Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

czyli tak czy inaczej elektryk sie kłania ?

a gdybym puscił zasilanie osobno omijając te przekazniki? mam napięcie na podswietlanie przycisków

Opublikowano
czyli tak czy inaczej elektryk sie kłania ?

a gdybym puscił zasilanie osobno omijając te przekazniki? mam napięcie na podswietlanie przycisków

Tak czy inaczej musiał byś zastosować przekaźniki bo nie puścisz takiego natężenia przez sam przełącznik, nie będzie działało Ci domykanie szyb przy przytrzymaniu kluczyka w pozycję zamkniętą... Lepiej doprowadzić to do ładu.

Opublikowano
a ajesli ja zdemontuje tą skrzyneczke z przekaznikami do szyb to czy cos mi jeszcze bedzie nie działało?? czy to tylko i wyłącznie obsługuje szyby ?
Opublikowano
no własnie nie sprawdzałem, chciałem to wyciągnac i pojezdzić poszukac takiego sterownika, na allegro jest za 45 zeta ale czy ten sam to nie wiem i dlatego chce to wyciągnąć
Opublikowano

witam

u mnie tez szyby nie chcialy dzialac i odpowiedzialny byl za to przekaznik ktory znajduje sie pod kierownica trzeba zdjac plastik pod kierownica i tam znajduje sie niebieski przekaznik u mnie mial trzeba bylo przelutowac luty i teraz wszystko gra

pozdrawiam

Opublikowano

a mozesz kolego pokazać jak on wyglada i gdzie dokładnie sie znajduje? ja tam własnie tez zagladałem i nic takiego nie widziałem, był tylko jeden kwadratowy czarny jak go wyciągnąłem to niedziałały mi kontrolki na desce rozdzielczej

rozkopałem to wszystko i nic takiego jak na obrazku waszym nie mam , zadnej skrzyneczki, ale znalazłem jeszcze jeden przekaznik na 4 wejscia , zmieniłem go i dlej nic . Tam z prawej strony mam metalowa skrzyneczke i plastikową ta plastikowa ma dwa malutkie kostki i jedna większą a na srodku sa wtyczki niebieska i zółta kazda osobno

nic takiego jak tu w tym linku nie mam http://moto.allegro.pl/item707699896_bmw_e36_sterownik_przekaznik_szyb_sprawny.html

Opublikowano

Kolego doprecyzuj proszę jedną rzecz - jaką masz wersję tej 318 - sedan (touring), coupe(cabrio) czy compact - od tego zależy jakie masz moduły w autku.

Pozdr

H

Opublikowano

"W ogólności" pod kierownicą masz panel przekaźników. Patrząc na niego zauważysz że jedne róg jest "ścięty". Powiedzmy że to lewy dolny róg i wtedy w górnym rzędzie masz miejsce na trzy przekaźniki. Patrząc od lewej

1. Przekaźnik komfortu

2. "przekaźnik" dla modułu crash-control

3. Przekaźnik wentylacji postojowej

4,5 w dolnym rzędzie obydwa przekaźniki nie były montowane.

Po prawej stronie "pionowo" możesz mieć trasmitter/receiver dla modułu EWS II.

Podzr

M.K.

Opublikowano
moje bmw to sedan z 96 roku, pod kierownicą mam tylko jeden przekaznik czarny nic więcej, sa tez dwa bezpieczniki i jakaś plastikowa skrzyneczka chyba od alarmu
Opublikowano
Zrób kolego zdjęcia skrzynki przekaźnikowej pod kierownicą, jak i za schowkiem, a potem zamieść je na forum. Być może po prostu czegoś brakuje w Twoim aucie. Ja osobiście nie miałem jeszcze przyjemności grzebać w elektryce mojego auta, ale widać ze jest na forum kilka osób które mają spore pojęcie na ten temat. Myślę że fotki mogłyby pomóc.
Opublikowano

Hej !

Rocznik '96 - bez 318ti (is) - power windows :)

Zaangażowane w całość są :

-Bezpiecznik F14 (30A)

-Moduł ZKE IV

-Przełączniki szyb

-Przekaźnik "komfortu"

Chyba nic nie pominąłem

Moduł ZKE IV zainstalowany jest za schowkiem w pozycji poziomej, i jest to drugi "od góry" moduł, na samej górze powinieneś mieć moduł SRS (Airbag),

poniżej ZKE IV, keszce niżej dwa przekaźniki, obok nich moduł sterowania wycieraczkami, i ewentualnie przekaźnik elektrycznych szyb tylnich.

Na samym dole jest moduł EWS II.

Dodatkowo pionowo moduł ABS/ASC+T (bliżej środka samochodu), oraz (bliżej drzwi pasażera) moduł centralnego zamka, poniżej którego jest miejsce na przekaźnik (u ciebie na pewno ma być puste).

Zgodnie z sugestią kolegi zrób fotkę modułów i mozna popatrzeć czy ktoś nie kombinował za mocno z twoim autkiem.

Pozdr

M.K.

Opublikowano
zdjecia juz zrobiłem ale niewiem jak je wam pokazać ,musicie mi jeszcze wytłumaczyc co to znaczy te ZKE i inne mam model 1,8 i sedan
Opublikowano
zdjecia juz zrobiłem ale niewiem jak je wam pokazać ,musicie mi jeszcze wytłumaczyc co to znaczy te ZKE i inne mam model 1,8 i sedan

Wchodzisz na http://www.imageshack.us/ klikasz Browse, tam gdzie masz zdjęcie, następnie na dole start upload!, później jak wyskoczą Ci wszystkie linki kopiujesz link przy Thumbnail for forums (1) i wklejasz go na forum.

Tu taka baza skrótów, po angielsku ale zawsze coś... http://www.mbmw.com/bmw_technical_acronyms.htm

Opublikowano

Hej !

Brakuje jeszcze jednego zdjęcia "dla orientacji" - zrób proszę fotkę z wyjętym schowkiem i z ujęciem kawałka deski rodzielczej - widok tak jak by aparat "stał" na siedzeniu pasażera i "patrzył" w przód samochodu.

Wstępnie się orientując to coś dziwne to twoje '96. Bo ypada że masz zamontowany tylko ABS/ASC , Moduł centralnego zamka, moduł wycieraczek i EWS II.

Opublikowano
Ja Ci pisałem o tych przekaźnikach znajdujących się w tej skrzynce której ty właśnie nie masz, u mnie ona odpowiada za centralny, szyby, domykanie szyb itp, a u Ciebie jest z kolei do centralnego ta skrzyneczka obok metalowej z białą wtyczką której u mnie niema (nie wiem czy tylko do centralnego czy jeszcze coś w niej jest). Ta wtyczka pomarańczowa niepodłączona idzie do poduszki powietrznej.
Opublikowano
to w takim razie u mnie musi być inne rozwiązanie z tymi szybami bo niewidze zadnych wolnych wtyczek, a jak mam zorzebrc ten schowek zeby zrobić dokładne zdjęcia?? wykręciłem te 4 srbki ale nadal nie chce wyjść
Opublikowano
Śrubek jest 8. Dwie sa w kratkach wentylacyjnych, trzeba je wyciągnąć, 4 widoczne są po otwarciu schowka. Dwie w górnej części pod czarnymi kapselkami i 2 w połowie wysokości schowka po bokach. Ostatnie dwie są od spodu pod deską. Tak jest u mnie. Z tego co się orientuję to w wersjach z poduszką powietrzną pasażera jest jeszcze śrubka schowana pod lampką oświetlenia schowka.