Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam :D padla mi skrzynia w moim e36 2.0 :cry: a konkretnie nie ma 2 biegu chcialbym sie dowiedziec czy skrzynia od 2.8 pasuje do 2.0 gdyz mam okazje kupic skrzynke od 2.8 i chcialbym sie dowiedziec czy nie bedzie ona za dluga czy beda pasowaly wszystkie mocowania laczenia z walem i silnikiem z gory dzieki :lol:

PS latem chcialbym SWAPowac na 2.8 to tez by byla jedna rzecz z glowy ;pp

Opublikowano
Wszystko pasuje skrzynia jest taka sama tylko ma mocniejsze bebechy jest tylko mały problem bo wyjście na wał jest inne 2.8 ma większy łącznik gumowy skrzyni z wałem potrzebujesz do tej skrzyni połówką wału od 2.8. Całego wału od 2.8 też nie włożysz bo tylna końcówka wału jest krótsza w 2.8 .
  • 2 lata później...
Opublikowano

witam

podepnę się pod temat ; mam pytanie czy do skrzynia od m50b20 podejdzie do silnika m52b28 (plug&play) mam taki silniczek na oku w dobrych pieniążkach tylko jest tam zespolony z automatem , jak to jest bo niektórzy mówią ze będzie ok inni ze nie da rady .

ps

temat wytrzymałości samej skrzyni na razie zostawmy na bok.

Opublikowano

i ja podpowiem wam coś z czym miałem do czynienia - miałem skrzynię od 1.6 w bmw E36 325i i faktycznie łącznik elastyczny skrzyni z wałem pędnym nie pasował inne otwory i wymiary... więc np. przedstawię twój przypadek w skrócie co zrób jeśli bedziesz wstawiał tę skrzynię z 328i łącznik ze swojej musisz rozwiercić w trzech miejscach wiertłem o rozmiarze odpowiadającym śrubom które idą od skrzyni (3 śruby)

http://i.imgur.com/lypEl.jpg

na fotce strzałkami zaznaczyłem które otwory rozwiercasz :cool2: prosta sprawa bez wymian wałów a co za tym idzie dyfra i półosi lub odwrotnie mając bmw 323 , 325 , 328 wstawiając skrzynię od 316 , 318 , 320 tylko rozwiercamy otwory i śmiga :mrgreen:

witam

podepnę się pod temat ; mam pytanie czy do skrzynia od m50b20 podejdzie do silnika m52b28 (plug&play) mam taki silniczek na oku w dobrych pieniążkach tylko jest tam zespolony z automatem , jak to jest bo niektórzy mówią ze będzie ok inni ze nie da rady .

ps

temat wytrzymałości samej skrzyni na razie zostawmy na bok.

podejdzie ale też bedziesz miał problem z tym łącznikiem elastycznym :D i czeka cię to samo zagranie (najtańsze rozwiązanie )

Opublikowano
dzięki Krystian za info tego przegubu gumowego nie będę ruszał ( skrzynia , przegub, wał, dyfer ,półosie od mojego m50b20) chodziło mi tylko o połoczenie skrzyni m50 do silnika m52 b28
Opublikowano

przeglądając czeluści internetu znalazłem taką wypowiedz :

skrzynia nie pasuje. w M52 i M50 są różne mocowania skrzyni biegów, tzn. z tego co widziałem 2 śruby są w innych miejscach

M50 http://www.realoem.com/bmw/diagrams/k/e/4.png

M52 http://www.realoem.com/bmw/diagrams/i/q/25.png[/b]