Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, zbrałem się dziś za wymiane przedniego uszczelniacza wału i przy okazji postanowiłem zweryfikować stan łańcuszka rozrrządu. I tak długość łańcuszka wynosi 44,6mm ,tak się zastanawiam czy nie jest on już wyciągnięty [przebieg auta to ponad 400tys ] może ktoś wie jaka powinna być długość nowego łańcuszka. Sprawdzałem ceny całego rozrządu [łańcuszek, dwa koła zębate i ślizg] na intercarsie i są dość powalające ,macie namiary na tańsze części?

pzdr

no tak, zapomniałem podać typ silnika -m30 b35

Opublikowano

Wymiary łańcucha napędu rozrządu: E 458 / 94 E

Masa [kg]: 0,362

Wymagana ilość części: 1

Kod silnika: M 30

to są informacje z katalogu Foty. Więc wynika z nich że łańcuch jest długi na 458mm i szeroki 94mm lub gruby nie wiem tak mi sie wydaje.

Pozdro

...dla Was to tylko samochody...a dla mnie to sens życia...
Opublikowano
tak tak, ja w katalogu BHMD też znalazłem takie wymiary,ale jak bym go nie mierzył to wychodzi 445mm lub 450mm , jutro postaram się wrzucić foty [jak pojme jak to się robi :oops: ]
Opublikowano

ja mam kolego sklep z częściami. Jeśli łańcuch nie dzwoni to bym nawet tam nie zaglądał :)

a co do cen to podam Ci kilka jutro jak będę we firmie bo teraz to nie mam dostępu do programów. Chyba że wejdziesz na www.marka-ac.pl i skontaktujesz się ze mną telefonicznie.

Ogólnie jak byś się zdecydował na wymianę to polecam firmy FEBI lub RUVIELLE

chociaż bardziej nacisk bym położył na RUVIELLE ponieważ tak jak Febi jest pakowaczem a cenowo jest naprawdę lżej :)

Pozdro !!

...dla Was to tylko samochody...a dla mnie to sens życia...
Opublikowano

też mam ten sam problem jak ocenić łańcuch

mój silnik przy gaszeniu zadzwoni lub za klekocze łańcuchem ale danych o długości nie mogę się doszukać (m30)

pozdrowienia

Opublikowano
Łańcuch ma mieć 458mm długości i 94 ogniwa, ja mierzyłem na różne sposoby, ale największa długość jaką uzyskałem to 454mm po porządnym naciągnięciu łańcucha i ani milimetra więcej,także chyba go zostawię, chociaż nie wiem czy jest dobry, jeżeli prawidłowa długość jest zupełnie inna :shock:
Opublikowano
Łańcuch tylko oryginalny albo IVIS. W ASO 150zł na chwile obecną. Kumpel jak wymieniał łańcuch to stary wyraźnie był dłuższy, wymiana profilaktyczna przy robocie głowicy.
Opublikowano
A jednak, zdecydowałem się na wymianę całego rozrządu i tak, nowy łańcuszek jest wyrażnie krótszy ,czyli tym bardziej nie ma tych obiecanych 458mm ,ale przynajmniej jest nowy.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Jaki jest koszt rozrządu ( u mnie zaklekocze przy odpalaniu )

Skoro przy odpalaniu to jesteś pewien że to nie "klekoczą" popychacze? Bo klekot bardziej pasuje właśnie do nich...

Może być każde auto,pod warunkiem że będzie to BMW...
Opublikowano
Łańcuch ma mieć 458mm długości i 94 ogniwa, ja mierzyłem na różne sposoby, ale największa długość jaką uzyskałem to 454mm po porządnym naciągnięciu łańcucha i ani milimetra więcej,także chyba go zostawię, chociaż nie wiem czy jest dobry, jeżeli prawidłowa długość jest zupełnie inna :shock:

Spróbuj rozczepić łańcuch i wtedy go zmierzyć,bo podejrzewam,że mierzysz go złożonego w pół,a wtedy w życiu Ci wymiar nie wyjdzie.

Opublikowano
fakt, łańcuszek mierzyłem jak był złożony, koszt rozrządu firmy SWAG, to 350zł,[dwa koła i łańcuch] to chyba nie dużo jak na niemiecki wyrób, efekt- auto wyrażnie żwawsze :D
Opublikowano
niestety już nie, chciałem je wrzucić na forum, ale nie podołałem temu i foty poszły do kosza, [tu masz adres ich strony SWAG autoteile GmbH] nie kupisz tam części ,[przynajmniej mi się nie udało , i kupiłem je w sklepie] ale możesz trochę się dowiedzieć o firmie