Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam koledzy,

Potrzebuję pomocy. Dojechałem dzisiaj na wakacje i podczas jazdy zauważyłem niepokojące objawy. Podczas włączenia klimatyzacji w pozycji na tułów zimne powietrze leci z lewego nawiewu przy szybie kierowcy oraz z lewego środkowego nawiewu. Z prawego środkowego oraz z prawego przy szybie leci powietrze cieplejsze. Wogóle klima utawiona na 16 stopni chłodzi bardzo słabo. Przed wyjazdem na wakacje auto przeszło przegląd wraz z serwisem klimy. Czy jest to jakiś problem z elektryką (jakiś zawór czy może słynny jeż) czy może coś zrąbali mi podczas napełniania klimy (albo jej nie napełnili)? Bo jeżeli jest to problem z napełnieniem klimy to poprostu znajdę tu jakiś serwis i podjadę jeszcze raz napełnić. Zaczynają się straszne upały a ja mam zamiar zrobić tu kilka tysięcy km.

Wiem że już gdzieś był taki temat ale piszę z palma i trrochę ciężko połapać się na tym małym ekraniku. Więc proszę o wyrozumiałość.

Pozdrawiam

Opublikowano

napełnienie klimy napewno nie ma wpływu na rownomierne rozporowadzanie powietrza po kabinie

wiec jak dla mnie zostaja dwie opcje albo masz nieszczelny uklad albo jakis problem z elektronika tzn kiedy wlanczas opcje na tułów nie przelanczaja ci sie wszystkie kanaly na odpowiednia pozycje

Opublikowano
"...napełnienie klimy napewno nie ma wpływu na równomierne rozprowadzanie powietrza po kabinie..."

Też tak myślałem i szukałem przyczyny w klapach , które zmieniają kanały nawiewu (góra/środek/dół)... i jak miło było się zaskoczyć gdy po nabiciu klimy wszystko wróciło do normy.

Dodam że podobnie jak u kolegi klima dmuchała tylko chłodem a nie chłodziła...

Być może wymiennik ciepła (chłodu) z powodu małej ilości czynnika jest do połowy tylko zimny - jak zapowietrzony kaloryfer zimą (do połowy ciepły) ;)

Pozdrawiam SIEKIER'A

:twisted:

Opublikowano
Dzięki SIEKIERA_666. Też miałeś taki problem? Trochę mnie pocieszyłeś. Postaram się tu znaleźć jakiś serwis klimatyzacji i nabić ją ponownie. Pytanie tylko czy jest to nieszczelność czy może nacieli mnie poprostu przed wyjazdem. Dzisiaj temperatura jest już 27 stopni i po włączeniu klimy wogóle nie daje rady schłodzić wnętrza nawet jak mam ją ustawioną na 16 stopni, niby z tych dwóch lewych kratek leci chłodne powietrze ale na początku powinno lecieć przecież lodowate? Także mam nadzieję że po nabiciu wszystko wróci do normy.
Opublikowano
Jak jest dobry serwis to nabiją ci czynnikiem z dodatkiem barwnika , który świeci w ultrafiolecie - dzięki temu gdy znów ubędzie ci czynnika , będą w stanie znaleźć nieszczelność... :8)

Pozdrawiam SIEKIER'A

:twisted:

Opublikowano

No więc w ubiegłą środę znalazłem serwis klimatyzacji. Panowie napełnili klimę i od tej pory wszystko jest ok. Z tego co się dogadałem to ich maszyna sprawdza nieszczelności i żadnych nie było. Z wydruku wynika że w układzie było tylko 7 jednostek czynnika a naładowany do pełna to 760 jednostek. Wynika z tego że poprostu mnie orżnęli przy serwisie bo niemożliwe żebym miał nieszczelność która sama się uszczelniła. Dobrze że chociaż filtr kabinowy wymienili na nowy a nie wyczyścili stary. Nawiew działa już normalnie z zcego bardzo się cieszę w tych upałach. Więc jak komuś będzie z nawiewów leciało powietrze o różnej temperaturze niech napełni klimę. Po powrocie do domu pojadę do tych naciągaczy z fakturą od nich i z wydrukiem gdzie teraz nabiłem klimę - na wydruku jest też napisane że nie ma nieszczelności więc niemożliwe żeby czynnik uciekł w 10 dni.

Dzięki wielkie dla SIEKIERA_666 :cool2:

• 8 lat później...
Opublikowano

Witam. Wszystkich.

Mam podobny problem z klima.

Na poczatku nabicia dzialala dobrze czyli chlodzila i to naprawde dobrze. Po prawie miesiacu czasu lewy nawiew chlodzi slabo a prawy wcale. Plus do tego ostatnio po zalaczeniu klima dochodzi dziwny dzwiek z nawiewow tak jak by gaz uciekal ze srodka nagrzewnicy.

Przy ostatnim ladowaniu klimy nie wpuszczono barwnika bo podobno nie mial i zastanawiam sie co jest nie tak.

Czy zle klima nabita czy jest nieszczelnosc.

Co proponujecie?

Historii klimy nie pamietam bo auto mam od niedawna i przy zakupie klima juz nie chodzila bo byla pusta.

Opublikowano
Zdejmij zaślepkę na przewodzie klimatyzacji. Taki czarny kapturek jak na wentylach, tylko większy. Wciśnij zaworek śrubokrętem, tylko uważaj ;) jak poleci pod dużym to znaczy, że jest gaz.
Opublikowano
Nie wciskaj tego zaworu bo to nie ma sensu bo nawet jak bedzie go malo to i tak mu fuknie a szkoda go spuszczać nawet w niewielkiej ilości zważywszy na to, że czynnik teraz do tanich nie należy, jeżeli sprężarka się włącza to znaczy że czynnik jest, gdyby się nie włączała to znaczy że go nie ma albo jest problem z elektryką klimy. Jedź na serwis i niech sprawdzają szczelność albo ilość czynnika od tego jest specjalna maszyna
Opublikowano
tak ale robi to maszyna, wysysa go calkowicie z ukladu a potem wrzuca go z powrotem i uzupelnia do maksymalnej wartości