Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam taki problem... podczas jazdy w korkach lub po mieście wskazówka temperatury stoi na "12" ale jak właczam ogrzewanie żeby zapobiec wielkiemu przegraniu to wskazówka zależnie od prędkości nawiewu (1,2,3) przechyla się odpowiednio w prawo.... co to może być? Po wyłaczeniu nawiewu wraca na pion...chłodnica,pompa, termostat, visco OK.
Opublikowano

Wygląda to na słabą masę, gdzieś w obwodzie dmuchawy. Prąd musi poszukać innej drogi przepływu i "wyżywa się" na wskaźniku. ;-)

Czy wskażówka temperatury nie skacze też w górę po włączeniu świateł, ogrzewania tylnej szyby, itp. :?: Bo jeśli tak, to może oznaczać niepewne połączenie silnika z masą.

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano
Mam taki problem... podczas jazdy w korkach lub po mieście wskazówka temperatury stoi na "12" ale jak właczam ogrzewanie żeby zapobiec wielkiemu przegraniu to wskazówka zależnie od prędkości nawiewu (1,2,3) przechyla się odpowiednio w prawo.... co to może być? Po wyłaczeniu nawiewu wraca na pion...chłodnica,pompa, termostat, visco OK.

Odpalając dmuchawę na grzanie, włanczasz obieg płynu przez nagrzewnicę. pompa ma więcej do przepchnięcia płynu, więc na chłopski rozum:

- masz zarośniętą kamieniem lub zatkaną jakimś "ulepszaczem" chłodnicę

- masz zarośniętą kamieniem lub zatkaną jakimś "ulepszaczem" nagrzewnicę

- mozesz mieć połamane łopatki na pompie i nie wytwarza ona odpowiedniego ciśnienia,

- masz za mało płynu w układzie :)

To są moje hipotetyczne rozważania, które mozesz wziąść pod uwagę. Jeżeli się mylę to mnie wyśmiejcie lub poprawcie :)

~~Oby nasze dzieci miały bogatych rodziców~~

Pozdrawia Elwis

E34 525tds '95 touring executive

http://stud.wsi.edu.pl/~elwis/e34bok.jpg

Opublikowano
To są moje hipotetyczne rozważania, które mozesz wziąść pod uwagę. Jeżeli się mylę to mnie wyśmiejcie lub poprawcie :)

Elvis, dobrze kombinowałeś ale z postu:

podczas jazdy w korkach lub po mieście wskazówka temperatury stoi na "12" ale jak właczam ogrzewanie żeby zapobiec wielkiemu przegraniu to wskazówka zależnie od prędkości nawiewu (1,2,3) przechyla się odpowiednio w prawo.

wynika, że wskaźnik skacze z chwilą włączenia nawiewu, im wyższy bieg tym większy skok robi. Po za tym, włączenie ogrzewania i nawiewu powinno dać spadek temperatury, a nie wzrost.

P.S. W BMW nie ma pojęcia włączeniu obiegu płynu przez nagrzewnicę, bo płyn krąży w niej stale, niezależnie od temperatury silnika. Włączenie ogrzewania polega tylko na otwarciu klapki (przepustnicy) blokującej przepływ powietrza przez rdzeń nagrzewnicy. Takie rozwiązanie wydłuża rozgrzewanie silnika, ale za to ogrzewanie po włączeniu jest zdolne działać natychmiast, z niemal pełną (dostępną) wydajnością. Zmniejsza się ryzyko awarii (zawory włączające obieg płynu przez nagrzewnicę po latach przeciekają) i w nagrzewnicy nie zbierają się żadne syfy ;-) co się często dzieje w systemach, gdzie nagrzewnicę wyłącza się przez zamknięcie obiegu płynu (m.in. moja Skoda).

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano
Nie .. jak właczam cokolwiek innego niż regulator nawiewu to wskazówka nie drgnie... :?

Czyli połączenie silnika z masą jest OK. Stawiam na słabą masę silniczka dmuchawy. Coś się mogło po latach poluzować od wibracji na naszych bezdrożach, albo ktoś grzebał pod deską i niechcący poluzował kabelki.

Opublikowano

Witam

Mam pytanko pokrewne z w/w tematem :

Czy ktos sam wymienial czujnik temperatury plynu w M40?

Dokladnie to chodzi mi o to czy zeby sie do niego dostac trzeba zwalac kolektor ssacy./czujnik29pln FOTA/

pozdrawiam

Opublikowano
To i ja sie tutaj podebne z moim problemem a mianowicie po wymianie chlodnicy wskazowka od temp zatrzymuje sie tak za 2 min 12 i dalej nie idzie no jedynie jak stane w korku to troszke sie zblizej bardziej do srodka ale nie przekracza. Ale najdziwniejsze jest to ze po tym zatrzymaniu gdy rusza wskazowka nagle opadnie prawie ze to tej 1 kreski za niebieskim polem i powoli znowu wraca do poprzedniego stanu, to samo sie dzieje podczas skretu. I stad moje pytanko czy to aby nie jest czasami wina uszkodzonego temostatu ktory sie otwiera i nie zamyka czy moze cos innego bo uklad odpowietrzalem dwa razy. Po odkreceniu korka do odpowietrzania od razu leci plyn chlodniczy. Jesli to bylby uszkodzony termostat to czy narazie moge jezdzic z takim termostatem czy raczej nie bo moge cos uszkodzic ?

BMW czyli Bardzo Miły Własciciel

E60 523i 2007

(oo=[][]=oo)

Ex: BMW E-30 318iS M42 90'

Opublikowano

Elvis, pełny RESPECT :modlitwa: :modlitwa: :modlitwa:

A tobie rondo23 powinna się zapalić czerwona lampka ostrzegawcza ;-) Skoro chłodnica jest zasyfiona, to albo ktoś jeździł na wodzie, albo zapominał wymienić płyn chłodzący. Ergo - ktoś wcześniej słabo dbał o Twoje BMW.

Opublikowano
Elwis - 100 % racji!! Chłodnica - zakamieniona!! Czas na nówkę... :cry:

przeplucz ja goraca woda z dodatkiem octu i bedzie nowka ;) o ile nie ma jakis dziur ktore sa zakamienione...bo wtedy zrobi sie z niej sito - ale sprobuj bo po co wywalac pare stowek jak moze bedzie dobrze ;)

Pozdrawiam

Lubię BMW - od 15 lat...trochę ich ujeżdzałem

Teraz pora na AMG :D

Opublikowano
Byłem u "mechanika" i wypłukał mi chłodnicę przez cały weekend jakimś specyfikiem... i niestety bez zmian...więc chyba jednak babcine metody z octem też będą bezskuteczne... parę stów ...pójdzie...z wodą...