Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mój problem dotyczy dmuchawy. Jest to klimatronik dwustrefowy z wyświetlaczem lcd. Zauważyłem, że nie działają najwyższe biegi wentylatora tzn podczas trzech ostatnich kliknieś przed max obrotami nie słychać już zmiany prędkości wentylatora. Od min. do około 3/4 skali bardzo ładnie słychać wzrost obrotów wentylatora, a póżniej już nie ma wzrostu obrotów wentylatora co oczywiście przekłada się na brak wzrostu siły nadmuchu. Jest to dość upierdliwe ponieważ podczas naciśniecia guzika od nadmuchu na przednią szybę wentylator powinien dmuchać maxymalnie. Teraz tak nie jest i czasami jest problem z odparowanie szyb. Do tej pory jeżeli czytałem na forum to większośćosób pisała, że działa im 4 bieg a pozostłe mniejsze nie. To mogłoby świadczyć o zepsutym rezystorze. W moim przypadku jest odwrotnie. Czy to też świadczy o zepsutym rezystorze czy przyczyny szukać gdzie indziej. Proszę o pomoc.

Opublikowano

1) W twojej nagrzewnicy nie ma rezystora a jest FSU (Final Stage Unit) - zwany "jeżem"

2) Objawy wskazują na powoli wyprowadzającego się jeża - choć akurat z ta "usterka" którą wskazałeś jeżyk może żyć jeszcze ładnych parę lat :)

Opublikowano

witaj,

jest sposób na "reaktywację" zepsutego jeża.

Poszukaj w dziale "zrób to sam". W opisany tam sposób sam naprawiłem ten zepsuty rezystor. Są tam też zdjęcia dodane przeze mnie.

Pozdrawiam

Sprzedam felgi aluminiowe 15"
Opublikowano

krucze, że ja też wcześniej nie widziałem tej instrukcji :). Nie walczył bym o uszkodzonego jeża co by zrobić DYI :).

Jedno co jest nie dokońca prawdą to że elementy lutowane to rezystory, w istocie są to tranzystory N-FET pracujące w konfiguracji pozwalającej

na wytracanie mocy (nic innego jak napięciowe sterowanie bramką ).

Pozdr

M.K.

p.s.

w przypadku poważniejszych uszkodzeń tą płytkę da się wyjąć, wyskrobać resztę coating'u i dobrać do miedzianych mocowań FET'ów - następnie wyczyścić wymienić na nowe i cieszyć się sprawnym klimatronikiem :)