Skocz do zawartości

320d czy taki wyczuwalny luz jest normalny?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Po naprawie hamulców postojowych zauważyłem ze mam luz i stuka z tyłu. Gdy zaciągnę mocno hamulec ręczny i próbuje ruszać na jedynce to zanim poczuje opór i zanim auto się „ugnie” jest wyczuwalny luz jakby coś było wyrobione nie wiem czy luzy na półośce czy na wale czy dyfer?. Wcześniej tego nie wyczuwałem bo ręczny nie działał i nie było jak sprawdzić. Nie jest to chyba normalne? Nie jest to na pewno luz na tym ze hamulec nie trzyma wystarczająco mocno i koło się porusza. Ewidentnie koło jest zablokowane, a ja mogę troszkę ruszyć i wyczuwać luz i stuk. (moge tak bujać przód/tył gdy pracuje sprzęgłem, ale nie chodzi o bujanie na amorach i sprzeżynach tylko o stuki i luzy ) 320d 2000r
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Kolego tez tak mam..

Jak wchodzilem pod auto to stuki dochodzily jakby ze skrzyni nioslo sie po wale napedowym i stukal dyfer. Jak pojechalem do "mechaników" to na widok 330ci tylko im cyferki w oczach przeskakuja. Za mniej niz 500 to nawet kółka nie chca odkręcić żeby spojrzeć. Więc po prostu sie przyzwyczaiłem.. Tobie też tak radzę, bo ja zdążyłem wymienić wszystkie poduszki zawieszenia mostu i dalej cos puka:-) Jak coś to się gdzieś możemy spotkać popatrzymy komu bardziej stuka i będziesz spał spokojnie..

Moja rada podgłośnij radio. Wiem, że głupia bo i mnie to wkurza ale wg mnie nie warto z tym walczyć. Jak Ci coś większego padnie (czego nie życzę) to wtedy przy okazji możesz poszperać..

Pozdrawiam

Wojtek

Opublikowano

własnie tak robie, staram sie nie myslec o tym, gdyz autko jezdzi i sprawuje sie ok, nie mniej jednak troche sie wykosztowałem aby pozbyć sie niektórych problemów.I tak telepanie na wolnych, odczuwalne na kierownicy- pouszki pod silnikiem, głośna praca/telepanie silnikiem- tłumik drgan(kołopasowe na wale)

Zostało jeszcze sporadyczne telepanie (najczęsciej rano gdy zimny, pierwsze kilka ruszeń z miejsca) - mysle ze to sprzegło lub dwumas gdyz wyczówalne sa delikatne drgania na sprzegle po lekkim przyłożeniu stopy, na wcisniętym nic nie drga. Jesli sie myle z objawami to prosze o poprawienie mnie.

Nie przejmuje sie tym zbytnio, da sie przyzwyczaic

A i jeszcze buczy mi troche jak mocno cisne ok 3,5 tys do 4 tys obrotów nie wiem moze to po tym jak wywaliłem wnętrzne katalizatora (pozostała sama puszka ) moze spaliny tam sie kotłują zamiast iśc prostą droga ??

AA i najważniejsze to zatelepanie silnikiem przy gaszeniu - ooo to mnie wkurza konkretnie , ale nie ma mądrych na tym forum na to, niestety i podgłoszenieradia też nie pomoze hehe

pozdro

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
...Zostało jeszcze sporadyczne telepanie (najczęsciej rano gdy zimny, pierwsze kilka ruszeń z miejsca) - mysle ze to sprzegło lub dwumas gdyz wyczówalne sa delikatne drgania na sprzegle po lekkim przyłożeniu stopy, na wcisniętym nic nie drga. Jesli sie myle z objawami to prosze o poprawienie mnie.

Pozwolę sobie odświeżyć temat i dodać na własnym przykładzie.

Właściwie szukałem coś innego, i jeśli jeszcze nie uporałeś się z tym stukaniem ( lub nie było to sprzęgiełko), to podpowiem, że drugim powodem mogą być tuleje (4 szt.) tylnej ławy (tgz.sanek).