Skocz do zawartości

Wyłamany uchwyt lampy xenon dla kierunkowskazu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Być może temat małozrozumiały wytłumacze bardziej o co chodzi. Kierunkowskaz trzyma się za 2 uchwyty (górny i dolny) lampy xenonowej - jeden połamany po kolizji i oczywiście tej szkody nie zaliczyli bo jak mogli skoro nie ściągneli kierunkowskazu.

Ale mi chodzi o to czy są firmy które zajmują się klejeniem albo robieniem takich zaczepów ?? być może ktoś z Was ma na to jakiś prosty sposób już nie takie czytałem na tym forum.

www.7er.pl > BMW7 Klub Polska
Opublikowano
Są firmy które kleją plastiki i lampy. Sam kiedyś w celice dorabiałem uchwyt. Ale różnie to z różnymi firmami wygląda. Szwagrowi tak pokleili w corsie, że szkoda gadać :duh: Ale cóż efekt widać dopiero na końcu. U ciebie to kierunkowskaz także powinno być bez problemu :cool2:
http://img842.imageshack.us/img842/1250/arto.png
Opublikowano

sa firmy................

ale mozna samemu - troszke czasu ......... takie rzeczy to najlepiej np zywica epoksydowa i wluknina robic ( zalezy jeszcze jak duzy jest uchwyt - jesli bardzo maly to duzo zabawy.......) - efekty sa bardzo trwale :cool2:

ja kleilem juz puszke filtra powietrza w mojej bmce , deske rozdzielcza i zderzak w renaul'cie - wszystko wyszlo naprawde dobrze i co najwazniesze solidnie..........

jesli bys sie zdecydowal na ten sposob naprawy to moge cos podpowiedziec w tym temacie :mrgreen:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
sa firmy................

ale mozna samemu - troszke czasu ......... takie rzeczy to najlepiej np zywica epoksydowa i wluknina robic ( zalezy jeszcze jak duzy jest uchwyt - jesli bardzo maly to duzo zabawy.......) - efekty sa bardzo trwale :cool2:

Sorki ale raczej bardzo wątpliwe jest to co piszesz z bardzo prostej przyczyny, materiał z którego jest wykonany kierunek to potocznie plastik. Jedyną trwałą metodą na połącznie dwóch elementów z takiego materiału to spawanie czyli połączenie obu części lutem o takim samym składzie z jakiego wykonany jest element. Żywica i mata ma to do siebie że owszem teoretycznie łączy ale z wierzchu nie na styku łączonych elementów. Kiedyś jeden magik 'pokleił' mi właśnie żywicą i matą zderzak z ABS-u, efekt był taki że po kilku tygodniach łatka odwarstwiła się od reszty. :(

Daj zrobić spawanie do warsztatu który robi takie rzeczy, zapłacisz pare zł a trwałość jak nowe :)

Pozdrawiam.

Opublikowano

a wiesz dlaczego ci sie tak stalo - bo majster spierniczyl robote - powierzchni musza byc dokladnie odtluszczone i zmatowione........

ja tez kleilem zderzak z absu i sie trzyma jauz 3 lata - nic nie odchodzi - tylko ze ja zmatowilem go dokladnie bardzo grobym papierem sciernym.................

co do lutowania - to tez mozna samemu zrobic - jezeli jest cos pekniete z absu to prosta sprawa bo bardzo duze elementow jest wykonanych z absu - mozna samemu lutowa element - tylko warunkiem jest uzywanie jako spiwa takiego samego materialu np absu z jakiegos innego przedniotu - tez robilem takie rzeczy i nie bylo problemow - jedynie ten zderzak - pekl po miesiacu po lutowaniu...... ale na zywicy sie trzyma juz 3 lata :cool2:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
a wiesz dlaczego ci sie tak stalo - bo majster spierniczyl robote - powierzchni musza byc dokladnie odtluszczone i zmatowione........

ja tez kleilem zderzak z absu i sie trzyma jauz 3 lata - nic nie odchodzi - tylko ze ja zmatowilem go dokladnie bardzo grobym papierem sciernym.................

No właśnie, to mówie ;) Matowisz element bo żywica czepia się tych nierówności, sama w sobie nie skleja elementu bo za łącznik robi mata i to ona stanowi środowisko dla żywicy i jest jednocześnie tym co łączy klejone elementy.

Opublikowano

Nie badz Pan taki pewien ;)

Sa pewne rodzaje tworzyw sztucznych (czy tez czesciej w samochodach -

ich mieszanek) ktore po prostu NIE PODDAJA SIE KLEJENIU. Naleza do

nich tworzywa z grupy polialkenow (polietylen, polipropylen...). Te

tworzywa mozna laczyc trwale wylacznie za pomoca spawania.

Dwa slowa na temat uzywania wlasciwej terminologii - LUTOWANIE jest

to laczenie dwoch elementow za pomoca spoiwa aplikowanego na goraco

ktore po ostygnieciu twardnieje, natomiast nie nastepuje nadtopienie

laczonych elementow.

SPAWANIE jest to laczenie dwoch czesci przez podgrzanie ich krawedzi

w taki sposob ze nastepuje ich nadtopienie i scisniecie razem az do

zastygniecia. Najczesciej potrzebne jest dodanie dodatkowej porcji

stopionego materialu na spoine takiego jak laczone elementy, w przeciwnym wypadku (brak dodatku) mamy do czynienia ze ZGRZEWANIEM.

To tak slowem wyjasnienia ;)

W temacie uchwytow: lampa w E38 jest dosyc niezle "rozbieralna" na

drobne elementy, proponuje sprawdzic na www.realoem.com czy

plastikowego korpusu z uchwytami nie da sie czasem kupic w rozsadnej

cenie.

...hmm elementy sa, ale brak cen :( http://www.realoem.com/bmw/partgrp.do?model=GJ41&mospid=47514&hg=63&fg=05

Punto75>BravoGT>MB260E>MBC280>*PuntoHLX>MBC320>MBE50AMG>VectraC>BMW528 . it's nice to be important but it's more important to be nice

>>> psychop's lab mike.xray.pl

Opublikowano

Cena tego elementu (nr 2) to troszkę ponad 500zł. ;)

Tylko pytanie podstawowe do olejus-a czy chodzi o uchwyty w reflektorze, czy kierunkowskazie ?

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

Opublikowano
Tylko pytanie podstawowe do olejus-a czy chodzi o uchwyty w reflektorze, czy kierunkowskazie

Oczywiście że w reflektorze - zdaje mi się nawet że moje kierunkowskazy nie mają uchwytów tylko 2 podłużne plastikowe wtyki (własnie do tych uchwytów).

www.7er.pl > BMW7 Klub Polska
Opublikowano
Tylko pytanie podstawowe do olejus-a czy chodzi o uchwyty w reflektorze, czy kierunkowskazie

Oczywiście że w reflektorze - zdaje mi się nawet że moje kierunkowskazy nie mają uchwytów tylko 2 podłużne plastikowe wtyki (własnie do tych uchwytów).

OK. Właśnie dlatego pytam, bo bardzo często to właśnie one pękają (te w kierunkowskazach), ale to raczej przy demontażu ... ale jak w reflektorze to mamy teraz sprawę jasną.

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

• 11 lat później...
Opublikowano
Witam po uderzeniu w sarnę Mam urwane oba mocowania reflektora lewego Mam pytanie czy kupić klej do pistoletu i Sprowadź po kleić Czy lepiej zawieźć do kogoś kto spawa plastik może w ogóle kupić nową lampę?