Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jeśli przełącznik kierunków popchniesz jeszcze dalej niż na włączenie migacza to włącza się pozycyjne z jednej strony (zależy na którą stronę popchniesz dźwignie.

Taka ciekawostka, troche was rozsmieszy pewnie ale miałem wartburga z 1970 roku i on miał taką opcję z zapalniem sie prawej lub lewej strony pozycji podczas postoju! i to seryjnie było

:D Wartburg porządne auto, także niemieckie, może jakiś konstruktor się przeniósł do BMW i wrzucił podobny bajer :P

Wartburg - nazwa samochodów produkowanych przez fabrykę VEB Automobilwerk Eisenach w dawnym Niemieckiej Republice Demokratycznej.

Po II wojnie światowej, w wyniku podziału Niemiec, koncern BMW utracił swoją główną wytwórnię samochodów w Eisenach (miejsce urodzin Bacha) - znalazła się ona na terenie wschodnich landów. "Nowi właściciele" początkowo kontynuowali produkcję przedwojennych aut BMW pod marką EMW (potem IFA).

Opublikowano
Powiedzcie jak to jest z tym podgrzewaniem zamka, bo jeszcze o takim bajerze nie słyszałem. Jestem ciekaw jak jest u mnie bo po pociągnięciu za klamkę zapala mi się światło. Czyli jak zamarznie mi zamek wystarczy pociągnąć za klamkę, czy trzeba jeszcze trochę przytrzymać? Jak w ogóle sprawdzić czy jest podgrzewany?
Opublikowano

Ja słyszałem o dwóch metodach. Która jest dobra - nie wiem. Nigdy jeszcze nie miałem zamarzniętego zamka, bo poniekąd stosuję obydwie.

1. podgrzewanie uaktywnia się przez trzykrotne pociągnięcie za klamkę kierowcy

2. podgrzewanie włączy się po przytrzymaniu klamki w górze przez dłuższą chwilę.

Sprawdź sam. :mrgreen:

Opublikowano

W większości niemieckich aut jest tak że po wyciągnięciu kluczyka a przy włączonym kierunku jest zapalona pozycja odpowiadająca danemu kierunkowi .

Po co? Po to by podczas zostawiania auta przy drodze (np. gdy złapiesz gume) mieć obrys auta dla nadjeżdżających innych pojazdów.