Skocz do zawartości

e90 335

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam przymierzam się do kupienia e90 z silnikiem 335i lub 335d mam dwa pytania pierwsze jest różnica między wersją europejską a amerykańską i drugie czy silniki 335i są awaryjne i na co zwracać uwagę .Z góry dzięki za odpowiedzi.
Opublikowano
  • Moderatorzy

Odnośnie awaryjności 335i wpisz w google: e90 hpfp - chyba paskudne paliwo w USA masakruję pompy paliwa.

335d jest już dostępna w US i jest inna niż w Europie. Trzeba dodawać Adblue

ooo kolega z koszalina :D

Opublikowano

Na podstawie lektury forów z US dopatrzyłem się kilku typowych bolączek silnika w 335i. W kolejności częstości występowania:

1. Pompa paliwa wysokiego ciśnienia (HPFP) Jak już wspomniał Rufio, najbardziej powszechny problem - niestety nie rozwiązany. W sensie BMW olało temat poprawienia ewidentnie wadliwego podzespołu - nowa generacja silnika będzie miała inną pompę, te co się psują w tej chwili w autach na gwarancji są wymieniane jedna po drugiej - na E90post są ludzie którzy mają już 4tą. Po gwarancji - wiadomo. Niestety problem nie dotyczy tylko aut w US, również EU. W polskich warunkach wymiana na ori poza ASO ok 2kPLN. U mnie jest druga - przebieg 45 kkm. Jedna z firm tuningowych w US ma zamiar wypuścić własny zamiennik z wieczysta gwarancja. Na razie w fazie projektowania.

2. Zawory upustowe sprężarek - podobno kiepsko zaprojektowane - wyciera / zaciera się ułożyskowanie osi WG na skutek wysokiej temperatury i osadzania nagaru. Usterka objawia się problemami z utrzymaniem doładowania i jakimś charakterystycznym hałasem - nie wiem jakim bo go jeszcze nie słyszałem. W US temat uznany przez BMW - na gwarancji upgrade softu i wymiana kompletu turbin bez żadnego gadania. U nas nie wiem, ale się domyślam :mrgreen:

3. Wtryskiwacze - zatykają się z powodu zarastania nagarem. Naprawa poprzez wymianę.

4. Zarastanie zaworów dolotowych syfem z odmy - efekt uboczny wtrysku bezpośredniego - braku zmywania syfu przez wpadające do cylindra paliwo. Pomaga podpięcie odmy do zewnętrznego zbiornika (oil catch can). Jeszcze lepiej w roli zmywaka sprawdza się wtrysk metanolu :twisted:

Pisałem z głowy więc mogłem o czymś zapomnieć.

Pozdrawiam

Pozdrawiam

Alek

Opublikowano

Problem wymiany pomp wysokiego cisnienia dotyczy wszystkich silnikow takze 330i/530i 272KM i slabszych wersji. Podobno do tej pory nie ma rozwiazania.

Moze dlatego w nowym Z4 znowu wrocili do starego silnika 258KM (bez bezposredniego wtrysku) , ktory pali w miescie 12 a nie 10.

Nowa 5tka ma juz silnik z bezposrednim wtryskiem...

Beste Maschine der Welt
Opublikowano
  • Autor
Witam z góry dzięki za odpowiedzi obecnie jeżdze e36 m3 3.2L i czas już na zmiany chce odmłodzić samochód lecz szkoda mi sprzedawać obecny bo jest naprawde w bardzo dobrym stanie ale jeżeli zdecyduje się to chciałbym w podobnej mocy i osiągach a na e92 m3 narazie mnie nie stać :( . Filmiki na youtube pokazują że 335i z chipem lub bez pięknie chodzą dlatego biore pod uwage ten silnik lub 335d nie potrzebny mi jest większy więc tylko trójka wchodzi w gre.Troszeczke Wasze opinie mnie ostudziły i może bardziej iść w 335d ??????????????
Opublikowano

Drifter, zależy czego oczekujesz od auta. Jeśli szukasz po prostu 300 konnego BMW to IMO lepszy będzie diesel, bo osiągi będą podobne a zużycie paliwa sporo mniejsze. Jeśli natomiast szukasz auta które ze stosunkowo drobnymi modyfikacjami (tzn bez ruszania seryjnych turbin) może być szybsze od M3 E92, do tego pięknie brzmi i pali w granicach rozsądku to 335i jest IMO nie do pobicia.

Dla Informacji: w US auta z wydechem. dolotem, FMIC i świnką regularnie przekraczają 400 KM na kołach czyli pewnie ok 440 KM na silniku. Na 1/4 robią wysokie 11-ki. W Europie takie mody osprzętu plus bezpieczny soft dają 400+ KM. Najmocniejsze 335i o jakim do tej pory czytałem miało 505 KM na kołach czyli ok 550 na silniku (zmodyfikowane turbiny, wtrysk metanolu).

Pozdrawiam

Alek

Opublikowano
  • Autor
Bardziej jestem skłonny na 335i bo również wsadziłbym chip :D ale jak zaczełem czytać o usterkach i jakiś niedoróbkach to zastanawiam się mocno czy jest sens pakować się w coś nowego tzn. silnik ten bmw jest w jakiś sposób nowością chodzi o zastosowanie turbo w benzynie i tu są moje największe obawy jeżeli chodzi o awaryjność chociaż z drugiej strony turbo w bmw było w starej serii 7.
Opublikowano
  • Moderatorzy
Ja jeżdżę obecnie 335i coupe i pomimo iż pali więcej niż 335d to jest (wg. mnie) tego warta. Dźwięk benzynowego silnika jest tak kosmiczny, że radio w tym samochodzie jest zbędne ;)
Opublikowano

Z tym dzwiekiem to bym nie przesadzal

W 530i jest tez R6, ale jest tak cichy, ze warto domowic Logic 7.

W Z4 3.0i kupowanie dobrego sprzetu audio jest bez sensu.

Beste Maschine der Welt
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Na podstawie lektury forów z US dopatrzyłem się kilku typowych bolączek silnika w 335i. W kolejności częstości występowania:

1. Pompa paliwa wysokiego ciśnienia (HPFP) Jak już wspomniał Rufio, najbardziej powszechny problem - niestety nie rozwiązany.[ciach]...

2. Zawory upustowe sprężarek - podobno kiepsko zaprojektowane - wyciera / zaciera się ułożyskowanie osi WG na skutek wysokiej temperatury i osadzania nagaru. Usterka objawia się problemami z utrzymaniem doładowania i jakimś charakterystycznym hałasem - nie wiem jakim bo go jeszcze nie słyszałem. [ciach]...

3. Wtryskiwacze - zatykają się z powodu zarastania nagarem. Naprawa poprzez wymianę.

4. Zarastanie zaworów dolotowych syfem z odmy - efekt uboczny wtrysku bezpośredniego - braku zmywania syfu przez wpadające do cylindra paliwo. [ciach]

Pisałem z głowy więc mogłem o czymś zapomnieć.

Pozdrawiam

Matko Buzka !! W co ja się wpuściłem!?

ps. Tanio oddam e92 335xi w idealnym stanie. No miód malina po prostu :twisted:

Opublikowano
Matko Buzka !! W co ja się wpuściłem!?

ps. Tanio oddam e92 335xi w idealnym stanie. No miód malina po prostu :twisted:

Dasz rade. Dłubnij go to poczujesz pazur, a drobne niedogodności będą mniej bolały. Do tego masz 4x4 więc pomimo modów tempo przybywania siwych włosów nie powinno się zwiększyć :mrgreen:

Pozdrawiam

Alek

Opublikowano

Witam

Jeżeli szukasz 335i to właśnie chce oddać moje za dobre pieniądze....

Jeżeli chodzi o mnie to jeżdżę nią ponad półtora roku - bez żadnych przygód...

Opublikowano

Dasz rade. Dłubnij go to poczujesz pazur, a drobne niedogodności będą mniej bolały. Do tego masz 4x4 więc pomimo modów tempo przybywania siwych włosów nie powinno się zwiększyć :mrgreen:

Widzę w profilu,że motor masz podobny. Zaproponuj z łaski swojej jakieś propozycje dłubnięcia. Myślałem na początku o virusie z pewnej warszawskiej firmy (oferują +65 KM i chyba +100 do momentu, oraz usunięcie niepotrzebnego ogranicznika prędkości). Krzyczą za to 2k5 pln. Nie chcę grzebać za wiele. Ot, dobry program.

Opublikowano

Na twoim miejscy zrobiłbym:

1. Jeśli chcesz zrobić raz i zapomnieć, oraz nie planujesz innych zmian niż elektronika to IMO najlepszym wyjściem jest nowy soft. Tylko wybierz renomowanego tunera. Przyrosty jak napisałeś, ok 370 KM / 500 Nm, do tego brak limitera Vmax.

2. Jeśli przeczuwasz, że wkrótce będzie Ci mało i zaczniesz inne dłubanki (wydech, dolot, IC - standart; wtrysk metanolu - tylko dla orłów :mrgreen: ) to IMO zamiast softu lepsza jest tzw świnka (piggyback) dedykowana do tego modelu

Przewagi świnki nad softem:

a.) możliwość dowolnego i w każdej chwili przełączania między mapami - od tzw zerowej (seria) do najbardziej wysilonej - w zależności od modów i zatankowanego paliwa

b.) dodatkowe mapy np zmniejszające laga

c.) obsługa grubszych modów, np wtrysku metanolu

d.) możliwość logowania (zapisywania przebiegów) parametrów pracy silnika do analizy i ewentualnej optymalizacji (np boost, korekta zapłonu, temperatura w dolocie itd.)

Wady:

a.) delikatna ingerencja w instalacje auta (w pełni odwracalna)

b.) możliwość sporadycznego wywalania błędów - przy dobrym montażu i doborze mapy do modów nie powinno się zdarzyć.

c.) brak delimitera Vmax (chyba niedługo będzie i taka możliwość)

Standardem obecnie są dwa rozwiązania BMS/JB3 i Vishnu/Procede. PIerwszy prostszy i tańszy, drugi bardziej rozbudowany i droższy. Oba trzeba ciągnąć z US. Oba umożliwiają z dodatkowymi modami osprzętu przekroczenie 400 KM (bez matanolu).

Pozdrawiam

Alek

• 7 lat później...
Opublikowano
Odnośnie awaryjności 335i wpisz w google: e90 hpfp - chyba paskudne paliwo w USA masakruję pompy paliwa.

335d jest już dostępna w US i jest inna niż w Europie. Trzeba dodawać Adblue

ooo kolega z koszalina :D

Nie chcę otwierać Nowego tematu, ale czy ktoś z Was może mi bliżej przybliżyć czy sa jakieś różnice pomiędzy silnikiem 35d po 2010 roku w wersji Europa vs Ameryka?