Skocz do zawartości

rano ciezko zapala? M52tu dodaje filmy z rozuchu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
523 2x vanos,lpg -rano ciezko pali,trzeba go dluzej krecic aby zaskoczyl,zalapuje i dopiero po chwili obroty rosna,w kompie bledow nie ma,czyzby mi gdzies paliwo sie cofalo,ale nie slychac aby dlugo chodzila pompa. Wieczorem gasilem auto na wlaczonej lpg i rano zle gadala,nastepnego dnia w celu sprawdzenie konczylem jazde na benzynie i tez to samo,jeszcze musze sprawdzic czy jak przekrece zaplon 2x aby pompa dobila 2 razy czy wtedy odrazu odpali-bedzie widomo czy to wina cisnienia. Co go jeszcze moze bolec?

Edytowane przez Ericson

Opublikowano
Spróbuj na kompie skasować adaptację.
Opublikowano
  • Autor
instalacja dream ,nastepny obiaw to jak w czasie jazdy przeskocze z lpg na Pb to czuc dluzsze zadlawienie,tak jaby musiala najsc benzyna do wtyskiwaczy,w druga strone tak nie ma. czy ta instalka ma adaptacje,bo chyba nic takiego nie widzialem w tym programie?,jest tylko sekwencyjne przlaczanie wrtyskiwaczy-czy to to?
Opublikowano
Wtryski od benzyny zapieczone. Już pewnie trochę jeździsz na LPG. Ja tak miałem w E34, że po 2 latach ładniej chodziła na gazie niż na tym, do czego została zaprojektowana.
Opublikowano

Nie zgadzam się z tymi zapieczonymi wtryskami.

Podstawa - pokasuj adaptacje.

Opublikowano
Nie zgadzam się z tymi zapieczonymi wtryskami.

Podstawa - pokasuj adaptacje.

Nie postawię 1000 zł na to, że mam rację, ale jeździłem 4 lata na gazie, przejechałem ok. 200 000 km i mam spore doświadczenia w tym temacie. Miałem takie same objawy, błędów nie było, a kasowanie adaptacji nic nie pomagało. Jedyne, co mi pomogło, to 2 płukanki do wtryskiwaczy na 80l benzyny i jazda kilka dni na tej mieszance bez przełączania na gaz. Niestety poprawa była krótkotrwała, a nie miałem zamiaru wymieniać wtrysków, więc pogodziłem się z tym faktem.

Opublikowano
Tak mi się wydaje, bo na chłopski rozum, jeżdżąc na sekwencji codziennie, to i tak odpala się na benzynie i te wtryski ileś czasu tam pracują.
Opublikowano
Tak mi się wydaje, bo na chłopski rozum, jeżdżąc na sekwencji codziennie, to i tak odpala się na benzynie i te wtryski ileś czasu tam pracują.

Niestety dla nich, nie pracują cały czas jak pracuje silnik, więc nie są smarowane (zwilżane) przez paliwo i właśnie to jest powodem ich zapiekania.

Opublikowano
  • Autor

urwal sie wezyk podcisnienia od zaworka na listwie powrotu Pb,nie bylo podcisnienia i zawor nie otweral -nie szla powrotem benzyna .Zobacze rano czy to ta przyczyna.

dzis rano bylo juz lekko lepiej,zostala mi jeszcze do uszczelnienia nieszczelnosc w kolektorze ssacym.

Opublikowano
  • Autor
kolektor uszczelniony,ale jest jak bylo,czyli deczko lepiej,co go moze jeszcze bolec?
Opublikowano
Jeżeli latem było ok, a teraz jest gorzej. Jednak jak się nagrzeje to jest ok. Może odma, jakieś węże. No i tradycyjny temat - Vanos, a dokładniej uszczelki na Vanosie.
Opublikowano
Sprawdż elektrozawór od gazu. Odłącz jeden przewód od zaworu silnik powinien zgasnąć.Ja miałem taką przyczynę.
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor
wszystko uszczelnione,podlaczone jak nalezy,na Pb i LPG chodzi poprawnie po odpaleniu,bledow nie ma ,nadal nie moge wylapac co go boli?,jak skasowac adaptacje w kompie,mam tylko carsofta i tam chyba nic takiego nie ma?
Opublikowano
A może masz paliwo zleżałe w baku lub już zaciąga syf z dna baku co raczej jest normalne jak się posiada LPG.
Opublikowano
  • Autor
ta usteka jest dziwna,bo problemu sprawia tylko samo odpalenie po dluzszym staniu,podobie cos jak u gaznika-trzeba pokrecic aby paliwo zaciagnol a potem to juz chodzi normalnie.
Opublikowano
Powtarzam: podłącz do kompa, ale nie carsoft. Miałem podobne objawy jak padała mi pompa paliwa. Ciężko odpalał, jak już odpalił, to nie było problemu. W końcu pompa padła.
Opublikowano
Ja mam tak samo w 2 autach. Jedno z gazem a drugie nie. Tankuje na Neste a teraz chce użyć preparatu do czyszczenia układu paliwowego Shell o zatankować paliwo Shell lub Statoil i zobaczyć jak to będzie się zachowywać.
Opublikowano
  • Autor

sprawdzilem powrot z listwy wtyskowej,po odpaleniu z powrotu ledwo ciurka paliwo,czy tak ma byc,czy tez ma leciec dosyc spory strumien?

Nie mam innego interfejsa a wiec nie mam mozliwosci sprawdzenia na innym programie.

Opublikowano
  • Autor
czy objawem przy padajacej pompie bedzie w takiej sytuacji takze brak mocy przy wysokich obrotach ,bo w takim przypaku miala by problem z utzymaniem odpowiedniego cisnienia.
Opublikowano
I większe obroty tym większe zapotrzebowanie na paliwo. Podjedź do pierwszego lepszego warsztatu niech Ci zmierzą ciśnienie na pompie i na listwie wtryskowej manometrem, to będziesz wszystko wiedział. Z tego co pamiętam, powinno być 3,5 bar. Na końcu listwy jest regulator ciśnienia. Bardzo rzadko, ale czasami też potrafi dawać w d..ę.
Opublikowano
  • Autor
tez zastanawialem sie na tematem czujnikiem cisnienia,czy go podlacze-wtedy widac ze redukuje bo puszcza powrotem paliwo i gdy jest odlaczony- wtedy powrod jest suchy ,zabiegi te nie maja wplywu na jakosc odpalania ,a teoretycznie gdy czujnik odlacze to cisnienie powinno sie podniesc .
Opublikowano
  • Autor

moze zobaczcie jak to wyglada w realu ,1 film to 1 rozruch.

i drugi rozruch bezproblemowy rozruch po paru sekundach

przy drugim widac ze obroty po odpaleniu sa dluzej przytrzymywane na obrotach

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
U mnie tak sie dzialo tylko, gdy zabraklo paliwa. Obstawiam pompe, lub cos zwiazanego z ukladem paliwowym.

BMW Schnellservice
Mechanik
Elektronik

Opublikowano
  • Autor
spr pompe,jest od innego auta(opel astra),niestety fabrycznie ma 3bary wiec to moze byc ta przyczyna
Opublikowano
a filtr paliwa byl w jakiejs niedalekiej przeszlosci wymieniany?