Skocz do zawartości

318i dziwny dzwiek z kolektora dolotowego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam !! Mam taka akcje z moja bunia ze wydaje dziwny dzwiek z kolektora dolotowego dzwiek ten przypomina dzwiek GRZECHOTKI domyslam sie ze to moze byc ten zawor reg w kol dolotowym ... Dodam ze kilka miesiecy temu wymenilem, odme czyli ta rure i zawor odpowietrzenie skrzyni bo mielem problem z obrotami teeraz wszystko jest niby ok ale czasem bardzo mocno to slychac i czasami jak jest goracy i stoje na swiatlach to silnika prawie gasnie zatelepie sie i znowu wskoczy na obroty i tak az nei dodam gazu ... Musze wymienic ta membrane co jest w kolekt??? Bo nie wiem co mam zrobic a ta czesc jest dostepna tylko chyba w ASO , Prosze o pomoc Pozdro
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
Witam, rozwiązałeś już ten problem?? Mam prawie identyczny przypadek, w maju wymieniłem odme i zawór odpowietrzenia skrzyni, jakiś czas było ok, ale teraz znowu jest lipa. Stojąc na luzie silnik schodzi poniżej 500obr/min, chodzi trochę jakby nie palił na wszytkie cylindry, czasami jak się doda gazu to wkręci się na wyższe i zaczyna już normalnie chodzić, a czasami totalny brak reakcji na gaz i trzeba go zgasić po ponowynym odpaleniu wszystko ok. Nie ma reguły czy jest zimny czy ciepły raz na jakiś czas odwala takiego focha. Kolejnym objawem jest przyspieszanie z niskich obrotów jadać np na drugim biegu przy 1000obr/min wciskam gaz, a on przyspiesza jak by miał conajmniej połowe mniej koników w stadzie, dopiero po przekroczeniu ok 2500 obr/min dostaje kopa. Jeżeli wiesz już co było przyczyną nie równej pracy u Ciebie to napisz, może u mnie jest to samo pozdrawiam
Opublikowano
Ja też tak mam.Wcześniej obroty przysiadąly czesciej,po wymianie przpływki jest identycznie jak u kolegi Iwan.Tez nie wiem co może byc przyczyną :( .Jak zwiekszysz siłę nadmuchu klimatronika na jalowym też Ci obroty spadają?.Co do silnika mam m43 316i 1,9 czyli bardzo podobne.A te lekotanie w kolektorze to podobno jakieś klapki tam są.Podbno niektórzy je wyrzucają http://bmwfans.info/parts/catalog/E46/Sedan/Europe/316i_1.9-M43/LHD/N/1999/may/browse/engine/vacuum_control_engine/ chociaż nie wiem czy kolektor jest wogóle rozbieralny???
Opublikowano
Panowie ja w swojej 320i M52 miałem buczenie pod kolektorem ,zwłaszcza jak się nagrzał,często na skrzyżowaniu jak była klima włączona aż przysiadał na obrotach,mechanik po odgłosie stwierdził że to zawór regulacji ciśnienia 150zl w ASO +koszt wymiany i narazie spoko.
Opublikowano
Witam !! Sorki ze sie nie odzywałem ale jakos nie mialem problemow z moja mała powiem tak ze mam dalej to klekotanie w dolocie ael nie przeszkadza mi to po wymianie odmy i tego zaworu co odma do niego wchodzi to moje problemy raczej sie skonczyły ale czasem tak jak piszecie ze spadna obroty calkiem nisko jagby mial zgasnac ale zadko sie to dzieje a jak sie bedzie nasilalo to musze wymienic te klapki co sie nazywaja zespolem reg. Dodam za na zimnym silnika np rano wszyswtko jest idealnie he he ach te bmw pozdro