Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

mam problem z wyborem instalacji gazowej do mojego bmw 328, zdecydowalem sie oczywiscie na instalke sekwencyjna.

wybralem firme, cargaz olsztyn - http://www.elpigaz.com/wstep.htm

w firmie tej zaproponowano mi 2 typy instalacji

nr 1 ) produkcja wloska - http://www.elpigaz.com/4generacja_elisa.htm

w cenie 5 500 pln

nr 2 )produkcja holenderska - http://www.elpigaz.com/4generacja_sgi.htm

w cenie 6200 pln

ktora instalke wybrac ?? czy moze jakas zupelnie inna instalacje niz podane wyzej, moze inny warsztat w olsztynie, wszelkie sugestie mile widziane :)

Opublikowano

witam!

po pierwsze ciesze sie strasznie ze nie zadajesz pytania typu - 2generacja , czy 4....... :cool2:

po drugie - ceny ktore podales sa moim zdaniem zawyzone - masz silnik 6 cylindrowy? jesli tak to ceny powinny byc przynajmiej o 1000 zl nizsze :mrgreen:

po trzecie - wydaje mi sie ze sama firma komponentow nie ma jakiegos wielkiego znaczenia - najwazniejsze ot zeby dobrac odpowiednie komponenty do silnika i sterowana..... ale niewatpliwie SGI jest budzi wieksze zaufanie - z powodu wiekszego rozglosu.........

tak wiec nie firma tylko dobor komponentow sa najwazniejsze :cool2: , ale 700zl przy cenie 6tys to nie duzo wiem moze warto dolozyc - nie wiem decyzja nalezy do ciebie :cool2:

Opublikowano

wybor generacji to oczywiste dla mnie, w gre wchodzi tylko 4,

zadnej innej instalki w zyciu bym nie zalozyl

tak silnik to 6 cylidrow, R6, 2,8 litra

co do cen to wiem ze sa wysokie, ale to podobno najlepsza firma w Olsztynie, jakosc - cena

roznica 700 zl nie gra roli, zalezy mi zeby wszystko chodzilo super, zeby strata mocy nie byla duza

Opublikowano

po drugie - ceny ktore podales sa moim zdaniem zawyzone - masz silnik 6 cylindrowy? jesli tak to ceny powinny byc przynajmiej o 1000 zl nizsze :mrgreen:

Ja ponad miesiąc temu nontowałem instalacje Prins i płaciłem 6200 zł znajomy zakładał też tą instalację i też płacił 6200 zł (mimo że w innym zakładzie)

Takie są ceny

http://www.maszty-flagi.com/bmw/E39_forum.jpg
Opublikowano

Jeżeli troszkę byś poczytał forum, to byś wiedział (chyba), że Prins jest dużo lepszy od większości innych instalacji. Jego największą zaletą w porównaniu do innych instalacji IV generacji jest to, że uwzględnia wszystkie dane, ze wszystkich czujników odpowiedzialnych za pracę silnika, bo poprostu korzysta już z informacji obrobionych przez fabryczny komputer. Inne instalacje uwzględniają informacje tylko z kilku czujników i same "próbują" coś z tym zrobić :mrgreen: ...

Na Śląsku w jednym z zakładów ("dobrym" zakładzie), taką instalkę do 6cyl. można założyć za 5800, a po negocjacjach napewno taniej ;) ...

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

Opublikowano

Ja ponad miesiąc temu nontowałem instalacje Prins i płaciłem 6200 zł znajomy zakładał też tą instalację i też płacił 6200 zł (mimo że w innym zakładzie)

Takie są ceny

:nienie: Prins jest drozszy od sgi czy innych firm..........

ceny ktore podal kolega sa zawyzone !!!!!!!!!!!!! moze w jego miescie 4 generacja to nowosc :cool2: w krakowie za SGI do mojej v8 zaplace ok 5.500......... - wiec cos tu chyba nie gra z tymi cenami

Opublikowano
...w krakowie za SGI do mojej v8 zaplace ok 5.500......... - wiec cos tu chyba nie gra z tymi cenami

Ale chyba nie Prinsa ?!

Jakiekolwiek SGI to można zainstalować jeszcze taniej, ale nie Prinsa ...

Sebastian. Dawno temu ... E34 524td.

Obecnie: E38 735iL i E46 330i SMG oraz ... Toyota Prius, Ford Probe 2.5V6 (wszystkie LPG ;) ), a także moto: Yamaha XV250 i Gilera DNA

Stronka

(Nawigacje i audio do BMW E38/39/46/53/83)

Opublikowano
a wracajac do twojego pytania to chyba jednak wez to SGi .. zawsze to ine wloskie .. ;) chociaz podejrzewam ze jednak prins bedzie lepszy, mnie tez namawiali na prinsa ale sie skusilem na "cos" troszeczke tanszego :mad2: przy nastepnej napewno wezme prinsa .. ;)
kupie szerokie 17" do E36 - najchetniej 9" przod i 10" tyl
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
ja polecam sekwencje BIGAS-a. Rok temu montaz kosztowal 4 000 zl. Pali 9-10 l przy normalnej jezdzie, moc podobna jak na benzynie. jak narazie 50 000 km bez zadnych problemów. Montowane w ANLERO W-wa.
Zbir
Opublikowano

Jeżeli nie chcesz mieć problemów to tylko PRINS!!

Ja swoją instalacje zakładałem w www.egp.pl i jastem bardzo zadowolony.

Widziałem już wielokrotnie jak działają gazownicy i wiem że ich Ci mogę spokojnie polecić tym bardziej że BMW już zagazowali naprawde sporo.

Poszukaj dobrze na forum i zobaczysz że już nie jedna osoba zmieniała super,hiper włoską instalację na Prinsa :D

Opublikowano

Ja tez polecam TYLKO i WYŁĄCZNIE PRINS'a

Moj ojciec jezdzi wlasnie na niej!!! Jest rewelacujna!!! Zadnych spadkow mocy!!! Kultura pracy silnika taka sama jak na benzynie!! Spalanie tez identyczne!! Rok temu kosztowala 5500zl (silnik 6 cylindrow)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Spalanie tez identyczne!!

Z tego to akurat bym się nie cieszył, to jest problem...

LPG musi być spalone w ilości około 15% większej niż Pb. Fizyki nie przeskoczysz. Spalając mniej masz słabsze auto i możliwość przegrzania, szczególnie gniazda zaworowe dostają w d..ę :)

Kai
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

zalozylem instalke princa w firmie energy gaz w wawie (ul. ostrobramska , kolo promenady)

zrobilem juz pierwszy przeglad po 1 tys, do tego doszedl juz jakis nastepny tysiac i wszystko jest ok

samochod pali troche wiecej , jakies 1-2 litry, stracil troche mocy , mysle ze ok 10 %

nic nie strzela, nie gasnie, ogolnie wszystko jest super

firme moge szczerze polecic, mila obsluga, porzadni fachowcy, jezeli bede zakladal jeszcze kiedys instalke to znowu zglosze sie do nich