Skocz do zawartości

Zamek bagaznika nie zamyka - sedan - jaka przyczyna?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

mam problem z zamkiem od tylniej klapy, mianowicie otworzylem sobie zamek z pilota wlozylem do bagaznika co trzeba, zamykam a tu niespodzianka zamek sie nie zatrzaskuje;/ (przez przekrecenie kluczyka tez nie mozna zamknac)

jaka przyczyna?

poszla sprezynka w zamku bo ten "dzyndzel" w zamku swobodnie lata a wydaje mi sie ze nie powinien;/ chyba ze sie myle to mnie poprawcie

i teraz mam pytanie ten zamek jest rozbieralny aby ewentualnie wymienic sprezyne czy trzeba kupic nastepny?

auto w sedanie 2000r

pozdrawiam

Obecnie:

F11 530d M-Pakiet 2013

F10 520D M-Pakiet 2012

F25 X3 2012r.

Było:

1.E36 320i Coupe

2.E36 323i Coupe M-Pakiet

3.E46 320D Touring

4.E46 330xd Touring

5.E39 525D Sedan M-Pakiet 2000

Opublikowano

Może się zatarł mechanizm. Najpierw popróbuj go potraktować z każdej strony WD40 i zobaczysz wtedy.

PS.

U mnie się nie otwiera z pilota ani z przycisku z szoferki -tylko kluczyk :?

Opublikowano

dalem sobie rade wykrecilem i okazalo sie ze sprezyna pekla

wymienilem na inna zamontowalem i smiga jak ta lala :)

zobaczymy jak dlugo

pozdro

Obecnie:

F11 530d M-Pakiet 2013

F10 520D M-Pakiet 2012

F25 X3 2012r.

Było:

1.E36 320i Coupe

2.E36 323i Coupe M-Pakiet

3.E46 320D Touring

4.E46 330xd Touring

5.E39 525D Sedan M-Pakiet 2000

• 3 lata później...
Opublikowano

Witam.

Mam podobny problem.Nie mogę zamknąć klapy w sedanie,wszystkie zamki działają oprócz bagażnika.Świeci się lampka kontrolna na zegarach że bagażnik otwarty,ten dzyndzelek w zamku nie lata luźno tylko odbija jak go palcem dociskam(więc to chyba nie sprężynka?) a powinien raczej zaskoczyć i się zablokować.Słychać że siłowniki w zamku pracują zarówno po naciśnięciu przycisków w pilocie jak i z kluczyka.Wie ktoś może w czym problem?

Opublikowano
dalem sobie rade wykrecilem i okazalo sie ze sprezyna pekla

wymienilem na inna zamontowalem i smiga jak ta lala :)

zobaczymy jak dlugo

pozdro[/quote

Miesiąc temu miałem to samo. Tylko zabezpieczyłem strapsem bo sprężynka poszła w dół i przy otwieraniu była tak rozciągnięta, że pękła. Taki mały mój pomysł i Ty też tak zrób w wolnej chwili kolego.

Opublikowano
Witam.

Mam podobny problem.Nie mogę zamknąć klapy w sedanie,wszystkie zamki działają oprócz bagażnika.Świeci się lampka kontrolna na zegarach że bagażnik otwarty,ten dzyndzelek w zamku nie lata luźno tylko odbija jak go palcem dociskam(więc to chyba nie sprężynka?) a powinien raczej zaskoczyć i się zablokować.Słychać że siłowniki w zamku pracują zarówno po naciśnięciu przycisków w pilocie jak i z kluczyka.Wie ktoś może w czym problem?

Rozłóż zamek. Tam jest taka zapadka, wyżej sprężynka. Jeżeli zapadka przeskoczyła, to bagażnik nigdy się nie zamknie bo ten "dzyndzelek" wraca, ale nie tak daleko jak powinien. Powodzenia :D

Opublikowano
Witam.

Chyba wiązkę w tylnej klapie masz do wymiany, kable ci popękały dlatego masz komunikat otwartego bagażnika i nie możesz go zamknąć.

Pozdrawiam

Niema starych BMW, są tylko zaniedbane :(

Archiwum moich poprzednich BMW http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=26&t=107364

Obecne e60 http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=155&t=298589

Opublikowano
Dzisiaj naprawiłem.To była pęknięta sprężynka,podgiąłem drucik kombinerkami i wszystko działa jak należy.Teraz mam czas żeby znaleźć ori.sprężynkę bo ta zdrutowana nie jest pewna.Dostęp do niej jest po wyjęciu zamka,znajduje się na zewnątrz. Robota łatwa,szybka i przyjemna :D :cool2: