Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mam malutki ( chyba ) problem

mianowicie ostatnio zaczeła zapalac mi sie kontrolka wskazujaca na spalenie zarówki tylnej lewej.

problem tkwi w tym ze wszystkie zarówki mam dobre.

czy to moze byc jakies zwarcie jak tak to gdzie go szukac ?

kontrolka zapalala sie gdy wcisne hamulec i potem wyskakiwala pu przekrecenia kluczyka do poz 1 choc nie za kazdym razem...

prosze o pomoc

Opublikowano
Miałem kiedyś podobny problem.Okazało się że wina leżała w oprawce dodatkowego światła STOP.Wystarczyło przeczyścic i podgiąć blaszki w oprawce,aby był pewny styk z żarówką.....,pozdrawiam.....
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
i oczywiście sprawdź też oświetlenie tablicy rej. Banał - i dlatego często pomijany.
Opublikowano
sprawdziłem czyste i stykaja a problem wciaz powraca co to moze byc? moze jakas jednostka odpowiadajaca za to ?
Opublikowano
sprawdziłem czyste i stykaja a problem wciaz powraca co to moze byc? moze jakas jednostka odpowiadajaca za to ?

Co to znaczy "powraca". Ja miałem coś takiego, że co jakiś czas zapalała mi się "kontrolka" spalonej żarówki z tyłu i po jakimś czasie sama gasła. Po odnalezieniu i wymianie uszkodzonej żarówki przestała się zapalać (kontrolka).

Chyba po prostu zwyczajnie się przepalała w taki sposób, że od wstrząsów w czasie jazdy lub uderzenia przy zamykaniu klapy bagażnika żarnik się sklejał i na jakiś czas wystarczało.

W czasie kiedy pali się kontrolka sprawdź oświetlenie - pozycja, stop, oświetlenie tablicy, centralny stop, kierunkowskazy (zbyt krótko mam e39, żeby wiedzieć dokładnie co jest sygnalizowane).

Jeden kolega kiedyś pisał już, że nie mógł znaleźć przepalonej żarówki, bo nie sprawdzał środkowego stopu.

Jeśli jesteś pewien, że wszystkie żarówki się świecą i nadal sygnalizuje błąd (uszkodzenie żarówki) to zaczął bym szukać w modułach - elektronice, ale to (mam nadzieję) rzadko się zdarza ;).