Skocz do zawartości

[E32] Kopci przy dużych prędkościach.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Wczoraj miałem okazję przegonić moją siódemkę na A2 i trochę się zdziwiłem gdy spojrzałem w lusterko wsteczne a za mną szaro, na liczniku miałem 190/200 jechałem tak mniej więcej przez 30 km. Jeżdżę na LPG a olej leję Mobil 1 10W40 i nie zauważyłem jakiegoś diametralnego spalania oleju. Jestem po wymianie oleju jakieś 8k km i rzeczywiście musiałem trochę dolać ale nie odbywa się to na zasadzie 1l oleju na 1000 km. Od wymiany oleju dolałem niecałe 500 ml gdy poziom był bliżej minimum niż maksimum - zawsze staram się trzymać poziom odrobinę poniżej max.

Czego objawem może być kopcenie z rury?

Szczerze powiedziawszy trochę wstyd mi wczoraj było jak zobaczyłem to co się za mną dzieje :)

Pozdrawiam,

Marcin

//MODERATORA PROSZĘ O PRZENIESIENIE DO ODPOWIEDNIEGO SUBFORA TEGO WĄTKU. PRZEZ POMYŁKĘ UTWORZYŁEM WĄTEK NIE TU GDZIE POWINIEN SIĘ ZNAJDOWAĆ. Z GÓRY DZIĘKUJĘ.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Najlepiej, jak ktoś za Tobą pojedzie i obejrzy oraz powącha ten Twój dym. Jeżeli będzie ciemnoszary wpadający w niebieski i będzie dusząco śmierdział, to znaczy że Twój silnik się kończy, bo spala olej. Jeżeli kolor będzie jasnoszary i bez specjalnego zapachu, to znaczy, że kłania się uszczelka pod głowicą, bo to będzie "przepalony" płyn chłodzący. Jest jeszcze jedna możliwość; jeżeli dym śmierdzi benzyną, to masz uszkodzenie instalacji LPG powodujące dołączanie na obrotach benzyny...
Opublikowano
  • Autor

Z tego co widziałem to nie był to jakiś mega ciemny dym tylko taki delikatny szary, mgiełka... nie wiem jak on wygladał kiedy wychodził bezpośrednio z rury. Uszczelkę raczej wykluczam wymieniałem kilka lat temu i nie było żadnego problemu od tamtej pory - auta też nie przegrzałem bo wymieniłem prawie cały układ chłodniczy łącznie z wiskoza, pompą wody.

Co powoduje, że silnik zaczyna brać olej? Przy normalnej jeździe nie zauważyłem żeby na bagnecie było co raz mniej oleju - po wymianie dopiero po ok 8kkm dolałem pół litra oleju - to chyba nie jest dużo? Niedlugo przymierzam się do ponownej wymiany ale trochę mnie zaniepokoiło to, że zrobiło się szaro przy 190 km/h ;/

Jakies dodatkowe sugestie? :)

Pozdrawiam,

Marcin

Opublikowano
Nawet nie musi nikt za tobą jechać z prędkością 190km/h ,żeby zobaczyć co to za dym leci z rury :D .Wystarczy,że go przygazujesz do odcinki i już będziesz widział.Przyczyną brania oleju mogą być zużyte pierścienie tłokowe lub uszczelniacze zaworowe.
Nur bmw e32
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

sprawdż sondę i się nie denerwuj

dopiero potem przyjdzie czas na nerwy ....

pozdro

Opublikowano
jeśli zaczyna ci brać już olej na twoim miejscu zmieniłbym go na mineralny 15W40 jest gęstrzy i uszczelni w twojej buni silnik.
Opublikowano
  • Autor

Zauważyłem wycieki, mam do wymiany simering gdzieś na czole silnika. Oddaję niebawem do wymiany. Oleju nie bierze mi 1L na 1000 km, tylko na 10.000 musiałem dolać może z litr.

A za porady z olejem mineralnym serdecznie dziękuję, ale nie skorzystam :|

Opublikowano
nie polecałbym oleju niższego jak 10w-40(sprawdzone )to nie fiat 125p
Opublikowano
nie zalewaj silnika olejem mineralnym, bo zrobisz silnikowi krzywdę, wymień ten simering i sprawdź uszczelniacze zaworów...