Skocz do zawartości

Problem z hamulcami...Pomozecie?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam was koledzy mam nastepujacy problem z moim bmw e 39. 2.0 benzyna .Kiedy samochod postoi i popada deszcz..to kiedy go uruchomie..i wcisne pedal hamulca to jest twardy ..poprostu nie ma hamowania z czesem jak juz pare razy przycisne to robi sie miekki i slychac jakby jakas woda sie przelewala..i po jakims czasie z rury wydechowej wydostaje sie dym ..duzo dymu..jak juz pojezdze jakies 20 min hamulce hamuja...ale napewno nie tak jak powinny .z gory dzieki za pomoc.Pozdrawiam..
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Servo zalane wodą.

Masz zapewne zapchany odpływ pod lewym filtrem pyłkowym i całe servo znalazło się w wodzie.

Jak przyjdą mrozy to jeszcze dodatkowo to wszystko zamarznie.

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano

Witam posiadam BMW 528iA 98r. Dziś byłem na myjce i zrobiło mi się dokładnie tak samo. W hamulcu było słychać przelewanie wody, i był twardy pedał. Mało tego jak przycisne kilkakrotnie pedał hamulca ( dość mocno ) to silnik dzwinie pracuje i spadają obroty silnik kuleje.

Czy pomoże przeczyszczenie tego odpływu? I jak ten problem rozwiązać ? Czy woda z tego serva wyleci?

Opublikowano
Witam dziś byłem na myjce i zrobiło mi się dokładnie tak samo. W hamulcu było słychać przelewanie wody, i był twardy pedał.

Czy pomoże przeczyszczenie tego odpływu? I jak ten problem rozwiązać ? Czy woda z tego serva wyleci?

Po prostu pod maską zdejmij lewy tzn.od kierowcy filtr powietrza i drutem pogmeraj,a znajdziesz otwór spustowy.Powinna zejść woda,która wyleci w okolicach lewego nadkola.Wyczyść i przepłucz dużą ilością wody całą nieckę i otwór spustowy i powinno być git.Miałem tak u siebie i rok czasu ok.

niema nic lepszego niż BAWARKA
Opublikowano
dokladnie u mnie dzieje sie identycznie silnik dziwnie pracuje jak dotkne hamulca i do tego zaczyna dymic ...i ta przelewajaca sie woda po wcisnieciu hamulca..Czy mozesz opisac dokladnie jak zabrac sie do tego?Pozdrawiam .
Opublikowano

wszystko po tej myjni samochodowej :evil: ledwo co wyjechałem z niej silnik nie chciał dpalic i hamulce znikły no i para tez poszła z wydechu normalnie masakra.jutro przeczyszcze ten kanalik ale co z tym servo woda tam została czy jak? POMOCY...

Co ma wspulnego hamulec z pracą silnika :?:

Opublikowano
zupelnie sie na tym nie znam wiec prosze o rade kogos kto sie zna i moze pomoc...bo jutro po pracy tez bym sie za to zabral..Nie mam pojecia co maja hamulce wspolnego z praca motoru ...ps.Czekam na dalsze rady...Pozdrawiam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Servo jest podłączone do kolektora ssącego. Z niego uzyskuje podciśnienie które pomaga dociskać hamulec.

Jednak servo ma dużą wewnętrzna objętość. Wprowadza tym zmiany podciśnienia w kolektorze ssącym a to trochę jak by dostawało się lewe powietrze.

Jeśli raz wciśniesz hamulec to taki cykl odbedzie się tylko raz i wiele na pracę silnika to nie wpłynie.

Jeżeli wciskasz kolejno wiele razy to wreszcie ilość zakłuceń w podciśnieniu jest taka , ze wpływa to na pracę silnika na wolnych obrotach.

Nie jestem pewny czy zupełnie nowe servo powoduje mniejsze zakłucenia ale raczej też to występuje. Możliwe , że stare servo jest coraz mniej szczelne wewnętrznie i zakłucenia są większe ale jakieś zakłucenia raczej zawsze występują.

U mnie też w czasie wielokrotnego wciskania hamulca obroty falują.

I tak mam w każdym aucie jakie posiadam czy posiadałem. < oczywiście benzyniaku bo diesel ma to wymyślone zupełnie inaczej >

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano
witam wszystkich :D to jednak było to zapchany kanalik odprowadzenia wody własnie tam koło serwa przeczysciłem i woda juz nie stoi. Ale czy na skutek zalania serwa niejest ono juz zepsute :?:
Opublikowano
Witam.Miałem ten sam problem i to w dodatku w zimie.Pedał hamulca przy mrozie potrafił zostać w podłodze a hamulce zblokowane.U mnie servo nadawało się do wymiany naciągneło wody do środka jakimś cudem i zardzewiało sobie.Koniecznie pojedzcie do dobrego mechanika bo hamulce to dość istotna sprawa w naszych samochodach i muszą być sprawne.Pzdrawiam.