Skocz do zawartości

E36 Coupe, huczenie z tyłu samochodu!!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam od pewnego czasu problem z wyciem a raczej huczeniem dochodzącym z tyłu samochodu. Byłem pewny, że jest to dyfer i w sobotę wymieniłem szpere S3.15 na normalny dyferencjał S3.15, który był zamontowany poprzednio w mojej 325i Coupe i chodził idealnie cichusieńko. Narobiłem się jak osioł i okazuje się, że to nie wina Szpery!!. Tak samo jak było tak jest, huczy, szumi. Co może być przyczyną i jak to zdiagnozować?? Teraz mam dwa pomysły, albo łożysko albo podpora wału.

Tylko żeby znowu na darmo nie robić cały dzień i wywalić kasę w błoto, może ma ktoś z Was pomysł jak zlokalizować przyczynę, która to strona jeżeli jest np walnięte łożysko??,

lub jak rozpoznać uszkodzoną podporę wału. A może to szczęki hamulca ręcznego??.

Najbardziej to huczy jak zwalniam z 80 do 40 a zaczyna robić się bardzo nie przyjemnie od 180 w z wyż, to już sam się boję i zwalniam.

Proszę wszystkich o jakieś konkretne porady bo nie wiem za co mam się zabrać.

Opublikowano
Jeśli łożysko to podnieś po kolei koła i rusz rękom powinno być słychać jeśli to łożysko co do podpory wału to jak zacznie szumieć zdejmij osłonę ręcznego jak dźwięk będzie stamtąd to będzie to pod pora wału tak mi sprawdził kolo jaki mi padła owa podpora
Opublikowano
Najlepiej podnieść auto na podnośniku kolumnowym. Jedna osoba zostaje w aucie i rozpędza koła do prędkości przy której wyraźnie słychać buczenie. Druga osoba w tym czasie nasłuchuje pod autem skąd dobiega dźwięk, tylko ostrożnie żeby nie zrobić sobie krzywdy. To najlepsze metoda na zlokalizowanie wyjącego łożyska. Od razu będzie wiadomo czy to podpora, most czy łożysko w kole i w którym. Huczenie może powodować też wyząbkowana opona.
Opublikowano

Dzięki za rady.

Jutro jestem umówiony do firmy "WAŁ-CAR" w ząbkach, bo sam to mogę zlokalizować dziurę w zębie. Oni robią w podobny sposób, auto na podnośnik, zakładają wszędzie czujniki i rozpędzają auto na maksa i podobno nie ma mowy żeby nie zlokalizować przyczyny huczenia czy najmniejszych drgań. Podobno ekstra też wyważają wały, na samochodzie bez zdejmowania w 15-ście minut.

Co do opon to na 100% nie jest to przyczyną, w piątek założyłem nowe koła 17"Cali Styling 24 po kompletnej regeneracji, felgi są prościutkie jak nowe za pomocą Pana z ul.Łuckiej 10, a opony też idealne i jest to samo huczenie co na poprzednich 16"Calowych. Dyfer też wymieniałem w sobotę przez 5 godzin,narobiłem się jak głupi i ten sam efekt, ale podobno robota kocha g.....ch ludzi.

Sam już nie mam serca do tego podchodzić, jak wyżej napisałem jutro jadę do firmy, niech oni mi to sprawdzą.