Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
WItam, zakupiłem BMW 118i rocznik 2006. Czy Ktoś z Was orientuje się, gdzie można zamówić (poza ASO) gałkę zmiany biegów (oryginalną, bądź Performance czy Hamann) oraz nakładę na końcówkę wydechu? Ewentualnie czy jakieś aftermarketowe gałki typu MOMO czy sparco pasują do tego modelu. Czy ktoś na forum zajmuje się importem akcesoriów Hamann. Pozdrawiam
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Pytanie trochę dziwne... Wybacz ,ale czy kupiłeś auto bez gałki zmiany biegow? O jakie akcesoria Ci chodzi? Pozdrawiam i zyczę dużo "radości z jazdy" .
Opublikowano

Moja obecna gałka nosi slady zuzycia, jest mocno porysowana, zniszczona - prawdopodbnie od bizuterii - I wl. byla kobieta.

Z oryginalnych akcesoriow BMW do wnetrza szukam:

gałki (najchętniej typu M)

listew progowych M

podstopnicy M

i oryginalnej końcówki wydechu

Opublikowano
Moja obecna gałka nosi slady zuzycia, jest mocno porysowana, zniszczona - prawdopodbnie od bizuterii - I wl. byla kobieta.

Z oryginalnych akcesoriow BMW do wnetrza szukam:

gałki (najchętniej typu M)

listew progowych M

podstopnicy M

i oryginalnej końcówki wydechu

Wszystkie akcesoria dostępne na niemieckim eBay. Czasami na polskim Allegro można spotkać podparcie stopy M do E87.

E30, E36, E60, E87, F48

Opublikowano
Dziękuję. Ceny porażają, jeśli ktoś byłby w stanie zdobyć te części taniej niż na niemieckim ebay'u to proszę o kontakt.
Opublikowano
Dziękuję. Ceny porażają, jeśli ktoś byłby w stanie zdobyć te części taniej niż na niemieckim ebay'u to proszę o kontakt.

Kolego pamiętaj , kupiłeś BMW a nie wiejskiego GOLFA !! Tu cena pod każdym względem jest za jakość !

Opublikowano
Nie miałem co prawda nigdy Golfa, ale samochodów miałem już całkiem sporo. Po zakupie 3 letniego e87 też musiałem zmienić gałkę. Ten element na pewno nie jest wysokiej jakości. Nową kupiłem w ASO z wymianą (coś koło 200 zł). Skoro nie płacę za jakość to za co? Obrażanie właścicieli Golfów akurat w wątku, w którym bez problemu można udowodnić wyższość Golfa w jakości gałek do zmiany biegów nie jest chyba najlepszym pomysłem. Generalnie mówienie komukolwiek, że ma coś wieśniackiego jest niesmaczne.
Opublikowano

Kolego pamiętaj , kupiłeś BMW a nie wiejskiego GOLFA !! Tu cena pod każdym względem jest za jakość !

Dla mnie BMW jest ogólnie lepsze od innych aut. Mam duża satysfakcję że jeszcze E87 a nie Oplem Astrą GTC, ale bez przesady. To tylko samochód i jak każdy ma swoje mocne i słabe strony. Stwierdzenie typu "to jest BMW i w BMW płaci się za jakość" jest błędne, a ktoś kto tak twierdzi nie miał chyba styczności w dużej mierze z różnymi modelami BMW.

Bez urazy :wink:

E30, E36, E60, E87, F48

Opublikowano

Dla mnie BMW jest ogólnie lepsze od innych aut. Mam duża satysfakcję że jeszcze E87 a nie Oplem Astrą GTC, ale bez przesady. To tylko samochód i jak każdy ma swoje mocne i słabe strony. Stwierdzenie typu "to jest BMW i w BMW płaci się za jakość" jest błędne, a ktoś kto tak twierdzi nie miał chyba styczności w dużej mierze z różnymi modelami BMW.

Bez urazy :wink:

Chodziło mi tutaj o to że kolega chce oryginalne części nowe za pół darmo , co do jakości czemu BMW e87 jest o połowe droższa (nowa) od Hundaya i30 ? Przecież też ma koła , drzwi a nawet silnik a w dodatku tył podobny . Niestety ale jak niektóre e87 potrafią po demo kosztować ponad 100 tys zł to chyba jednak nie płaci się za koła czy też obrotomierz :)

Opublikowano
Ja myślę, że taka sytuacja jak wymiana gałki zmiany biegów nie powinna mieć miejsca. I pewnie ten cytowany przez Ciebie i30 przez całe swoje mechaniczne życie nie będzie wymagał wymiany tego elementu. A skoro tak to trudno tu mówić o jakości e87. A za się płaci? Marketingowcy próbują nam wmówić różne rzeczy. Pewnie największy udział w cenie ma nazwa firmy. A co tego pół darmo -gdy ja poszukiwałem nowej to w ASO gałka kosztowała mniej niż na ebay.de. Dodam, że nie szukałem M tylko seryjnej.
Opublikowano

Każde auto ma jakiś urok , kiedyś miałem vectre gts/ od 0 do ponad 130 tys km jezdziłem autkiem i gałka była w super stanie a fotel ( jak to w GTS-ie kubełkowy) od wsiadania i wystiadania wytarł się , tak samo boczek drzwi od trzymania ręki a w poprzednim aucie przed bmw był Japoniec niezawodny a już nigdy nie kupie Japońca 90 tys km , skrzynia do roboty sam 3 bieg kosztował ponad 1600zł !! , sprzęgło 3500zł , opony 2000zł , rozrząd którego już nie robiłem bo już miałem dość tego auta i go sprzedałem kosztował by ponad 4 tys zł ,tarcze też cena kosmos bo od 40 tys km były bicia na kierownicy przy hamowaniu z prędkości powyżej 100km/h , do tego sam serwis na cześći czekało się miesiącami ! Zawsze jezdziłem niemieckimi autami i po Japońcu do nich powracam

wolał bym w aucie zmienić np. gałkę niż skrzynie , moja e60 ma 15 tys km i jako takich śladów nie ma jest jeszcze igła , e87 ma 26 tys i tak samo . Wszystko kiedyś musi się zużyć

Opublikowano
Miałem już trochę samochodów w życiu. O każdym mogłbym napisać. Ale w tym wątku nie o to chodzi. Natomiast trudno mi się zgodzić z tezą, że BMW (dokładniej e87) to drogi samochód bo jego wykonanie i materiały są wysokiej jakości. Księgowi mają dużo do powiedzenia, zarząd też musi się wykazać dlatego tam gdzie się da tną koszty. A potem użytkownicy narzekają na skrzypiące uszczelki drzwi, trzeszczącą ramke nawiewów itd. Na marginesie żona jeździ japończykiem - mamy go od nowości. Żadnych problemów. Dziwne troszkę, że podałeś cenę opon. Do naszej Hondy pasują normalne opony :)