Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

powodem zalozenia tematu sa nierowne obr w moim e36 m40 1.6

jak odpale samochod faluje caly czas natomiast kiedy odlacze silniczek krokowy to obr sie stabilizuja ale sa podwyzszone na ok 1200-1300 kupilem drugi silniczek krokowy i bez zaczenia czy jest kabelek podpiety czy nie obr chodza rowno ale na poziomie 2000 obr i tu moje pytanie czy jest to wina silniczka krokowego i czy ten drugi ktory kupilem tez jest zepsuty ??

prosze o rade poniewaz wymienilem juz sonde przeplywke i teraz krokowy i rezultatu nie ma

pozdrawiam i z gory dzieki

Opublikowano
Sprawdź cały dolot czy nie jest guma sparciała lub popękana,najprawdopodobniej łapie lewe powietrze.A po za tym zresetuj kompa po poprzez połączenie klem aku na ok 15 min na włączonym zapłonie.
http://imageshack.us/a/img850/9757/z1i.gif
Opublikowano

Witam

Nierowne obroty to najczesciej poruszany temat na forum,przyczyn moze byc tysiace,poczawszy od nieszczelnosci ukl dolotowego skonczywszy na problemie z kompem.

Tak wiec najlepiej jesli najpierw podepniesz pod kompa,wtedy bedziesz mial jasniejszy obraz sytuacji.W miedzy czsie sprawdz ukl dolotowu,czyli zacznij od filtra powietrza i posuwaj sie w strone przepustnicy(najczesciej problem tkwi na tym odcinku)zparciala guma lub niedokrecony zacisk i juz masz problem.

Wspominales ze wymieniales sonde lambde(na orginal?)Moj znajomy zapodal zamiennik i efekt byl taki ze chodzil gorzej niz na starej orginalnej choc zepsutej.Mozesz tez zresetowac kompa moze to da jakis efekt.

ale najpierw proponowal bym podpiac na kompa.

pozdrawiam.

Daj znac co i jak.

Opublikowano

niestety kolejne dwa silniczki nie daja efektu podlaczylem samochod rownierz pod komputer i nie wykazal zadnych bledow ;/

ma ktos jakies pomysly bo juz nie iwem co robic ;/

Opublikowano

Wymieniles juz chyba wszystko co moglo wplywac na falowanie obrotow,wiec wydaje mi sie ze jedyna opcja to taka ze łapie ci lewe powietrze.

Radziłbym ci sprawdzic dokladnie wszystkie przewody dolotu,zaciski itp.odpal auto i ponaciskaj te gumy tak zeby sie odkształciły,jak jest spękana to powinno byc gorzej. A moze uszczelka pod kol.ssacym przepuszcza?W poscie niżej napisales ze "dolot raczej szczelny",ale pewnosci niemasz,a od tego powinienes zaczac,napewno byłoby taniej.

A swoja droga to falowal odkad go masz,czy sie to pojawilo w trakcie?

Opublikowano
witam mam podobny problem u mnie było tak chodzi o m40 1.6 wiec jak go kupilem obroty byly super zero ruchów przyjechalem 150 km wymienilem olej na nowy i filtr i obroty skoczyly na 1300 , jak wlacze swiatła spadaja o 100 nawiew tez o 100 i tak trzymaja 1150 co to moze b yc przepustnica?????? i jak na jedynce wcisne odrazu gaz na maxa to muli go i za chwile dopiero idzie
Opublikowano
Koledzy reset kompa i zobaczycie jak się zachowują. Jeżeli się poprawi na chwile to znaczy że sterownik już tylko pozostaje :cry: Ja już na forum poruszyłem ten temat i wymieniłem wszystkie części powodujące falowanie jakie wy wymienialiście(no prócz przepływki oczywiście) oraz parokrotnie przeglądałem dolot. W końcu podpiąłem kompa i wyszły błędy wtrysku(od gazu) i .....uszkodzony sterownik...oraz ....uszkodzony wzmacniacz pierwszy sterownika(nikt mi nie pomógł co to)....,ale wracając do tematu- wziąłem od znajomego sterownik o takich samych numerach i podmieniłem no i chodzi normalnie - nie skacze,nie muli ,nie dławi. Dlatego na kompa i patrzeć,tylko jak już płacicie to niech pokasują błędy,niech sobie pochodzi i znów niech zczytają i kasują i weźcie pojeździjcie na troche sportowo i znowu na komp i niech diagnozują :shock: Bo Klient Płaci i Klient Wymaga, a po japońsku Nas Klient Nas Paaannnnn :lol:
"Nieudana Operacja To Połowa Udanej Sekcji"