na tych postojowych o ile ktoś wcześniej nie odpowie.

Opublikowano

A postojówki świecą razem z kierunkami?

Bo mi świeciły kierunki jak miałem spalone/wyjęte postojówki. Taki bajer, że jak się spali postojówka to świeci kierunek (odpowiednio lewa i prawa strona), ale przy włączeniu świateł mijania kierunek już gaśnie.

Opublikowano
  • Autor
Kierunki świecą razem z postojówkami i postojówki są ok. Jak włączę światła mijania to już kierunki nie świecą.
Opublikowano
na dniach zakładałem ringi i właśnie na światłach postojowych świecą mi się kierunki a na drogowych jest spoko. myślę ze jak koledzy wcześniej wspomnieli jeśli jest coś nie tak z żarówką to układ elektryczny BMW zabezpiecza się aby była widoczność, PS. a i jeszcze wyświetla mi komunikat o spalonej żarówce .( tak mi się podoba może zostać )
Opublikowano
Masz może nie odpowiednią żarówkę. Jak ja założyłem diody to właśnie świeciły mi światła pozycyjne wraz z kierunkowskazami.
Opublikowano
A może masz coś przestawione w soficie samochodu? Może masz wersję USA?
Opublikowano
wygląda jak byś miał założone diody w światłach pozycyjnych, komputer odczytuje błąd spalonej żarówki i świeci wtedy kierunkowskaz, ja tak miałem, zmieniłem na zwykłe żarówki i jest ok.
Opublikowano
  • Autor
diody założyłem sam, na zwykłych żarówkach jest identycznie
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Powinny byc zarowki 6W, jezeli masz 3 watwe to kierunkowskazy tez beda swiecic.
Opublikowano
Dokładnie jak koledzy napisali. W E39 jest tak : masz spalone lub wyjęte żarówki w poz. ogólnie komp nie widzi świateł pozycyjnych przednich jarzą się kierunki nie świecą pełnym światłem= robi to żeby przód był widoczny.Gdy włączysz mijania gasną kierunki. Natomiast z tyłu gdy brak Ci jednej z pozycji (są dwie na lampę) zaczyna jarzyć się światło STOP jeśli masz dobre i odpowiednie żarówki w poz z przodu to ktoś tam paluchy już wsadził, jeśli zamontujesz ringi CFL musisz założyć taką przetwornicę są na allegro po ok 35 zł i nawet jeśli mnie pamięć nie myli to i serwisie można je kupić lub w Helli. Pozdrawiam! :mrgreen:
www.bmw-wgr.pl stowarzyszenie miłośników BMW- Grójec i okolice
  • 6 lat później...
Opublikowano

Witam,

Sytuacja podobna - kierunek zapalił się zamiast postojówki. Wszystko ok, ale wymiana żarówki postojowej nie przyniosła rezultatu. Jeździłem tak ok m-ca, bo przecież i tak od razu zmieniam na światła mijania i powinno być ok. Niestety dziś padły światła mijania, a w efekcie kierunek świeci cały czas. Próbowałem sprawdzać styki na żarówkach, wymieniałem żarówki i nic. Jakieś pomysły? Czy powodem może być zanik masy? Gdzie jeszcze można zacząć szukać przyczyny? Problem dotyczy tylko lewej lampy (kierowcy).

Opublikowano
Never mind - przetarte kable przy postojówce, a światła mijania zużyte naturalnie ;)