Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szanowni Koledzy i Koleżanki,

wczoraj odebrałem następcę mojego poprzedniego auta (118d), a ponieważ zwycięskiego składu się nie zmienia to wybór mógł byc tylko jeden-118d po lifcie. Tym razem wybrałem auto bardzo fajnie wyposażone-owszem-nie mam ksenonów i skóry ale to co mam i tak daje mi dużo frajdy-w "starym" BMW nie miałem praktycznie nic.

Oto moje spostrzeżenia na gorąco:

-silnik-praktycznie w osiągach nie czuje róznicy, jesli jest to nie jest porażająca-ale z pewnościa nowy silnik to inna charakterystyka i kultura, nie mruczy tak jak poprzedni,ale tez nie jest taki "nerwowy"-ładnie się wkręca,robi to z gracją i bardziej płynnie (może to jest objaw tych 20nM więcej),po prostu-bardziej kulturalny dosłownie,

wydaje mi się,ze tak jak w poprzednim modelu bieg "3" był niesamowity i fajny, tak w modelu po lifcie takim biegiem jest "4"-dobrze się podciąga auto na tym biegu. A w ogóle to silnik tak nie wyje na wysokich obrotach.

-poszycia słupków z przodu to chyba bolączka wszystkich "1"-coś mi tam skrzeczało przy zmianie temperatury nawiewu,nie mocno-ale jednak,

-system efficient dynamics-nie wiem czy sie przyzwyczaję,ale spróbuje,poki co wzmaga to moją nerwowość, że będę hamulcowym na światłąch,chociaż włącza się auto błyskawicznie,

-takie szczegóły jak elementy nadwozia w kolorze lakieru-niby szczegół ale daje BARDZO duzo-auto wygląda totalnie inaczej,

-I drive-spokojnie do rozgryzienia i to w szybkim czasie, fajna zabawka,

-UKŁAD KIEROWNICZY-doznałem szoku-kierownica chodzi tak lekko w mieście,że zastanawaiłem się czy aby cos mi sie nie popsuło-układ się utwardza ale według mnie na autostradzie powinien być "cięższy" jak dla mnie,

-nie licząc nieszczęsnych słupków z przodu-mam wrażenie,że auto jest bardziej dopracowane w szczegółach i że materiały sa nieco lepsze,

-łatwiej auto sprowokować do poslizgu-więc chyba tych 20 KM jest jednak więcej w istocie rzeczy ;-)

Kolejność moich imresji absolutnie przypadkowa.

Chętnie wysłucham opinii tych,którzy też zmienili 118d sprzed liftu na model po lifcie.

Pozdrawiam

MIKE

"Pokazał taki międzynarodowy gest pokoju i przyjaźni, środkowym palcem" M.Sokół o geście Nicka Heidfelda :-)

Opublikowano

aha-przypomniało mi się:

podłokietnik w tym aucie to tragifarsa-pomyłka kompletna;-)

MIKE

"Pokazał taki międzynarodowy gest pokoju i przyjaźni, środkowym palcem" M.Sokół o geście Nicka Heidfelda :-)

Opublikowano
podłokietnik w tym aucie to tragifarsa

opusc bardziej siedzenie - wtedy zaczyna dzialac ;)

masz nowy czy stary idrive?

~ The Gator Nation ~
Opublikowano
a jaki jest nowy a jaki stary?Auto było wyprodukowane w październiku 2008 r.

MIKE

Opublikowano

Stary iDrive ma pokrętło i jeden przycisk MENU, nowy ma pokrętło i kilka przycisków - tym wizualnie się różnią :)

A tak podłączając się - dziś oglądałem X1 :) Wygląda naprawdę fajnie, miejsca jest porównywalnie co w serii 3, tylko poczucie przestrzeni większe. Jeździć nie jeździłem, gdyż dopiero po weekendzie w Rzeszowie będą mieli testowe auto. Ta co stała w salonie to 2.0d 177KM, dosyć bogato wyposażony, napęd na jedną oś, cena wysoka z tym wyposażeniem 215.000pln. Mimo skóry i drewna strasznie marnej jakości był plastik wykańczający dolną część deski rozdzielczej...w trójce jest mięciutki, a tam twardy jak skała i do tego dziwnie rezonował jak puknąłem palcem :)

Podsumowując - zostanę przy serii 3 Touring :)

A wracając do jedynki po lifcie - jak dla mnie to zupełnie nowa jakość w porównaniu do modelu sprzed zmian :)

Prawo jest sztuką dobra i słuszności ;)

Moje BMW: F32 420d '14, E87 116i '07, a ponadto: F10 520xd '16, F20 118i '15 , X1 sdrive18i '12.

poprzednie: E61 520dT '08, E90 318i '10, E91 318d '07, E87 116i '05, E39 520i '00, E36 318i '93, E34 530i '89, E30 316 '86.

Moja przygoda z BMW od 1990r.

Opublikowano

Ja mam tylko z jednym guzikiem-MENU..zatem "stary" idrive.

Co jeszcze jest fajne to ta pomarańczowa poświata rzucana przez te pomarańczowe światełka zpodsufitki;-)

I jeszcze jedno-nigdy juz nie kupię auta słabo wyposażonego-jednak to daje duzo,bardzo duzo.

MIKE

Opublikowano
Co jeszcze jest fajne to ta pomarańczowa poświata rzucana przez te pomarańczowe światełka zpodsufitki;-)

Ale to, to jest też w wersji przed liftem.

I jeszcze jedno-nigdy juz nie kupię auta słabo wyposażonego-jednak to daje duzo,bardzo duzo.

Zawsze lepiej mieć więcej niż mniej :D

E30, E36, E60, E87, F48

Opublikowano
Może i było w wersji przed liftem,ale ja tego nie miałem-opowiadam kompleksowo o moich wrazeniach;-)

MIKE

Opublikowano

a ja zgadzam sie z greg w kwestii X1 i jej nieprzyjemnych plastikow, ktore dodatkowo w aucie w ktorym jezdzilem byly odstajace i niedopasowane (co przy jasnym plastiku robilo fatalne wrazenie jak na auto za ponad 200kpln)

vazq~

~ The Gator Nation ~
Opublikowano
podłokietnik w tym aucie to tragifarsa-pomyłka kompletna;-)

Mikołaj, mam przed liftem, ale podlokietniki sa te same chyba.

Dlugo szukalem pozycji zeby sie przypasowac do niego.

Dalem fotel najnizej jak sie da, oparcie lekko do tylu tak zeby lokiec wygodnie

spoczywal na podlokietniku (drugi na drzwiach) i ustawilem kierownice,

zeby bylo wygodnie (mam tak ze lewa reka opiera sie na drzwiach i moze trzymac

kierownice w okolicy poziomego ramienia).

Po tym wszystkim, a zejelo mi to chyba z tydzien eksperymentow, jest naprawde wygodnie... :D

Pozdroofka

TT