Skocz do zawartości

JAKI OLEJ DO M5??? CO Z TYM TWS'em???

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

jestem na etapie zmiany oleju mojej M5. Nauczony doświadczeniem, pytam.

Z jednej strony spora rzesza ludzi twierdzi, że należy lać tylko i wyłącznie Castrol TWS, z drugiej zaś strony pojawiają się głosy, że zdecydowanie lepszy będzie MOTUL a TWS robi więcej złego niż daje pożytku.

Czy macie jakieś doświadczenia z tym związane?

Pozdrawiam i dziękuję za Wasze opinie.

Opublikowano
Najrozsądniej będzie zadzwonić do ASO i im zadać to pytanie.

Odpowiedz będzie oczywista. Powiedzą, że Castrol bo takim dysponują i na dodatek powiedzą jeszcze, że oni mają lepszy niż ten co się w sklepie kupuję. Wiem z własnego doświadczenia.

Opublikowano
Ja nie mam M5 ale powiem ,że silniki w tych BMW są na pewno ciasno spasowane i bardzo obciążone wiec jeśli silnik był prawidłowo serwisowany to na oleju dedykowanym musi pracować bez problemów a nie robić szkody. Problemy się zaczynają jak jednostka jest zaniedbana.
Opublikowano
Mi się wydaje, że nie ma różnicy czy Castrol czy Motul pod warunkiem, że olej nie jest podrobiony. Z tego co mi wiadomo Motul rozlewany jest we Francji a Castrol w kilku miejscach w Polsce. Sam jeżdżę na Castrolu i nie mam z nim problemów.
Opublikowano
TWS albo EDGE 10W60 (ale nie EDGE Sport broń boże). A jak się sprawuje Motul - kilku znajomych jeździło, różnic nie zauważyli. Może wyjdą po latach ;-)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
TWS albo EDGE 10W60 (ale nie EDGE Sport broń boże). A jak się sprawuje Motul - kilku znajomych jeździło, różnic nie zauważyli. Może wyjdą po latach ;-)

Czym sie rozni ten Edge 10W60 od Edge Sport RS i dlaczego nie mozna go lac do M5?

Opublikowano

Castrol TWS Motorsport 10W60 jako jedyny zalecany olej do M, na pewnych rynkach został wycofany i w związku z tym dopuszczony został Castrol Edge 10W60.

Skład chemiczny Castrol Edge Sport jest inny niż Edge, i można to w pdf'ach ze strony castrola wyczytac samodzielnie. Nie jest wymieniony jako dopuszczony do użycia ani przez Castrola ani przez samo BMW.

A tu odpowiedni dokumencik. Jak znajdę w śmietniku na dysku, to mam jeszcze informacje pdf od samego Castrola.

Dziwne oczywiście jest to, że olej który ma w nazwie Sport nie jest tym czym powinien być - ale to inny temat.

S62/S85 info o oleju

Skoro jedynym - teoretycznie - właściwym olejem jest TWS = Edge, to po co dyskutować. Każde auto zasługuje na dobry olej. A ja nie jestem chemikiem który potrafi naukowo dowieść, że zwykły Lotos 10W60 o ile taki istnieje jest tak samo dobry jak TWS... :D

A sam TWS chyba w Polsce nie jest dostępny przez polską dystrybucję - ja przynajmniej kupuję go po zachodniej stronie granicy.