Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam koledzy. Jestem tu nowy i z BMW miałem mało styczności. Stałem się szczęśliwym posiadaczem wymarzonej e46. Posiadam m-pakiet i tu moje pytanie:

Czy felgi 16" na zimę będą pasowały, czy min rozmiar to 17". O ile się orientuję to moge mieć większe tarcze i zaciski. Ori koła letnie to 18" z oponami przod 225, a tył 255. Co polecacie w tej kwestii? Ja wolałbym osobiście jednak 16 na zime, bardziej praktyczne. A może ma ktoś do sprzedania nawet to prosze o kontakt. Czekam na odp. Pozdrawiam i z góry dzięki.

pablo8004

Opublikowano
Witam koledzy. Jestem tu nowy i z BMW miałem mało styczności. Stałem się szczęśliwym posiadaczem wymarzonej e46. Posiadam m-pakiet i tu moje pytanie:

Czy felgi 16" na zimę będą pasowały, czy min rozmiar to 17". O ile się orientuję to moge mieć większe tarcze i zaciski. Ori koła letnie to 18" z oponami przod 225, a tył 255. Co polecacie w tej kwestii? Ja wolałbym osobiście jednak 16 na zime, bardziej praktyczne. A może ma ktoś do sprzedania nawet to prosze o kontakt. Czekam na odp. Pozdrawiam i z góry dzięki.

pablo8004

Jeśli faktycznie masz tarcze większe, np. od 330d to zapomnij o 16". 17" >.

Pzdr.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
zalecenia zaleceniami ale czy do e46 330i wejdą 16", próbował ktoś może, z góry dziękuje za odpowiedź

Nie wejdą, było już dużo na ten temat.. 17 i więcej.

Imho są felgi 16" specjalne do 330..

Pozdr.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
jedynie podobno felga AT Italia 5 16tka wchodzi do 330 ale nie wiem czy jest w ogóle dostępna w Polsce. Inne 16tki nie wejdą.....

pozdrawiam

Paweł

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Hej !

Też śmigam Mpakietką.

W kompletnym zestawie powinny być również felgi M.

Ja mam takowe w rozmiarze 18'. Wrzuciłem DUNLOPY wintersporty 225/40 i to kompromis między jazdą a wyglądem.

Polecam 18'. Wygląda ładnie i nie są to typowe szerokie kapcie. Można śmigać również w zimę. :P

Opublikowano
Hej !

Też śmigam Mpakietką.

W kompletnym zestawie powinny być również felgi M.

Ja mam takowe w rozmiarze 18'. Wrzuciłem DUNLOPY wintersporty 225/40 i to kompromis między jazdą a wyglądem.

Polecam 18'. Wygląda ładnie i nie są to typowe szerokie kapcie. Można śmigać również w zimę. :P

jeszcze niższy profil niż 45 to już kompletna tragedia w jeździe, tym bardziej na zimę, ja mam 17" 225/45 i już jest kiepsko a problem jest w tym że nie da się założyć nic mniejszego z większym profilem

Opublikowano

Nie przesadzaj. Jeździłem na /35 i się dało. I latem, i zimą, i na polskich dziurawych ulicach.

A jak chcesz coś większego z niższym profilem to możesz dać 205/50R17. Tyle, że wysokość ścianki bocznej będzie taka sama jak w 225/45, więc w sumie niewielka różnica.

Opublikowano
Jeżdżę 330d w m pakiecie auto zostało do tego jeszcze obniżone o jakieś 3-4 cm. Zestaw obówia zimowego jaki urzywam obecnie to alusy orginalne od mojego modelu czyli 17" a oponki to 225/45 Fulda Kristal Supremo. Jeździ się ok po wszystkim co można spotkać w zimę na drogach :mrgreen: . Problem to tylko czasami zbyt wysoki śnieg na środku pasa jezdni ale jak się leży w zimę to też czasami robi się za płóg sniegowy :lol: .