Skocz do zawartości

wymiana silnika!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

WItam!kupilem w Niemczech Bmw e39 520i(150km) Touring pierwsza rejestracja 06,99r z zatartym silnikiem i zaczynam teraz szukac silnika na wymiane w zwiazku z tym pytania:

- gdzie znajde symbol silnika jesli nie mam zadnej ksiazki serwisowej i instrukcji??

-i czy w tym roczniku wychodzil silnik TYLKO na podwojnym vanosie i czy tylko takiego musze szukac bo inny np. na pojedynczym vanosie ze starszego rocznika juz nie bedzie pasowal??

pozdrawiam!

fotka mojego silnika:

http://img197.imageshack.us/img197/1599/zdjcie036t.th.jpg

i czy ewentualnie ten by przypasowal z allegro:

http://moto.allegro.pl/item772977750_bmw_e39_520_silnik_99r.html

z gory dzieki za pomoc!!!

Opublikowano
z pojedynczym vanosem nie będzie pasował, ten co podałeś w linku powinien być ok (w sensie że będzie pasował)
www.nowak-motocykle.pl
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Najprościej i najtaniej wstawić identyczny silnik jak ten co tam siedzi.

Ale możesz przy okazji wymiany pokusić się o wstawienie większego. :norty:

Ten silnik ma dwa vanosy. M52TU b 20

Starszy na jednym vanosie M52 b20 ma inny komputer i pozostałą elektronikę.

Różnice między nimi widać gołym okiem. Mają inne kolektory dolotowe. I zupełnie inną obudowę nastawnika vanos.

I jeszcze kilka innych detali.

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano

silnik wydaje sie ten sam ale...po lewej stronie widze jakies okragle urzadzenie ktorego nie ma u mnie pod maska!co to jest??

po drugie chetnie wymienilbym silnik na wiekszy ale...kupilem do pojemnosci 2,0 bo do takiej pojemnosci jest mniejsza akcyza a po drugie ...co sie wiaze ze zmiana silnika na wiekszy??zmiana skrzyni i komputera??dzieki za pomoc!

Opublikowano
silnik wydaje sie ten sam ale...po lewej stronie widze jakies okragle urzadzenie ktorego nie ma u mnie pod maska!co to jest??

po drugie chetnie wymienilbym silnik na wiekszy ale...kupilem do pojemnosci 2,0 bo do takiej pojemnosci jest mniejsza akcyza a po drugie ...co sie wiaze ze zmiana silnika na wiekszy??zmiana skrzyni i komputera??dzieki za pomoc!

bo na zdjeciu nie ma e39, to chyba e46. Proponowałbym szukać konkretnie od e39. Lepiej zadzwoń i dopytaj bo nieraz wrzucają tylko zdjęcia dla przykładu.

www.nowak-motocykle.pl
Opublikowano

juz dzwonilem do faceta i twierdzi ze to jest e39 anglik...poslalem mu numer vin swojej i sprawdzil jakims programem i podobno wyszlo ze moja jest z maja 99r(w nowym briefie mam tylko date rejestracji 06.99) i ze silnik musi pasowac bo to mb52tu!

tylko czy silnik od anglika podejdzie do niej??

i martwi mnie tylko co to jest za urzadzenie po lewej stronie, ja tego nie mam a nie chce zeby potem byly jakies problemy :|

Opublikowano
przecież na zdjęciu jest e46, czyli jak ma dla Ciebie silnik z e39 to nie będzie z tego zdjęcia, wiec nie ma co się nim sugerować.
www.nowak-motocykle.pl
Opublikowano
przecież na zdjęciu jest e46, czyli jak ma dla Ciebie silnik z e39 to nie będzie z tego zdjęcia, wiec nie ma co się nim sugerować.

jestes tego pewnien na 100%?? ja nie wiem po czym to poznac a facet z tego co pamietam mowil ze to zdjecie e39...musze jeszcze raz zadzwonic :evil: