Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Ale żarłoczny :twisted: żre tylko to co zostanie w układzie do przełączenia na gaz . Dwie możliwości żle zrobione odcięcie pompy i wtryskiwaczy albo uszkodzony regulator ciśnienia paliwa na listwie.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ale masz tylko odłączenie pompy???? Trzeba też po przełączaniu na gaz odłączyć wtryski i zawór filtra oparów paliwa. Wtedy nie ma raczej opcji by paliło tobie benzyne.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
zawór odetnie tylko paliwo. Paliwo nie będzie lecieć, ale i tak załóż jakieś odcięcie za wtryski, żeby po przełączeniu na gaz nie chodziły na sucho... Jak bedziesz miał odcięcie i wtryskiwaczy i pompy paliwa to nie ma opcji żeby paliwo tobie ubywało. A najlepiej jak sprawdzisz to odłącz kostkę od wtrysków i pojedz sobie trochę bez nich i zobaczysz czy paliwa tobie ubywa.
Opublikowano

Jest tylko jedna opcja, dziura w baku, kumpel w E30 miał właśnie taki myk. A jeśli jest szczelny to niema opcji żeby ubywało paliwo jeśli odetniesz pompę i wtryski.

Opublikowano

Hejka,

Jeździłem 3 lata na M40B18 z gazem w moim E30.

Teraz jestem po SWAPie ale doświadczenie z gazem mam :)

Przede wszystkim nie należy w żadnym wypadku odłączać pompy paliwa!!

Dlaczego???

Ponieważ przepływające paliwo chłodzi wtryski i zapobiega korozji i chroni przed zanieczyszczeniem dysz pod wpływem wysokich temperatur.

Nadmiar paliwa trafiający do listwy wtryskowej jest odprowadzany z powrotem wężykiem do zbiornika paliwa.

Jeżeli ubywa Ci paliwo to tak jak Koledzy napisali masz gdzieś nieszczelność.

U mnie był to (3 razy!!) gumowy odcinek wężyka paliwa łączący przewód ze zbiornika z listwą wtryskową.

Znajduje się on pod kolektorem dolotowym za silniczkiem krokowym.

Pytanie do Ciebie: Czy czujesz kiedykolwiek zapach paliwa? Np. Podchodząc do auta, po odpaleniu, czy po jeżdżeniu (na wolnych obrotach na postoju).

Paliwo ma specyficzny zapach więc powinieneś coś czuć jeśli to wyciek paliwa. Jeśli nie to układ paliwowy powinien być OK.

Sprawdź u gazownika czy po przełączeniu na na gaz komp LPG odłącza wtryskiwacze.

Jeśli nie to może być też opcja lania wtrysków podczas pracy na LPG.

LPG nie potrzebuje takiej kompresji do spalania co paliwo wiec może być coś nie tak z ciśnieniem w cylindrach i dlatego na paliwie kuleje.

(Czy na LPG czuć z wydechu paliwo?)

Sprawdzenie kompresji nie powinno być drogie.

Ja miałem odpowiednio w cylindrach od 1 do 4: 11 11 10,5 11

Odchylenie rzędu 0,5 jest akceptowalne.

Oczywiście jeśli chodzi o pracę na paliwie może być także problem z przepływką lub sondą lambda. Warto sprawdzić!

Może również silnik krokowy (odpowiedzialny za wolne obroty) jest zasyfiony i się zacina. W LPG warto go wyczyścić raz w roku bo trwa to 1h z dwoma browcami :) a potrzebujesz tylko klucza 10, trochę ropy i pędzelek. Na koniec warto lekko pyknąć WD.

Czujnik przepustnicy. Aby sprawdzić czy przekaźnik działa musisz nachylić się nad przepustnicą (na kolektorze dolotowym) i ruszyć dźwignią, którą ciągnie linka pedału gazu. Powinieneś usłyszeć pstryknięcie ( jak w przekaźniku, podobne do "click" :) ) Jak nie pstryka to będziemy dalej pisać ;)

W każdym razie jest jeszcze kilka powodów problemów z pracą na paliwie. Temat rzeka.

Poszukaj również na forum bo jest tego cała masa!!! Poświęć na to 1, 2 h a zobaczysz ze dużo się dowiesz :)

:search:

Wszystko co napisałem tyczy się tylko silnika M40.

Pozdr

Uwielbiam stare kwadratowe trumniaki ze stajni BMW i jeżdżę E30 z wyboru a nie z przymusu!!!
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
ja miałem to samo, jeżdziłem na gazie a spalał też benzynę jak się okazało miałem żle podpięty przekażnik odcinający wtryski. Kolega lijo1979 ma rację. Przede wszystkim nie należy w żadnym wypadku odłączać pompy paliwa!!