Skocz do zawartości

90 degrees difference of wiper too large

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, taki pokazuje mi błąd i nie wiem o co chodzi. Czy ktoś może mi podpowiedziec co mam do wymiany
Opublikowano
moim zadaniem dokladnie tlumaczac to wycieraczka jest za dluga!!! sprwadz czy obie sa rowne!!!

ONLY BMW...!!!

ex:

e21 318i

e28 524td

e39 523i

e39 530d

jest:

e36 316i

e39 540i

Opublikowano
moim zadaniem dokladnie tlumaczac to wycieraczka jest za dluga!!! sprwadz czy obie sa rowne!!!

Też w pierwszej chwili to brałem pod uwagę - jest to możliwe.

Tylko ten pierwszy człon komunikatu - 90 degrees difference (róznica 90 stopni) troche zbija z tropu.

Kwestia czy kolega wczesniej wymianił wycieraczki czy nie - jeśli tak to pierwsze co bym zrobił to sprawdził, czy nie wcisnęli mu w sklepie zbyt długich. Jeśli długości piór są ok to szukałbym w ramionach wycieraczek (może któreś gdzieś przeskoczyło na ząbkach/śrubie) a potem w tych ciegnach przy silniku - może tam coś się rozkalibrowało.

Pzdr

Opublikowano
  • Autor
Witam, ale tu chodzi o system kontroli trakacji, po zapaleniu się tego błędu zapala się również żółta lampka na środku licznika. Nie działa wtedy DSC i auto tańczy na mokrej nawierzchni.
Opublikowano

No to coś jest na maxa pochrzanione - bo WIPER (w tłumaczeniu angielskim) to: gąbka, dywanik, ręcznik, wycieraczka - to ewidentnie odnosi się do wycieraczki szyby.. Nie bardzo teraz wiem jak to ugryźć i podciągnąć pod trakcję samochodu :shock:

A próbowałeś podpinać auto pod komp i tam zobaczyć co wyskoczy? Będzie wtedy miało nadany numer błędu to łatwiej w necie namierzyć przyczynę.

Pzdr.

Opublikowano
Bardziej obstawiał bym tą wersję z przestawieniem na trzpieniu, wycieraczka podczas pracy wychyla się o więcej niż 90st. i chaczy o uszczelkę.
Opublikowano
Bardziej obstawiał bym tą wersję z przestawieniem na trzpieniu, wycieraczka podczas pracy wychyla się o więcej niż 90st. i chaczy o uszczelkę.

I niby w E39 jest czujnik sprawdzający prawidłowość działania wycieraczki?

Moim zdaniem to jest tak jak z tzw. nie przetłumaczalnymi żartami, tak i tu ktoś kto nie ur. się w Anglii nie zakuma czaczy.

A skoro w momencie wystąpienia błędu zapala się kontrolka od ASC to chyba jasne gdzie szukać problemu?

Największe forum maszyn budowlanych www.kopaczka.pl
Opublikowano
  • Autor
błąd 90 i oczywiście z pc a nie z licznika