Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam am problem ze sprzęgłem w moim E-30 320i. Sprawa wygląda następująco zaraz po odpaleniu auta sprzęgło zachowuje się normalnie, ale po przejechaniu kilku kilometrów zaczynają się problemy im częściej używam sprzęgła tym trudniej jest wrzucić bieg. Dochodzi do tego że nawet siłowe wbijanie biegu nie przynosi rezultatu i nie wchodzi żaden bieg. Wystarczy jednak odczekać 30sek i sprzęgło znowu pozwala na wrzucenie biegu i jest następne kilka kilometrów spokoju, a potem sytuacja się powtarza. Najgorzej jest w korku bo w takich warunkach sprzęgło praktycznie nie działa chyba że odczekam te 30sek to przynajmniej da się wbić bieg. Razem z tymi objawami pedał sprzęgła dostaje dużego luzu i bierze przy samej podłodze dopiero, a czasem nawet auto mimo wciśniętego sprzęgła na wrzuconym biegu toczy się do przodu jak by nie rozłączało sprzęgła do końca. Jeśli mimo wszystko uda się mimo dużego oporu wrzucić bieg to nie ma żadnego zgrzytu poprostu duży opór to samo jest jeśli chce się wrzucić na luz bo również wyczuwalny jest duży opór. Czasami przez dłuższy czas nie ma ze sprzęgłem żadnych problemów i wtedy biegi wchodzą bez zarzutu żadnego oporu przy wbijaniu.

Podejrzewam że coś nie tak jest ze sterowaniem hydraulicznym sprzęgła bo objawy są dość nietypowe jak na awarię samego sprzęgła nie jest to też raczej problem z olejem w skrzyni bo wtedy były by problemy na nie rozgrzanej skrzyni. Miał ktoś może już podobne problemy w swoim aucie?

Edytowane przez Marko84s
BMW forever!!!
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja też bym wymienił płyn hamulcowy. Jak jest stary to nei ma takich własciwości jak nowy a w dodatku płyn ham. chłonie wodę i gdy jest za dużo to zaczynają sie problemu.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
U mnie kiedys sprzegło wpadło w podłoge, okazało sie ze miałem mało płynu hamulcowego, wspomaganie sprzegła zapowietrzyło sie
Opublikowano
No więc tak płyn został wymieniony układ odpowietrzony, a autko niestety dalej ma ten sam problem. Odpalam autko sprzęgło działa a wystarczy że 10 razy wrzucę jedynkę i nie można już jej później wogóle wbić i im więcej razy wcisnę sprzęgło tym większe problemy są z wbiciem coraz wyższych biegów. Wystarczy że sprzęgło ma 5 min spokoju i nie ważne czy silnik odpalony czy nie i biegi już znowu wchodzą i tak cały czas powtarza się ten cykl. Nie pasują mi takie objawy do awarii samego sprzęgła więc co pompa, wysprzęglik?
BMW forever!!!
Opublikowano

Witam

Proponuję poprosić jakiegoś kolegę i odwiedzić jakiś kanał warsztatowy.Jeden z was niech naciska pedał sprzęgł a drugi od spodu musi obserwować dźwignie włączenia sprzęgła ( ta która wchodzi do skrzyni biegów ). Jeżeli to działa bezproblemowo tzn. pedał chodzi równo i miękko, a dźwignia porusza sie płynnie to raczej wyklucza: płyn,pompę, wsprzeglik.

Ja stawiam na docisk lub tarcze sprzęgła. A tak w ogóle czy na zgaszonym silniku, tak na postoju kiedy manipulujesz biegami też jest taki objaw ?

pozdrawiam

Ali2500

Opublikowano
Wysprzęglik z zewnątrz wygląda na sprawny niema żadnych wycieków. Dodam jeszcze że kiedy sprzęgło zaczyna działać coraz gorzej to łapie dopiero przy samej podłodze, a jak odpalę auto na wrzuconym biegu i wciśniętym sprzęgle to auto samo jedzie do przodu. Na zgaszonym silniku nie ma żadnych problemów z wrzucaniem biegów wchodzą ładnie i bez oporów. Dodam jeszcze że zgodnie z tym co mówił poprzedni właściciel sprzęgło było wymieniane 1,5 roku temu.
BMW forever!!!
Opublikowano
Tak wiec proponuje jednak zacząć od kompletnego zestawu sprzęgła ( docisk + tarcza sprzęgła ), chyba innego wyjścia nie ma.
Opublikowano
Więc tak jako że cena sprzęgła do mojej BMki wynosi ponad 1tys zł postanowiłem kupić najpierw wysprzęglik i pompę sprzęgła ze zniżkami obie te rzeczy wyjdą mi około 160zł razem pozatym coś mi podpowiada że to nie sprzęgło a jeśli to nie pomoże to będę miał je na zapas najwyżej :) jak wymienię zdam relację.
BMW forever!!!
Opublikowano
Więc tak jako że cena sprzęgła do mojej BMki wynosi ponad 1tys zł ...

A gdzieś ty za tyle sprzęgło znalazł - w serwisie???

Poniżej masz link do zestawu LUK za 700zł:

http://www.allegro.pl/item828450575_sprzeglo_luk_bmw_3_e30_bmw_5_e34_e28_2_0_2_3.html

Jak dobrze poszukać to można tańszy zamiennik znaleźć np. STATIM za połowę ceny:

http://www.allegro.pl/item817869148_sprzeglo_bmw_3_e30_bmw_5_e28_e34_2_0_2_3_m20_b20.html

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Opublikowano

Mam już zamówione graty pompka sprzęgła jest już na aucie czeka na odpowietrzenie i będę sprawdzał czy pomogło ja nie wymieniam wysprzęglik no a jak to nie pomoże zostaje tylko sprzęgło które było 1,5 roku temu wymieniane zobaczymy.

http://img694.imageshack.us/img694/8543/zdjcia0167.jpg

BMW forever!!!
Opublikowano

Nie pisałem odrazu bo chciałem mieć pewność że objawy nie wrócą na szczęście wymiana pompki sprzęgła i ponowne odpowietrzenie pomogło autko znów jest zdrowe :). Teraz jeszcze mam wysprzęglik na zapas chyba że da się go jeszcze zwrócić bo nawet go nie założyłem zdjęcie pompy było łatwiejsze i od niej zacząłem. Różnicę było czuć odrazu bo pedał sprzęgła zaczął po wymianie pompki i odpowietrzeniu naprawdę ładnie pracować sprzęgło bierze w idealnym momencie. Polecam wymianę tego elementu we własnym zakresie bo jest to bardzo łatwe jakiś opis może zrobię gdzieś na forum bo robiłem fotki :).

Jeszcze raz napiszę dla potomnych wymiana pompki sprzęgła wyeliminowała wszystkie opisane przeze mnie objawy awarii a nawet sprawiła że sprzęgło chodzi lepiej niż kiedykolwiek odkąd mam auto, zastanawiam się czy jeszcze wysprzęglika nie wymienić wkońcu też ma już swoje lata.

BMW forever!!!
Opublikowano

Marko! Jako moderator działu Zrób to sam, proszę Cię bardzo ładnie o zrobienie opisu i umieszczenia go w tym dziale wraz z fotkami!

Pozdrawiam i gratulacje :]

Przeczytaj moje artykuły:

Test 530d F10, przekrojowy o E30 i E36

http://img40.imageshack.us/img40/1371/renoma.jpg

http://images.spritmonitor.de/310241.png