Skocz do zawartości

[e 46] świecące kontrolki abs,reczny,dsc

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam.zapaliły mi się 3 kontrolki a maianowicie od abs recznego i dsc oraz nie działa mi licznik,stało się to z dnia na dzień.co może być przyczyną,na co powinienem zwrócic uwage?proszę o jakieś rady,z góry dziekuje i pozdrawiam.
Opublikowano

to wcale nie musi być czujnik ABS.

Może to być również spowodowane błędną geometrią. nie wpadłeś ostatnio w jakąś dziure? kierownice masz prosto ?

Szczęśliwy posiadacz pierwszej swojej beemki :)
Opublikowano

czujnik ABS'u. Ja mialem szczescie, bo nawet nie podlaczelem kompa by dowiedziec sie który to. predkosc jest brana z tylniego prawego kola, wiec jak mi czujnik padl to predkosciomierz wzkazywal caly czas zero... wymienilem czujnik (nieoryginalny, ale nowy) i od pol roku jest ok.

Moja rada: podlacz pod kompa (50zł), dowiesz sie który padł, zmien i tyle.

Ew jakbys mial opony o roznych srednicach to tez moze byc taki bląd (rożna predkosc obrotowa kół)

Opublikowano
koledzy byłem u mechanika na kompie,okazało sie że powodem tej awarii jest właśnie czujnik abs-u,lewy tył.Serdeczne dzięki za podpowiedzi,jestem naprawde wdzięczny.pozdraweiam.
Opublikowano
kolego, tylko oryginał jest bardzo drogi! ja załozylem zamiennik i jest ok już prawie pół roku i 30.000km, bo tyle zdążyłem zorbić... tak więc ja bym ci zamiennik polecał.
Opublikowano
Tylko bierz koniecznie z gwarancją! Koledze (E39) trafił się czujnik z jakiejś z wadliwej serii (chyba włoska produkcja). Wymienił bez problemu - sprzedawca potwierdził, że miał bardzo dużo zwrotów.
Opublikowano
No w sumie tak... Mniej więcej o to mi chodziło :) Bo niestety bubla można trafić. Kolega ma 530 w automacie i z uwalonym (nowym) czujnikiem za bardzo wystartować nawet nie mógł, bo skrzynia dostawała błędów od ABS i żyła swoim życiem...