Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam.Wydarzyła sie rzecz straszna,na parkingu odarli mi z lakieru i wgnietli błotnik :evil: .Moje pytanko brzmi:czy jest problem z doborem koloru po tabliczce znamionowej?Szkodę będę robił z AC.Sprawca spie.......
Opublikowano
Miałem podobnie, tak mi zmasakrowało na parkingu błotnik że ledwo się koło obracało (tylko że ja nie miałem AC), poszukaj warsztatu gdzie dobrze robią, może masz jakiegoś znajomego co robił u kogoś auto. Auto ma już trochę latek to i odcień mógł się delikatnie zmienić, lepiej jak Ci dobiorą lakier po kolorze samochodu niż po numerkach z pod maski. Robiłem dwa elementy w dwóch różnych warsztatach i mogę powiedzieć że kolor idealnie dobrany w jednym i drugim, jednak w jednym warsztacie nie poznasz że błotnik był robiony a w drugim lekkie ryski są (źle przygotował pod malowanie) i z tym prędzej może być problem niż z doborem koloru.
Opublikowano
Byłem u lakiernika.Gostek powiedział,że wyklepie błotnik i polakieruje równierz drzwi,żeby nie było różnicy(drzwi są nietknięte).Za wyklepanie błotnika i malowanie dwóch elementów umówiliśmy się na 600zł.Aktualnie wyczekuję na rzeczoznawcę.Gostek ma dobrą opinię wśrod klientów.Postaram się wkleić fotkę,zarysowania.
Opublikowano
Oni wiadomo że wyceniają żeby jak najmniej wypłacić czyli jakieś 300-400zł tyle co zrobienie jednego elementu. Ja bym nie malował drugiego elementu, jeśli jest dobry to lakier idealnie dobiera.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Oni wiadomo że wyceniają żeby jak najmniej wypłacić czyli jakieś 300-400zł tyle co zrobienie jednego elementu. Ja bym nie malował drugiego elementu, jeśli jest dobry to lakier idealnie dobiera.

Nie ma takiej możliwości aby kłaśc nową powłokę uzyskać powierzchnie taką samą jak sąsiednie. Mając nawet idealny kolor, ba mając nawet te samą puszke farby która była użyta wczesniej będzie widać różnice. Zmatowienie lakieru sąsiednich elementów będzie wyglądać inaczej niż świeżo położona farba. A już hardcorem są lakiery perłowe gdzie ilość "brokatu"/element będzie zawsze inna z domieszki niż z pierwotnego malowania.

Ale, żeby nie było nieporozumień, da się pomalować tak, że dla bardzo wielu ludzi efekt będzie "taki jak oryginał" tylko, że to podobnie jak w muzyce, to co dla jednych jest idealnym brzmieniem dla innych będzie zawodzeniem kojota.

Opublikowano
No to jest wiadome że nie będzie tak jak z fabryki, ale na dobrą sprawę jak ktoś jest taki pedant czy jak to można nazwać to po takim incydencie musiał by wszystkie elementy malować żeby były identyczne a i tak w marnym warsztacie w efekcie końcowym będzie tragedia. Dlatego mówię że w zakładzie gdzie umieją to robić to zrobią tak że 95% klientów zadowolonych będzie. Znam zakład który tak robi, znam też taki co robi tak że po oscylacyjnej są takie ślady że tylko ślepy może tego nie zobaczyć i trzeba by było być idiotą żeby tak zrobione auto odebrać z warsztatu za zapłatą. A szukanie dziury w bardzo dobrze zrobionym elemencie to już chyba zboczenie.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tyle, że samo malowanie to nie wszystko. Dobry efekt zepsuje łączenie farby poniżej listwy, a nie pod nie pod nią, oklejanie na słupku a nie pod uszczelką, walenie kitu na oryginalnego 'baranka', pylenie po uszczelkach, wnekach, zawieszeniu i gdzie tyko się da bo szkoda czasu na oklejanie itd, itp. Dobry lakiernik to nie tylko położenie farby ale przygotówka która czasami trwa dłużej niż samo lakierowanie. Znasz takiego po którym nie znajde łączeń farby i całej reszty dodatkowych śladów w postaci okopanych progów, śladów na tapicerce, fotelach, kierownicy? U mnie takich nie znalazłem. Poszukaj postów chyba 'zenta' jak DOBRY lakiernik zrobił mu poprawki na drzwiach i konserwacje. :duh:
Opublikowano
Znasz takiego po którym nie znajde łączeń farby i całej reszty dodatkowych śladów w postaci okopanych progów, śladów na tapicerce, fotelach, kierownicy?

Znam jednego dobrego a partaczy kilkunastu, no niestety taki jest przelicznik bo poco ktoś jak sam mówisz ma się bawić w obklejania i takie bajery jak za ten czas zrobi dwa lub trzy auta. Ten co go poznałem zrobił mi w normalnej cenie element aż sam się zdziwiłem jak mu wyszedł, jak przyjechałem po auto to było umyte i poodkurzane. Szkoda że się o nim dowiedziałem tak późno :duh:

Opublikowano
wycenią na 300-400zł?To wyglada dośc poważnie.Z tego co wiem to kwalifikuja błotnik dio wymiany.Ale przekonam sie nie bawem.Pozdrawiam
Opublikowano

Akurat w sprawie wyceny jestem biegły więc mogę się wypowiedzieć, swoje poprzednie autko wyceniałem.... 4 razy. przy wycenie zachodzi "domniemanie" rzeczoznawca nie rozkręca samochodu tylko go ogląda. W tym przypadku musi Ci policzyć za nową cześć + lakierowanie + domniemane uszkodzenia znajdujące się pod błotnikiem których sprawdzić sie nie da. Przeczytaj co tam sie pod tą blachą znajduje i co mogłoby się ewentualnie uszkodzić ( jakieś wzmocnienia, czujniki itd) a za co mogli by Ci dać hajs. Jak pan przyjdzie to powiesz 'panie ale tam jest jeszcze x, y, z,' i gość musi to uwzglednić.

Ps: nigdy nie zgadzajcie się na naprawę robiona przez ubezpieczyciela w jego serwisie, to oszustwo i jeszcze wyjmują z auta dobre części i wkładają stare.

...::: Banditen Motoren Werke :::...

Dlaczego BMW?? Bo przedni napęd jest dla małych dziewczynek ;P

Opublikowano
Witam.Wydarzyła sie rzecz straszna,na parkingu odarli mi z lakieru i wgnietli błotnik :evil: .Moje pytanko brzmi:czy jest problem z doborem koloru po tabliczce znamionowej?Szkodę będę robił z AC.Sprawca spie.......

Dziś chciałem sobie kupić lakier w mieszalni, do małych odprysków lakieru. Oczywiście można po kodzie zrobić w każdej mieszalni ale będzie on wyglądał jak lakier świeżo z salonu a ma być przecież nie jak z salonu tylko taki jak masz na samochodzie. Dlatego jedziesz swoim autem do takiej mieszalni oni Ci przykładają do lakieru taki komputer i mierzą jego kolor i dobierają odpowiedni żeby się nie różnił. Pozdrawiam.

...::: Banditen Motoren Werke :::...

Dlaczego BMW?? Bo przedni napęd jest dla małych dziewczynek ;P