Skocz do zawartości

Wymiana Popychaczy M40

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam proszuam temat dotyczacy klekotu w silnikach M40 konkretnie chce się dowiedzieć czy wymiana popychaczy jest mozliwa indywidualnie w swoim zakresie? jezeli tak to co trzeba sciagnac by sie do nich dostac? z gory dzieki za jaka kolwiek odp.
Opublikowano
Kolego popychacze i koniki razem wymień jeżeli masz tym autem zamiar jeździć :) Ściągnąć musisz pokrywę zaworów, rozrząd zrzucić,wyjąć wałek i wymienić.Jak nie wiesz jak to zrobić to nie warto sie samemu męczyć i wyłożyć 100zł i ci mechanior jakiś wymieni.
"Nieudana Operacja To Połowa Udanej Sekcji"
Opublikowano
  • Autor
nie, ja osobiscie posiadam M43 lecz szwagier zakupil M40 ktorą raczej zamierza pojezdzic wiec stąd moje pytanie gdyz pracuje jak diesel a wyczytalem ,iż to wina popychaczy jest....co do wymiany to jak piszesz lepiej wylozyc te 100zł i miec spokojną głowe :)
Opublikowano
Kolego bardzo prosta sprawa jeśli posiadacie ze szwagrem jakąś wiedzę o mechanice to zrobicie bez problemu tylko przy składaniu trzeba mieć przyrząd do ściśnięcia wałka z zaworami lub powoli każdą panewkę dokręcać wszystko można zrobić bez jakichkolwiek przyrządów. Jeśli podejmiecie się wymiany najpierw sprawdźcie wysokość krzywek wałka bo jeśli są wytarte to najlepiej wymienić popychacze dźwigienki i wałek koszt całości około 900zł. Wałek może być dobry lecz pisze że może się tak zdarzyć bo w trzech z chyba siedmiu m40 co robiłem tak właśnie było. Tak na marginesie raczej nikt nie podejmie się w BMW wymiany za 100 zł bo sama wymiana paska rozrządu to koszt około 80zł więc licz na około 200 zł. W razie jakichkolwiek pytań służę pomocą
Opublikowano

Miałem E30 z silnikiem M40 i z własnego doświadczenia powiem, że wymiana samych popychaczy prawie nic nie dała. Po wymianie wszystkich współpracujących ze sobą elementów w głowicy (wałek, koniki, popychacze, pastylnki, prowadnice zaworowe), efekt był zauważalny, jednak silnik i tak nie pracował jak nówka. W silnikach M40 jeśli już klepią, to znaczy że mają już znaczny przebieg lub nie stosowano odpowiedniego oleju. U mnie największą poprawę dały nowe prowadnice zaworowe, ale to już się wiąże ze ściągnięciem głowicy. W sumie trzy razy podchodziłem do sprawy bo jestem uparty i powiedziałem sobie że albo ja albo ten silnik :)

Moim zdaniem trzeba to zrobić od razu kompleksowo albo nie zabierać się za to w ogóle !

Pozdrawiam

:)
Opublikowano
Ja to bym proponował remont głowice, Zwalić ją i wtedy dotrzeć zawory wymienić gniazda prowadnice jak kolega mówił i uszczelniacze zaworowe. 100% kompresji. Co ro popychaczy to rzecz prosta że trzeba wymieniać wszystko. Popychacze, dżwigienki i wałek. Ja oddałem do mechanika auto i zapłaciłem 100zł, lecz jak już teraz mam gdzie kręcić to robiłem sam u kumple od 17 do 22 i zrobione. Może długo ale za to dokładnie. Trzeba rozebrać wszystkie niepottzebne pierdoły z przodu i osłonę metalową górną. Ja proponuje najpierw poluzować śrubkę na torx na wałku i dopiero luzować napinacz paska rozrzadu. Najpierw trzeba ustawić GMP, no i na konieć powoli odkręcać stopki wałka. Jak ktoś chce mogę opisać krok po kroku jak to wymienić.
Opublikowano
  • Autor
nie moj samochod osobiscie byc moze zrobilbym jak piszecie poki co wymianie pojda popychacze - zawsze to juz popychacze odejda moze i ucichnie ciutke ten ''bocian'' chociaz po waszych wypowiedziach nie spodziewam sie rezultatu.....
Opublikowano

Nie opłąca sie wymieniac samych popychaczy. Jak nie masz zadużo kasy na remont to kup sobie popychacze o odłuż w jakies miejsce i zbieraj dalej na dzwigienki. Poszukaj w dziale cześci gość tam się ogłaszał że sprzedaje komplet dźwigienek popychaczy i wałka. Tanio chce. Może i używane ale jakieś 3tys km zrobił to tyle co nie.

Pamiętaj o tym że krzywka na wałku jest wytarta i jak założysz nową dźwigienkę to wałek będzie ją skrobał swoimi nierównościami. Jeżeli jest bocian to zazwyczaj jest to wina właśnie złączenia się krzywki wałka z dzwigienka bo tam jest uderzenie i tarcie, a dźwigienka jest oparta o popychaczi tylko na nim się porusza. Także same popychacze mogą dać wyciszenie w skali od 0 do 20, dadzą ci 2gi stopień wyciszenia. Zbieraj na całość i wymień wszystko. Pamiętaj ze najlepiej robić takie wymiany jak już jest czas i pora na wymianę oleju. Bo zalecane jest żeby przy wymianie dzwidienek i reszty wymienić olej.

Opublikowano

Czołem stary.Jak chcesz wymienić to musisz założyc nowe dźwigienki.Zrób swap z dźwigienkami z M43.Prawda taka że popychacze nie muszą być zużyte. Jeżeli masz dźwigienki wytarte co jest bolączką tego silnika to po zmianie popychaczy problem nie ucichnie. Dźwignie pasują z M43 ale pod warunkiem zastosowania pastylek ,które zakładasz na sprężyny zaworów na góre. Muszą być dość dokładneie dopasowane tak by zawór całkowicie się zamykał w martwym punkcie . Jest kolo co za 100 zł je dorobi...a nawet zamieni i założy za ok 300zeta razem.Ja miałem z tym do czynienia i dokonałem sam zmiany co zajeło mi ok 3godz z dopasowaniem pastylek. Jak cos mam komplet nowych hydropopychaczy bo zakupiłem i mam na sprzedarz bo okazały sie niepotrzebne,a autko sprzedałem i mam je na handel - nówki. Co do Dźwigienek z M43 są inne od M40 bo są na rolkach(łożyskach) więc bieżnia cały czas śmiga po wałku.Wałek miałem dość wytarty a ze złomu załatwiłem wałek w świetnym stanie i po założeniu nie dostrzegłem wyraźnej poprawy. Silnik podobnie się zbierał i podobnie pracował więc radzę skup się najpierw na pastylkach i dźwigienkach.Koleś który dorobi ci pastyli to pan Andrzej z Aleksandrowa Łódzkiego.Wpisz w neta i znajdziesz go na bank zwłaszcza na allegro.Nie mam do niego numeru bo przekładkę robiłem rok temu.

.Pozdro.

http://imageshack.us/a/img850/9757/z1i.gif
Opublikowano
  • Autor
chłopaki ja wszystko rozumiem tylko caly czas podkreślam ,iż posiadam BMW z silnikiem M43 a temat załozyłem z prośby szwagra który zakupił M40 z ''bocianem'' i na tym moja interwencja się kończy ale dzieki za wypowiedzi uswiadomie go w tym ,że jak robic to juz na tip-top
Opublikowano

Witam

Panowie pozwólcie że podczepię się pod temat. Przed wczoraj wymieniłem sobie w moim silniczku m40 popychacze oraz dźwigienki a także podkładki pod zawory te od Pana Andrzeja z Aleksandrowa. Moje pierwsze spostrzeżenia:

-klekot znikł

-ładnie sie kręci

Wady:

-słychać wtryski

-gdy jest zimny po dopaleniu silnik trzęsie się jak galareta, po zdjęciu kabla od świecy nr 2 (od paska rozrządu licząc) zauważyłem brak reakcji na odłączenie tego przewodu, a więc nie pali na ten gar. W momencie nagrzania silnika wszystko gra, wymieniłem dziś świece zobaczę może to coś pomoże no chyba że jest coś z tymi zaworami nie tak...

Jeśli więc ktoś mógłby mnie naprowadzić na właściwy trop to będę wdzięczny :)

Opublikowano
Powiem ci tak jesli chodzi o trzepanie to niedomykają ci się zawory na tym garku .Miałem tak samo...musisz zeszlifować albo hydropopychacze od spodu lub pastylki .Cała filozofia. Silnik ci pewno pruka z wydechu i telepie ale zastosuj się do mojej rady i będzie gitara :P
Opublikowano

Kolego mógłbyś sprecyzować swoją wypowiedź? które popychacze trzeba szlifować na tym garku ssący czy wydech?

Ps. wymiana świecy nic dała ale i tak był czas je wymienić:)

Pozdrawiam

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Sroki ze wrócę do tematu, ale co to jest za gościu ten Andrzej z Aleksandrowa??? ma ktoś do niego namiar, bo bym sam chętnie do niego podjechał zeby sprawdzić mi co jest grane z moim bocianem. Chyba że ktoś zna w okolicy sosnowca jakiegoś magika od m40 który mi powie co mam wymienić i jakie dzwigienki założyć, bo ja już mam mały mętlik w głowie.
Opublikowano

Pan Andrzej

Miasto: Aleksandrów Łódzki

Nr tel: 602383994

Nie dzwonić po 20 do 10 rano !! !!

Zadzwoń do niego i umów się na wizyte albo na to by ci podsłał i powiedział jak należy je zamontować

Z checią bym ci to zrobił.Mieszkałem koło Będzina ...Gródków...ale już nie mieszkam ...

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam wszystkich i tak sobie czytam i czytam na różnych portalach wypowiedzi wszystkich fanów BMW i tak zastanawiam się nad wypowiedziami, odnośnie tematu klekotania w BMW E36 z silnikiem M40 na zimnym silniku podobnie jak cichy diesel. A więc co zrobić by silniczek pracował cichutko i tak w kolejności wymiana popychaczy na Firmy Motive, które zresztą jak wiadomo są hydrauliczne, po za tym, proponuję jak już, dźwigienki do silnika M40 na rolkach są bardzo dobrym rozwiązaniem, wziętym z silnika M43 oryginalne używane 8 szt oraz tyczy, to i samego wałka rozrządu i tu proponuję firmy Motive, oczywiście odpowiednio wykonane do przeróbki na zamówienie adapterki 8 szt. Koszt takiego kpl. na dzień dzisiejszy to około 850 zł, a co do szlifowania popychaczy od dołu należy je skrócić szlifując czyli skracamy wysokość około 0.7mm montujemy jak opisałem w kolejności i wszystko na ten temat oraz ważne! lejemy olej nie inny!!! do silnika M40 olej 0W30 ( ja robię regularnie wymianę firmy Castrol ) i co ważne przy okazji należy wymienić uszczelniacze zaworowe koszt około 20 zł 8 szt firmy VICTOR REINZ lub firmy ELRING nie ważne czy jeszcze lub są dobre?[/b] po co 2 razy robić tom samą robotę!. Myślę że to tyle z mojej strony jeśli ktoś coś chce, więcej wiedzieć to zapraszam do dyskusji i liczę na mądre zadawanie pytań.

Pozdrawiam

Edytowane przez motochrapek

Opublikowano

nie kupujcie 1,6 m40 tylko 1,6 m43 :mrgreen:

ja mam m40 owszem słychac klekot. zmieniłem olej z mineral na połsyntetyk troszke ucichło. ale to juz dla mnie za słaby silnik 80 tys juz na gazie przejechane, ale jeszcze daje rade ;D

tez miałęm wymieniac popychacze ale juz nie bede dokładał.