Skocz do zawartości

330xi ciekawostka przy badaniu amortyzatorów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Podczas corocznego przeglądu zbadana została u mnie siła tlumienia amortyzatorów. Wynik 75-76% wszystkie, oryginalne fabryczne amortyzatory. Przebieg 111 tys. Niby nic niezwyklego, ale te same amortyzatory, w tej samej stacji, na tych samych oponach tylko że przy mniejszym przebiegu miały rok temu skuteczność 50%.

Taka ciekawostaka o skuteczności pomiaru.

Opublikowano
wynik badania zalezy od rodzaju (producenta) urządzenia. Np dla MAHY dla przedniej osi wynik poniżej 70% kfalifikuje amortyzatory do wymiany a dla HEKO będzie to ponizej 40%
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A gdzie byłeś na Łęgskiej ?? Ja w swojej e90 byłem po zakupie na 3 stacjach i na każdej co innego. Jeden pomiar powalił mnie na kolana 25% przód !!!!!
Krzysztof
Opublikowano

a jakie amorki są na pierwszy montaż gazowe czy olejowe?

bo tak mnie naszło ostatnio że u mnie tył lepiej tłumią ostatnio... pomyślałem że może temperatura niższa i olej bardziej gęsty i dlatego... i nie wiem czy to będzie miało wpływ na pomiar..

aha i jakoś teraz w niskich temp. mniej szarpie przy gaszeniu silnika...

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/