Skocz do zawartości

brak mocy - nie moge przekroczyc 120 km/h

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Wczoraj byłem na wycieczce z rodziną i pojawił się następujący problem.

Zauważyłem, że samochód na 4 i 5 biegu nie chce przekroczyć 120-130 km/h oraz 3 tys obrotów. Uczucie jest takie jak by nagle stracił moc, ale utrzymuje prędkość 120 tylko nie mogę jej przekroczyć, no chyba, że z górki. Na innych biegach bez problemu przekracza 3 tys obrotów i przyspiesza prawidłowo. Na 5 biegu zauważyłem, że silnik nie może znaleźć swojego rytmu pracy, tzn. słychać takie delikatne "wwwrrrmmm" powtarzające się rytmicznie (bardzo ciche prawie nie słyszalne), na innych biegach tego nie ma i silnik pracuje równomiernie.

Parę miesięcy temu wymieniałem intercoorel, czyściłem EGR oraz przewody doprowadzające powietrze.

Opublikowano
Nie napisałes najważniejszego. Jaki to silnik??? :D
Opublikowano
  • Autor
BMW 320d M47 z 2000r.
Opublikowano

miałem to samo mówię że to prawie na pewno zaworek sterujący pracą turbiny !!!!

tylko nie kupuj oryginału kup zamiennik Pierburg ( bardzo dobra firma ) tylko nie kupuj do bmw ( ok 250 zł ) tylko kup do opla 1.7 ( 120 zł ) ten sam numer części i dokładnie ten sam zaworek ! http://www.allegro.pl/item719507297_zawor_egr_turbiny_pierburg_bmw_vw_opel_1_7.html to jest link do aukcji , ja też kupowałem od tego gościa - polecam!

ten zaworek znajduje się od strony turbiny musisz zdjąć osłonę z przodu silnika i rurę która biegnie do filtra powietrza ( ta harmonijka ) tylko rób wszystko na zimnym silniku bo można się poparzyć!

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

Opublikowano
  • Autor
a gasnie? na wolnych obrotach ?

Nie, problem zaczyna sie dopiero na 4 biegu przy 3 tys obr. Do tego czasu wszystko jest wporządku. Na biegach 1, 2 i 3 przyszpiesza dynamiczne w pełnym zakresie obrotów.

Opublikowano

A może to tylko takie wrazenie jest ze na poprzednich biegach idzie lepiej z racji mniejszych przelozen?

Ja bym sprawdzil jeszcze przeplywomierz - jak ze spalaniem u Ciebie?

Byles w ogole na komputerze tym autem? Moze warto by bylo od tego zaczac?

Opublikowano
  • Autor

Na poczatku wrzesnia jade do warsztatu to powiem co i jak.

Napewno nie jest to wrażenie ponieważ wcześniej samochód bez większych problemów osigał 190 km/h.

Spalanie w trasie 5,5-6 l., w miescie ok 7 l.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Tak jak napisal kolega TC sprawdz zawor sterujacy podcisnieniem turbosprezarki bo pewnie sie zacina. Mialem te same objawy co Ty i po wymianie tego zaworu wszystko super. Najlepiej jak bys zamienil ten zawor od turba z zaworem od AGR bo to dokladnie te same czesci o tych samych numerach i wtedy bedziesz pewny czy to on nawala. Nr. 1 zawor od turbosprezarki http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=AL71&mospid=47634&btnr=11_2230&hg=11&fg=45 Nr. 1 zawor od AGR http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=AL71&mospid=47634&btnr=11_2229&hg=11&fg=45
Opublikowano

jest w podpisie profilu kolegi ;)

Opublikowano
  • Autor

jest w podpisie profilu kolegi ;)

W opisie profilu, silnik dodałem dopiero po pytaniu WOWO.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor
Właśnie odebrałem autko z naprawy, jak się okazało do wymiany był czujnik cisnienia doładowania.
Opublikowano
To ciekawe bo ja posiadam benzyne 1. 9 i miałem dokładnie tak samo tylko mi sie pierwsze zatrzymywał na 160 pozniej na 120 nastepnie jezdziłem na odpietej przepływce pozniej ja podpiałem i problem sam zniknął do dzisiaj niewiem jaka była przyczyna
Opublikowano
  • Autor
U mnie błąd wyskoczył po podpięciu pod komputer, był to jedyny błąd wieć to wymieniłem.