Skocz do zawartości

Klima buczy przy wciskaniu pedalu gazu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Podpowiedzcie mi, co moze byc powodem buczenia klimatyzacji, w momencie kiedy wciskam pedal gazu? Dodam, ze samochochod z automatyczna skrzynia biegow, jesli to ma jakies znaczenie. Przy wylaczonej klimatyzacji nie slychac zadnego dzwieku.

Ps. nie mam polskich znakow

Opublikowano
Miałem kiedyś to samo , okazało się że jakiś zawór w układzie klimatyzacji padł . Cała operacja kosztowała mnie 600zł . Jezdziłem tak długi czas , fachowiec od klimy powiedział że miałem szczęście że nie uszkodziłem kompresora.
Opublikowano
Moja klimatyzacja buczy cały czas, nawet jak wyłącze silnik i wyciągne kluczyk ze stacyjki. Czasem buczy głośniej a czasem cichutko, czy u mnie też nawalił zawór ? Dodam że moja klimatyzacja nie działa.
Opublikowano
Po pierwsze napiszcie skąd dochodzi dźwięk. W przypadku vichana przyczyną może być wpadanie w wibrację ktoregoś elementu klimatyzacji, np którejś rurki. W przypadku Dr.Om chodzi pewnie o wentylatorek w desce rozdzielczej który wymusza obieg powietrza przez czujnik temperatury. Wyłącza się on kilka minut po zgaszeniu auta.
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano
Witam, z racji ze posiadam bmw od dosyć niedawna(2 dni :) ) , zaciekawił mnie pewien dźwięk: mianowicie jak auto jest zgaszone i zapada cisza to z panelu elektronicznej klimy słychać takie bzyczenie(?)Co to może być? :shock: moja auto to e36 320i 96r. klima 2 strefowa elektroniczna.
Opublikowano
Mam klimę ręczną i nie wiem dokładnie jak to jest przy klimatroniku, ale zakładam że podobnie. W panelu znajduje się okrągła kratka wlotowa średnicy ok 1cm. Pod nią znajduje się czujnik temperatury wnętrza. Za czujnikiem znajduje się mały wentylatorek odśrodkowy który wymusza obieg powietrza przez czujnik. Wyłącza się jakąś minutę po zgaszeniu zapłonu. Poza tym u mnie czasami po zgaszeniu sterownik zamyka klapy w kanałach wentylacyjnych. Częściej dzieje się tak gdy jest ciepło, ale nie za każdym razem, więc nie wiem od czego dokładnie to zależy.
Opublikowano

pawelj5 napisałes ze okolo minuty po zgaszeniu wyłacza sie, oj dluzej, gdzies czytalem ze 15 minut ale pewny nie jestem, napewno nie jest to 1 minuta, kilka razy siedzialem w aucie dosc dlugo po zgaszeniu i bzyczalo....

kiedys sprawdze z zegarkiem jak nie zapomne (jesli to ma znaczenie to mam klimatronik)

Opublikowano
:oops: poczytałem forum i było juz o tym :oops: dzisiaj rano wsiadłem i cisza była więc wszystko ok. wiatraczek chodzi chyba 10- 15 minut. Pozdrawiam :D