Skocz do zawartości

E36 Compact 316i bez ESP jakie odpowiednie zimówki?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

noszę się z zamiarem kupna NOWYCH opon zimowych do mojego Compacta. I tu zaczyna się problem. Opony pójdą na 15calowe felgi stalowe. Jaka jest odpowiednia szerokość opon zimowych do tego modelu z tym silnikiem, czy macie doświadczenia dotyczące marek opon. Wiadomą rzeczą jest, to iż tył Compacta jest lekki, więc jest dylemat jaka marka i szerokość. Myślę o rozmiarze 195/65/R15 Dębica Frigo 2 lub Uniroyal MS Plus 66 (ten sam rozmiar). Co sądzicie z własnych doświadczeń?

Opublikowano

standardowy rozmiar opon do compacta to 185/65/15

ja polecam opony firmy Michelin

i zapewniam Cię że compact nie jest wcale dużo lżejszy od np. sedana

Opublikowano
Witam. Ja mam zimowki: 185/65 R15 ,a normalnie jezdze na 205/55 R16. Pozdrawiam
Opublikowano

Witam!

Ja jeżdżę na zimówkach 205/60 R15 w zeszłym sezonie zimowym miałem Continentale. I powiem że są to chyba najlepsze opony na zimę. Na obecny sezon z braku funduszy:P kupiłem opony firmy Sava Eskimo 3 (podobno na licencji Goodyear'a) Natomiast na letnich jeżdżę 215/45 R17;) Mam nadzieję że choć trochę pomogłem;) Pozdro;)

Opublikowano
Witam!

Ja jeżdżę na zimówkach 205/60 R15 w zeszłym sezonie zimowym miałem Continentale. I powiem że są to chyba najlepsze opony na zimę. Na obecny sezon z braku funduszy:P kupiłem opony firmy Sava Eskimo 3 (podobno na licencji Goodyear'a) Natomiast na letnich jeżdżę 215/45 R17;) Mam nadzieję że choć trochę pomogłem;) Pozdro;)

.sadze ,ze 205 to troche za szerokie jak na zimowki.

Opublikowano
dzięki za info...kupuję stalówki i zakładam na zimę również 15-tki 195/65/15 doszedłem do wniosku, że 205 jak na zimę są za szerokie,a druga sprawa ciężko takie dostać, a jeśli już są to koszt ich spory...
Opublikowano

Witam

@Krzyzak - na zimę im węższe tym lepsze! Widziałeś kiedyś oponę w rajdówce zimową?? Wchodzi na felgę 4.5cala...

Do compacta 316i tylko 185/65/15, najlepiej continental TS830, goodyear ultra grip 7+, lub pirelli snowcontrol, czy dunlop 3d - jak chcesz mieć top.

Przeniosłem do działu Felgi i opony. Proszę o umieszczanie tematów w odpowiednich działach, a widzę, że od dawna jesteś zalogowany na forum, więc regulamin powinieneś znać.

Pozdrawiam

P.S. Rozważam dołączenie tego tematu do połączonego tematu o zimówkach, bo jest to nic innego jak zapytanie jakie opony założyć.

Przeczytaj moje artykuły:

Test 530d F10, przekrojowy o E30 i E36

http://img40.imageshack.us/img40/1371/renoma.jpg

http://images.spritmonitor.de/310241.png

Opublikowano
Ja to bralem bardziej na logike:D Czym wieksza powierzchnia nacisniesz na snieg tym mniej sie zapadnie:D Po co facek ktory mieszka w Laponi zaklada "rakiety" na stopy jak idzie na spacer? Zeby sie nie zapadal:D Wiec myslalem ze tak jest z oponami: i dalej tak uwazam. A szczeze to nie przygladalem sie na jakich gumach jezdza rajdowki, bo jakos do tej pory mnie to nie interesowalo zbytnio:D A zaczac by trza bylo ze na pewno nie na gumach za 100zl XD
Opublikowano

Ludzie przestańcie powielać mity o tym, że na zimę lepsze węższe bo-coś-tam. Na kopnym śniegu rzeczywiście mogą być ODROBINĘ lepsze bo nacisk jednostkowy na nawierzchnię będzie nieco większy. Ale z kolei szersza opona będzie miała dużo większą ilość i długość krawędzi atakujących w bieżniku więc na śniegu mniej się zapadnie, a większą ilością krawędzi będzie się z tego śniegu wygrzebywać.

A ponadto - ile tak naprawdę będzie głębokiego, kopnego śniegu? Czy nie więcej będzie lepiej lub gorzej odśnieżonych dróg? Przecież jak już zima trwa to często jeździmy po suchym lub lekko wilgotnym asfalcie, a wtedy na węższych będzie gorzej niż na szerokich (oczywiście w granicach rozsądnych porównań, np pomiędzy 185, a 205-225).

No i najważniejsza zasada - NIGDY nie zakłada się węższych opon, niż przewidziane przez producenta dla danego modelu samochodu!

Szerokości życzę

Y