Skocz do zawartości

330d kiedy silnik osiąga optymalną temperaturę?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. Chciałbym zapytać się posiadaczy E46 z silnikiem 330d bez podgzrewacza wody po jakim czasie lub po przejechaniu ilu kilometrów silnik w waszych autach osiąga optymalną temperaturę pracy, przy temp. zewnętrznej ok +10. Zastanawia mnie to, bo BMW jeżdże od niedawna :D i u mnie ten stan wskazówka osiąga po ok. 16km normalnej jazdy. Jak to wygląda u Was? Może to optymalny czas, a nie chce bez sensu grzebać przy termostacie EGR lub głownym. Z góry dzieki za info. Pozdrawiam.

Mod: co to za tytuł wątku "po jakim czasie?" :duh: zmieniam, tym razem bez ostrzeżenia

Opublikowano (edytowane)

U mnie mam 320 d 150PS nagrzewa mi sie podobnie jak u kolegi ok 15, 16 km przy temp powietrza ok 6 stopni celsjusza.

i wydaje mi sie wszystko zalezy od tego czy stoimy w korku, i posowamy sie tempem zolwim czy jedziemy ze stala predkoscia np 60km/h na malych obrotach silnika,czy na niskim biegu z wiekszymi obrotami. napewno jadac rano poza miastem lub na jego uboczach jadac ze stala predkoscia auto bedzie grzalo nam sie dluzej, przynajmniej ja tak mam. i jest to ok 15 km. A jak jade do pracy ok 6km jest duzo swiatel wiec sie zatrzymuje czesto ruszam to mam prawie nagrzane przy temp zewnetrznej 5 stopni.

Edytowane przez waski9227
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Moje autko nagrzewa się o wiele szybciej. Nie mam webasta tylko chłodniczkę EGR. Przy temp na zewnątrz w granicach +5 C silnik nagrzewa się do optymalnej temp pracy (wskażnik temp w pionie) po przejechaniu 3 do 4 km.

Ostatnio wymieniłem 2 termostaty bo oba były uszkodzone. Przed wymianą miałem podobnie jak wy. silnik nagrzewał się dopiero po przejechaniu 8 do 10 km.

Termstat EGR był stale otwarty, a termostat główny miał pęknięte mocowanie wewnątrz obudowy i obieg główny był stale otwarty.

Pozdrawiam,

Mateusz

Najnowsze Mapy do Nawigacji 2014

http://chomikuj.pl/MapyNaviBMW