Skocz do zawartości

[e34] wibracje calego auta powyzej 80 km/h

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niedawno kupilem dosc dobrze utrzymane e34 535. Najwiekszy problem z tym autem to wibracje pojawiajace sie na kierownicy po przekroczeniu predkosci 80 km/h i wjechaniu na jakas nierownosc - np jade po koleinach to rzuca juz od 75 km/h, a na plaskiej drodze powyzej 90. Pomaga dopiero zwolnienie do oklolo 50-60 na godzine lub zwolnienie do 80 i szarpniecie kierownica w prawo. Wibracje nie ustaja wraz ze wzrostem predkosci(sprawdzone tylko do 130 bo dalej strach tak rzuca autem). Najpierw zaczyna latac kierownica a pol sekunty pozniej drzy cale auto jakbym blyskawiczeni machal kierownica lewo prawo.

Kola wywazone, sa luzy na drazku srodkowym i koncowkach - czy to moze byc to ? Dodam ze z przodu sa felgi 17/8,5 opona 225/40 - felgi sa lekko krzywe - wydaje mi sie ze to powoduje bicie ktore przenosi sie na luzy drazka srodkowego.

Opublikowano
U mnie przyczyna był właśnie wspomniany drążek,ale i przy okazji tez zmieniłem końcówki ponieważ jedna miała delikatny luz.Po wymianie ustąpiło wiec pewno twoje przypuszczenia są prawidłowe.
Opublikowano
  • Autor
Drazek srodkowy jest ok. Okazalo sie ze tuleje wahaczy gornych (te wieksze tulejki, wahacze polokragle) byly "nieobecne". Wymienilem profilaktycznie wszystkie 4 tulejki(180zl) i 4 koncowki drazkow(120zl) i po problemie. Byl takze luz na kolumnie kierowniczej - od wibracji poluzowala sie nakretka regulacji slimaka. Pozdrawiam wszsytkich i prosze o zamkniecie tematu.