Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam opcję automatycznego włączania świateł przy włączeniu zapłonu (dodatkowe położenie na pokrętle od świateł - oznaczone literką A).

Zauwazylem, że w nocy ten bajer dziala bardzo dobrze, włącza światła. Z kolei w dzień nie włącza ich nigdy. W liście wyposażenia samochodu nie doszukałem się żadnego czujnika zmierzchu itp. Stad pytanie - czy to ma tak działać, że samo decyduje o włączeniu lub nie włączeniu świateł, czy też powinny się one włączać zawsze, a ja mam coś popsute?

dzieki, pozdr

Opublikowano

Jezeli ustawisz przelacznik swiatel na opcje A to swiatla nie beda caly czas wlaczone. Wlacza sie dopiero wtedy, kiedy zrobi sie ciemniej ( noca albo nawet przy zachmurzeniu ) Masz zainstalowany - sam nie wiem dokladnie gdzie - czujnik swiatla i na takiej zasadzie to dziala.

Pozdrawiam.

Opublikowano
może to ten czujnik z lusterka wstecznego?

To czujnik świateł jak jest ciemno, np. tunel to światła sie właczaja, w Polsce kompletnie nie potrzebne i tak cały rok na światłach :mad2:

Opublikowano
To czujnik świateł jak jest ciemno, np. tunel to światła sie właczaja, w Polsce kompletnie nie potrzebne i tak cały rok na światłach

Przestawiasz w LCM, żeby z automata zmierzchowego zrobić swiatła dzienne (z długich) i jak najbardziej spełnia swoją rolę

Opublikowano
Czujnik zmierzchowy jest na szybie czołowej obok czujnika deszczu (okrągły otworek w dolnym rogu tej zadrukowanej na czarno części szyby). Można zaprogramować, tak jak koledzy pisali, żeby w tym położeniu pokrętła były automatyczne światła dzienne.
  • 1 rok później...
Opublikowano

Witam. Czy mize mi ktos podpowiedziec jak sprawdzić czy czujnik zmierzchu jest sprawny?...mi po włączeniu na pozycje "A" światła pala sie cały czas...NIe wiem czy to awaria czy ktoś przeprogramował by tak było...dodam ze auto jeździło po włoszech...

Nie moge skomunikowac sie ze sterownikiem RLS...odpowiedzialnego za ta funkcje...

Opublikowano
Witam. Czy mize mi ktos podpowiedziec jak sprawdzić czy czujnik zmierzchu jest sprawny?...mi po włączeniu na pozycje "A" światła pala sie cały czas...NIe wiem czy to awaria czy ktoś przeprogramował by tak było...dodam ze auto jeździło po włoszech...

Nie moge skomunikowac sie ze sterownikiem RLS...odpowiedzialnego za ta funkcje...

może ktoś wymienił LCMa i go nie zaprogramował więc nie umisz wejść w opcje

Opublikowano
Jeśli masz lusterko EC (fotochrom) i działa, to czujnik jest na 100% sprawny. Żeby mieć pewność, że wszystko jest OK, podłącz do komputera.
Opublikowano

Panowie,

Nie rozumiem, czym Wy się tu podniecacie... Przypominam, że w Polsce na światłach jeździmy cały rok i czujnik zmierzchu jest bajerem absolutnie bezsensownym w naszych warunkach.

Układy wydechowe do BMW: www.pamaku.pl

Ten, kto pyta jest głupcem przez pięć minut, kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie.

Opublikowano
Panowie,

Nie rozumiem, czym Wy się tu podniecacie... Przypominam, że w Polsce na światłach jeździmy cały rok i czujnik zmierzchu jest bajerem absolutnie bezsensownym w naszych warunkach.

no wiec dlatego kolega by chciał by światła automatycznie włączały się po odpaleniu auta a nie tylko jak się ściemni

Opublikowano

Lusterko sie ściemnia, ale to chyba nie ma zwiążku z tym czujnikiem zmierzchowym...Jesli sie nie myle to lusterko ma swoj "przedni" ze tak powiem czujnik do róznicowania natęzenia światł amiedzy przodem a tyłem ( jak sie popatrzy na lusterko od przodu auta - na jego obudowe - tam jest czujnik natezenia swiatał z przodu auat - poprawcie mnie jesli sie nie myle.

Sprawdzałem NCS-em i w lichtsensor mam activ ... wiec chyba jest aktywowany...dodam ze czujnik deszczu działa ...a to chyba ten sam moduł ty steruje..jesli moze ktos to potwierdzic to prosze dac znać ... z tego co wiem to jest on po pprawj steonie przed pierwszymi drzwiami pod tapicerka a ten róg auta przeszedł jaką s stuczke...

Czy inne parametry trzeba przestawić w NCS-sie?...

Acha...jak po wymianie sterownika na inny sie go uaktywnia?...jest jakas procedura?? prosze o podpowiedz...pozdrawiam

No i powtorze: Inpa nie łączy misie z modułem odpwiedzialnym za czujnik zmroku...wiec błedów nie sprawdze...