Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
a teraz jak ktos nie umie sie obchodzic z nowoczesnym dieslem to dobije turbo w kilka miesiecy.

To samo stanie się z turbobenzyną- kwestia rozgrzewania/schładzania turbinki.

pozdrawiam

Paweł

Opublikowano
BMW wprowadza na rynek najmocniejszego diesla na świecie. Nowa wersja 745d(na rok 2006) ma mieć 330PS a więc o 4 więcej niż najmocniejsza dotychczas jednostka 4.2TDI audi. Wyrównany został również najwyższy moment obrotowy (750NM) z silnikiem 5.0 TDI V10 Volskwagena. Ja osobiście czeakm na ponad 400PS diesla z momentem ponad 1000NM :D !!!

Niestety jak bmw się bardziej nie postara będzie on CHWILOWO najmocniejszym dieslem świata. W nowym mercedesie klasy E(debiut za 3 lata) będzie montowany 5,5 V8 DI o mocy 388 km :!: :!: :twisted: :twisted: . Miejmy nadziej że do tego czasu bmw coś wymyśli :wink: .

Jeszcze jedną nowinką ze świata mercedesa jest fakt , że 507-konne bmw zostało pokonane przez Mesia "E" powered by BRABUS, V12 - 640km => 350 km/h => 4,5s do 100 :jawdrop:

P.S. Ekhhhmmmm kiedy wreszcie skończy się ten wyścig :twisted: :doh:

SPONSOREM MOJEJ NIEOBECNOŚCI SĄ BROWARY ŻYWIECKIE S.A. :)))

BMW-MADE BY WINNERS, MADE FOR FUN !!!!

Opublikowano

jesli chodzi o brabusa, to zadne pokonanie, bo to tuning a nie seryjny samochod...

jesli chodzi o to co zapowiedzieli ze bedzie za 3 lata to bym sie nie emocjonowal, bo od ponad 3 lat toyota zapowiada natepce supry i od tego czasu byly juz 3 prototypy toyot i lexa.. innimy slowy - to ldugi okres i zmian, deklaracji i prototypow jeszcze si enaslucahmy i naogaldamy :)

Opublikowano
dajcie spokoj z dizlami , benzyna wolnossaca to jest to
"We at BMW do not build cars as consumer objects, just to drive from A to B. We build mobile works of art" - Chris Bangle
Opublikowano
BMW wprowadza na rynek najmocniejszego diesla na świecie. Nowa wersja 745d(na rok 2006) ma mieć 330PS a więc o 4 więcej niż najmocniejsza dotychczas jednostka 4.2TDI audi. Wyrównany został również najwyższy moment obrotowy (750NM) z silnikiem 5.0 TDI V10 Volskwagena. Ja osobiście czeakm na ponad 400PS diesla z momentem ponad 1000NM :D !!!

Niestety jak bmw się bardziej nie postara będzie on CHWILOWO najmocniejszym dieslem świata. W nowym mercedesie klasy E(debiut za 3 lata) będzie montowany 5,5 V8 DI o mocy 388 km :!: :!: :twisted: :twisted: . Miejmy nadziej że do tego czasu bmw coś wymyśli :wink: .

Jeszcze jedną nowinką ze świata mercedesa jest fakt , że 507-konne bmw zostało pokonane przez Mesia "E" powered by BRABUS, V12 - 640km => 350 km/h => 4,5s do 100 :jawdrop:

P.S. Ekhhhmmmm kiedy wreszcie skończy się ten wyścig :twisted: :doh:

Myśle że w 2008 roku z pojemności 5,5 będą uzyskiwane znacznie większe moce niż 388KM. Byłoby to troche bez sensu , biorąc pod uwage że nowy 4 litrowy silnik CDI w E klasie ma 314KM.

Opublikowano

Myśle że w 2008 roku z pojemności 5,5 będą uzyskiwane znacznie większe moce niż 388KM. Byłoby to troche bez sensu , biorąc pod uwage że nowy 4 litrowy silnik CDI w E klasie ma 314KM.

Mnie też się tak wydaje. Wracając do mercedesa to ponoć te silniki już są skonstruowane a nie wdrażane do produkcji.....wiadomo, ze względów marketingowych.

SPONSOREM MOJEJ NIEOBECNOŚCI SĄ BROWARY ŻYWIECKIE S.A. :)))

BMW-MADE BY WINNERS, MADE FOR FUN !!!!

Opublikowano

Z dieslami jest tylko jeszcze jeden maly problem, poza waskim zakresem uzytecznych obrotow i wolniejszym 'wkrecaniem sie' na obroty niz benzyniaki.

Coraz ostrzejsze normy emisji spalin zaczynaja powodowac, ze projektanci tych silnikow maja problemy, zeby te normy spelnic. Np. dotychczasowy model Passata z dieslem musial byc przerabiany specjalnie w wersji na USA, bo nie spelnial tamtejszych norm. Wydaje mi sie, ze jak tak dalej pojdzie, to powoli zostana tylko benzynowe hybrydy i/lub samochody pedzone LPG/metanem lub innym tego typu ustrojstwem.

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i