Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Wykonuję u siebie test licznika w 520d z 2001r, zegar z jednym przyciskiem po lewej stronie i pojawiają mi się cyfry i numery testu: 1.1 1.2 1.3 aż do 1.7. Czy wie ktoś co dokładnie oznaczają poszczególne testy?Jak wykonać test znalazłem, ale nic nie ma na temat oznaczeń tych testów. Może jest ktoś kto rozgryzł ten temat.

Pozdrawiam

Opublikowano
pierwszą pozycję rozkodowałem, jest to 5 ostatnich cyfr numeru VIN, reszta to zupełnie mi nic nie mówi.
Opublikowano

Powiem ze tez tego szukałem. u mnie rozgryzlem tylko dwie pierwsze 1.1 i 1.2

1.1 - pokazuje ile zostało do wymiany oleju kiedy bylu robione servisy itp

1.2 - test zegarow

a o reszcie nie mam pojecia

e39 525i se 2002r

Opublikowano
A jak przy pozycji 1.2 rozpocząć test zegara? Bo mi po przyciśnięciu guzika wskakuje na 1.2 i dalej się nic nie dzieje.
Opublikowano
z tego co pamietam to trzymasz przycisk od kasowania licznika, kluczyk do pozycji 1 ustawiasz 1.2 i jeszcze raz wciskasz i trzymasz przycisk do kasowania licznika. jakos tak :)
Opublikowano
U mnie 2.0 nie występuje. Ale możliwe, że to 2.0, bo przy 1.2 nic z zegarami się nie dzieje.
Opublikowano

no wiec dzis sprwdziłem i tak...

wciskasz i trzymasz przycisk od zerowania licznika kluczyk do pozycji 1

pokazuje sie test puszczasz przycisjk i ustawiasz na 2. czekasz chwilke pokazuje sie 2.0 i naciskasz jeszcze raz przycisk do kasowania licznika

i masz test zegarów :)

Opublikowano

witam

zrobiłem tak jak poradziłeś i wychodzi na to, że u mnie jest trochę inaczej tzn, testy się załączają ale tylko w przedziale 1.0 ... 1.7 , nie mam dojścia do 2.0, czekałem po ok 15s na każdym teście, żeby wskoczyło 2.0 , ale niestety nie udało się. Dodatkowo porównywałem wyniki pokazane w teście z wynikami testu po przejechaniu 20km i okazuje się że te dane w ogóle się nie zmieniły. Wygląda na to, że są to dane stałe, niezmienne, jak np: test 1.0 wyświetla 5 ostatnich cyfr z VIN-u, ale to tylko przypuszczenia, niestety żadnych konkretów.

Po znikomym zainteresowaniu tym tematem sądzę, że wiedza na temat testu licznika i wszelkich informacji o nim jest mierna, myślę, że warto będzie odświeżyć ten temat za jakiś czas.

Dzięki montehristo za odp.

Pozdrawiam

Opublikowano

Szukaj w moich postach, ostatnio pisałem krok po kroku jak wchodzić w poszczególne, a już daaaano temu podawałem link do skanów z artykułu BMW Trends, gdzie wszystkie testy były rozpisane i wyjaśnione...

pozdrawiam

thenygoos

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png

Opublikowano

witam,

mam foto które wszystko Ci objasni być może ze jest to z postu " thenygoos " sciagnałem jakis czas temu a nie pamietam kto był autorem...

hmm mam problem bo nie wiem jak wstawiac foto a najbynajmniej nie znam zadnej trony gdzie moge wrzucac fotki i wysyłac link :cry2:

napisz mi na priv swojego maila to przesle Ci całe objasnienie OBC

pozdr.

Opublikowano
normalni tez tego szukałem dzieki :)

Cieszy mnie, ale uważam, ze powinieneś jeszcze trochę poszukać w słowniku pod hasłem "montechristo" :mrgreen:

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png

• 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Pod poniższym linkiem masz skany z artykułu z NMW TRENDS o testach w poszczególnych modelach BMW...

http://rapidshare.com/files/82075434/artykul_obc.rar.html

link jest ok dzisiaj sprawdzałem

a jak nie dasz rady to wyślij mi na PW adres mail to ci podeślę

powodzenia i pozdrawiam :cool2: